Sałatka z solanki i pomidora.
Uwielbiam sałatki. Nieskończona ilość składników, nieskończona ilość wariantów – sałatka to coś, co nigdy mi się nie znudzi. Przyrządzam je na śniadania, lunche i kolacje. Na zimno albo na ciepło. Szukam nowych składników, zestawiam, przyprawiam. Często dorzucam jakiś fajny ser (jak tutaj – Lourais), który lekką sałatkę przeobraża w konkretny, pełnowartościowy posiłek. Najlepsza sałatka to taka, której towarzyszy umiar – prosta, z kilku sezonowych składników, przyprawiona w sposób, który podkreśla smaki, zamiast je zagłuszać.
Bazą tej sałatki jest mieszanka soczystej rukwi i chrupkiej solanki, ale w razie potrzeby użyj innych ziół; szczególnie dobrze sprawdzi się m.in. rukola. Pomidor Gargamel znakomicie nadaje się do takich kompozycji – jest spory, mięsisty, słodki i przepyszny; w jego braku Bawole Serce lub dorodna malinówka też dadzą radę. A prawdziwy, długo starzony, gęsty, aromatyczny i naturalnie słodkawy ocet balsamiczny w połączeniu z pomidorem smakuje po prostu bajecznie, to jedno z najdoskonalszych połączeń smakowych.
Solanka (aka babka pierzasta/broda mnicha, ale też agretti/barba di frate/almiriki/salsola soda/saltwort/Russian thistle/barilla) to jednoroczna śródziemnomorska krzewinka (halofit), która zwykle rośnie w regionach przybrzeżnych i może być nawadniana słoną wodą. Ma długie, cienkie, intensywnie zielone łodyżki oraz igiełkowate listki o fajnym, lekko ostrym i wyraźnie morskim, słonawym smaku, który siłą rzeczy kojarzy się z solirodem, choć agretti jest od niego delikatniejsze. Agretti to wartościowe źródło witamin i minerałów. Można je jeść jak soliród – na surowo, jako chrupki i soczysty dodatek do sałatek. Podsmażone lub blanszowane. Sauté lub z czosnkiem czy kiszoną cytryną. Jako dodatek do ryby, makaronu, omletu, pieczonych warzyw, etc. W każdym wariancie smakuje doskonale.
Lourais to ser z wyspy São Jorge (Azory), wytwarzany z krowiego surowego mleka. W strukturze i smaku trochę przypomina ok. 24/30-miesięczny Parmigiano Reggiano. Jest znakomity, choć zdecydowanie mniej popularny niż ser o nazwie São Jorge, wytwarzany na tej samej wyspie.
Sałatka z solanki i pomidora – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 garście rukwi
- 2 garście solanki (agretti)
- kilka plasterków twardego dojrzewającego sera Lourais
- duży pomidor odmiany Gargamel (albo innej – Bawole Serce, pomidor gruszkowy lub malinówka sprawdzą się równie dobrze)
- po pół łyżeczki czerwonego i zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
- kilka kropel octu balsamicznego dobrej jakości (najlepiej: aceto balsamico tradizionale)
Sałatka z solanki i pomidora – PRZEPIS:
- Przepłukaną rukiew i solankę wymieszaj w misce wraz z chlustem oliwy.
- Przełóż na talerze. Dodaj gruby plaster pomidora i cząstki sera. Całość skrop oliwą.
- Pomidor i ser posyp pieprzem roztartym w moździerzu, a na koniec skrop pomidor octem balsamicznym.