- 250 g surowych krewetek (Lilly Planet)
- 10-12 zielonych szparagów
- 100-150 g świeżego groszku
- 8 kwiatów cukinii (żeńskich, czyli z mini cukinkami)
- 2-3 okrągłe mini cukinie (wielkości dużych rzodkiewek)
- 1 limonka
- garść listków kolendry
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka sumaku
- pieprz, sól
- olej do smażenia (tu: z pestek winogron)
Stir-fry z krewetek, zielonych szparagów, cukinii i młodego groszku.
Stir frying to chińska technika kulinarna, która polega na tym, że składniki potrawy (w stosunkowo niewielkiej ilości) krótko smaży się w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu, jednocześnie nieustannie je mieszając.
Późna wiosna, niespiesznie przechodząca w lato to doskonała pora na przyrządzanie szybkich i pełnych warzyw potraw z woka. Nie tylko dlatego, że właśnie teraz wszelkie zieleniny są łatwo dostępne i najsmaczniejsze, ale również ze względu na to, że świeże, najlepszej jakości składniki nie potrzebują długiej obróbki cieplnej i z łatwością zachowują chrupkość i pełny smak. Dotyczy to także tych składników, które wybrałem do poniższego przepisu, tj. młodej cukinii, zielonych szparagów i młodego groszku. Zarówno szparagów, jak i groszku nie trzeba wcześniej blanszować – krótko smażone w woku są znakomite.
Wszystkich głównych warzywnych składników powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo (dotyczy to zwłaszcza cukinii, nie należy przesadzać z jej ilością). Jeśli nie uda Ci się zdobyć kwiatów cukinii, po prostu z nich zrezygnuj – są opcjonalnym dodatkiem. Małe cukinie z kwiatów zastąp wówczas zwykłą cukinią dostępną na targu lub w sklepie; postaraj się tylko wybrać jak najmniejsze sztuki. W razie potrzeby możesz również dodać blanszowany groszek mrożony. O tej porze roku warto jednak podjąć wysiłek i rozejrzeć się za świeżym młodym groszkiem – jego wyjątkowy, słodko-świeży smak jest nie do zastąpienia.
Samo smażenie w woku przebiega bardzo szybko, dlatego w tego rodzaju przepisach niezwykle ważne jest, by wszystkie składniki mieć uprzednio przygotowane i pod ręką – to zdecydowanie ułatwia pracę i przekłada się na jakość oraz smak gotowego dania.
Sprawdź też inne przepisy na STIR-FRY
PRZEPIS:
- Przygotuj wszystkie składniki podane w przepisie, by podczas smażenia mieć je pod ręką (zgodnie z pkt 2-4).
- Wyłuskaj młody groszek. Pokrój szparagi na ukos na mniejsze kawałki (mniej więcej wielkości krewetek – ZOBACZ). Posiekaj chilli – jeśli chcesz ograniczyć ostrość, z jednej papryczki możesz usunąć pestki (ZOBACZ). Posiekaj kolendrę (łodygi dość drobno, listki bardzo grubo). Pokrój mini cukinie w plasterki lub w mniejsze kawałki (w zależności od wielkości cukinii, z większych sztuk usuń również gniazda nasienne).
- Odetnij cukinki od kwiatów cukinii i pokrój warzywa w plasterki (ZOBACZ). Dodaj do pokrojonych mini cukinii. Odetnij dolną część kwiatu, usuń słupek i delikatnie rozerwij każdy kwiat (ZOBACZ). Delikatnie opłucz kwiaty i dobrze osusz. Porwij kwiaty cukinii na 2-3 mniejsze części.
- Obierz i w razie potrzeby oczyść krewetki (natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu).
- Mocno rozgrzej wok, wlej trochę oleju i wrzuć cukinię. Smaż – mieszając – przez minutę. Dodaj szparagi, groszek, chilli i łodygi kolendry. Smaż – mieszając – przez ok. minutę.
- Dodaj krewetki, sumak i pieprz. Smaż – mieszając – przez ok. 3 minuty, aż krewetki będą gotowe (staną się różowe).
- Zdejmij wok z ognia, wlej sok z limonki, dodaj kolendrę i kwiaty cukinii. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą.
Może doda Pan przepis na jakiś jesienny stir-fry z makaronem?
Rewelka, zrobiłam, zamiast szparagów dałam fasolkę szparagową, pyszne. Ze szparagami też na pewno zrobię na wiosnę!