Sałatka z pieczonych buraków.

Sałatka z pieczonych buraków nie musi razić po oczach purpurą ani farbować sera i wszystkich innych składników. Wystarczy klasyczne buraki zamienić na żółte. Uwielbiam je, ponieważ pod względem walorów zdrowotnych nie ustępują czerwonym burakom (są silnym antyoksydantem i doskonałym źródłem roślinnego błonnika, żelaza, potasu, kwasu foliowego, etc), a dodatkowo używanie ich w kuchni generuje nieporównanie mniej bałaganu.

W sałatkach żółte buraki sprawdzają się doskonale, ponieważ mają optymistyczny soczyście żółty kolor, a jednocześnie nie kolorują na swoje podobieństwo pozostałych składników na talerzu. Każdy wie, że świeży kremowy ser z koziego mleka doskonale pasuje do pieczonych buraków, ale w wersji wegańskiej spokojnie możesz go pominąć lub zastąpić roślinnym „serem” np. z nerkowców – to buraki grają tu główną rolę. Najsmaczniejsze są buraki pieczone, ale jeżeli wolisz, możesz je ugotować.

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera

Sałatka z pieczonych buraków – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • około 1 kg żółtych buraków (u mnie: 5 średnich sztuk)
  • 150-200 g dobrej jakości sera z koziego mleka
  • 2 małe czerwone cebule
  • pestki z połowy granatu (u mnie: Dente di Cavallo o jasnych pestkach)
  • 2 limonki (lub cytryny)
  • garść prażonych orzechów laskowych, posiekanych
  • garść listków mięty
  • duża garść natki kolendry (albo pietruszki, koperku, etc.)
  • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (lekko rozgniecionego w moździerzu), 1 łyżeczka czerwonego pieprzu (lekko rozgniecionego w moździerzu), duża szczypta płatków łagodnej chili
  • sól Maldon
  • oliwa extra vergine

Sałatka z pieczonych buraków – PRZEPIS:

  1. Cebulę posiekaj cienko w półtalarki i przełóż do miseczki. Wlej sok z dwóch limonek i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  3. Umyte i osuszone buraki zawiń w folię, wstaw do piekarnika i piecz do miękkości (około 1,5 godziny w zależności od wielkości).
  4. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Przełóż do miski. 
  5. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę, zioła, oliwę i przyprawy. Wymieszaj.
  6. Podziel buraki na porcje. Dodaj po kilka kawałków sera. Posyp sałatkę pestkami granatu i grubo siekanymi orzechami.

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera