- SPÓD:
- ok. 100 g świeżych daktyli izraelskich (7 sztuk bez pestek)
- 90 g mąki migdałowej
- 90 g gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
- 50 g nierafinowanego bio oleju kokosowego
- MASA SEROWA:
- 500 g chudego twarogu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki pasty waniliowej
- 1 łyżka nierafinowanego bio oleju kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok. 30 wiśni bez pestek
Prosty przepis na pyszny sernik straciatella na zimno – z wiśniami, na daktylowo-czekoladowym spodzie. Bez cukru, bez masła, bez mąki pszennej.
Na (bardzo) czekoladowy spód sernika składają się wyłącznie zdrowe i wysokiej jakości składniki: mielone migdały, gorzkie kakao, daktyle oraz nierafinowane masło (olej) kokosowe (tu: Kokonati).
Masa serowa to tylko chudy twaróg „doprawiony” pastą z wanilii, czekoladą (ZOBACZ) i miodem oraz zagęszczony 1 łyżką masła kokosowego.
Tak samo jak przy okazji przygotowania poprzedniego przepisu na sernik na zimno (ZOBACZ), użyłem tu silikonowej okrągłej foremki o średnicy 17 cm (takiej jak TUTAJ).
Sernik jest pyszny i lekki, a dzięki stosunkowo niewielkiej formie łatwiej mieć pod kontrolą ilość spożytych porcji. Według moich standardów, sernik z tego przepisu to 7-8 porcji.
PRZEPIS:
1. Daktyle porwij lub pokrój na małe kawałki.
2. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (UŻYŁEM TAKIEJ).
3. Wszystkie składniki na spód sernika zmiksuj w dzieży miksera. Miksuj do momentu, aż masa przybierze postać ziemistych grudek. Gotowa powinna wyglądać mniej więcej tak: ZOBACZ.
4. Masę na spód przesyp do formy i dokładnie ugnieć (ZOBACZ). Powinna mieć ok. 8 mm grubości. Wstaw do lodówki na godzinę.
5. Twaróg, pastę waniliową, czekoladę, miód i masło kokosowe zmiksuj na gładki krem (ZOBACZ). Użyłem do tego celu blendera ręcznego.
6. Do masy serowej dodaj wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszaj. Owoce powinny pozostać w całości i nie powinny zafarbować masy sokiem.
7. Po godzinie schładzania spodu w lodówce, wyłóż na niego masę serową z wiśniami (do formy) i wstaw ponownie całość do lodówki na noc.
8. Wyjmij sernik z formy (z silikonowej daje się wyjąć bardzo łatwo) i udekoruj wiórkami tartej gorzkiej czekolady. Wiórki możesz przygotować tak samo, jak w TYM PRZEPISIE.
9. Po wyjęciu z lodówki i przed podzieleniem sernika na porcje najlepiej odstawić go w temperaturze pokojowej na kwadrans, a następnie kroić nożem zanurzonym na moment we wrzątku i osuszonym ścierką lub papierowym ręcznikiem.
Smacznego!
Hello, Your raw dessert recipes are totally amazing. I’m truly impressed. Gorgeous pics! Cheers &good luck!!!
Mam ochotę zjeść monitor…
Wygląda fantastycznie :)
Świetne ciasto
Pycha!
Omnomnom… super ciacho :)
Hey very nice blog!
Super look, świetny kontrast pomiędzy ciemnym czekoladowym spodem i serowo-owocowym wykończeniem.
Dzięki!
Niesamowite wiórki, lepsze niż wszystkie jakie do tej pory kupowałam. Wyglądają przepięknie. Napisz proszę, jakiej czekolady użyłeś?
Zwykłej gorzkiej tabliczki 100 g (białoruska czekolada o bardzo dobrym składzie, którą dostałem w prezencie; jej recenzja pojawi się na blogu niebawem).
Piękny!
A kiedy będzie przepis na ciasto z kremem czekoladowym i owocami?
Przed końcem sierpnia trafi na stronę, pozdrawiam
No i doczekalam się! :)
Przykro mi, ze czasem publikacja przepisu zajmuje nawet więcej niż miesiąc. Na szczęście nie zawsze ;)
Piękne te Twoje zdrowe ciasta! Aż chce się zjeść.
Dziewczyna mi wszystko wybaczy, kiedy zaskoczę ją takim ciachem :P
Najlepszy! Ten sernik godzi w sobie wszystko – urok słodyczy, piękny wygląd i zdrowe składniki. Ideał:>
Gdzie kupujesz olej kokosowy?
Uwielbiam Twoje przepisy!!!
Taa… a już myślałam, że wiem, który z Twoich deserów dziś zrobię. Wielkie dzięki Szymon ;)
I’m so sorry ;-)
Serniki na zimno lubię najbardziej:) Czym można zastąpić daktyle w spodzie sernika?
Np. suszonymi morelami albo śliwkami.
Elegancki!
Sernik(l)ove :) :)
Jesteś jednym z nielicznych blogów, które odwiedzam CODZIENNIE :) Świetne ciacho!!
To jest mój ideał sernika…
Ależ on apetycznie wygląda… :)
Kiedy zobaczyłam, nie mogłam oczu oderwać. Ale kiedy przeczytałam skład, mowę mi odebrało;) To ciasto doskonałe. Takie ciacho z czystym sumieniem można nazwać zdrowym, chociaż dotąd wydawało mi się, że zdrowe ciasto to oksymoron.
Piękny
Super ciacho, a dziecię moje szczęśliwe, że mogło coś tak dobrego zjeść :)
Genialny przepis, genialny smak, mrożone wiśnie dają radę
Czy zamiast maki migdalowej mozna uzyc maki kokosowej?
Tak
Hej! Sernik robilam juy dwa razy i byl swietny. Raz z borowkami, innym razem z malinami.
Niestety moj ukochany zle zareagowal na surowe Daktyle, podobnie ma po surowych warzywach. Zwykle musze je zapiec lub zblanszowac zeby nie mial reakcji alergicznej w przelyku. Krotka obrobka rozbija proteiny.
I tu moje pytanie, myslisz, ze zapieczenie samego spodu go nie zepsuje?
Nie próbowałem, ale wydaje mi się, że powinno być OK. Ważne, by nie piec go zbyt długo. Daktyle możesz wcześniej nieco nawilżyć, by za bardzo nie wyschły / nie spaliły się (daktyl=fruktoza) w piekarniku.