• 250 g surowych krewetek (Lilly Planet)
  • 10-12 zielonych szparagów
  • 100-150 g świeżego groszku
  • 8 kwiatów cukinii (żeńskich, czyli z mini cukinkami)
  • 2-3 okrągłe mini cukinie (wielkości dużych rzodkiewek)
  • 1 limonka
  • garść listków kolendry
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka sumaku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia (tu: z pestek winogron)

Stir-fry z krewetek, zielonych szparagów, cukinii i młodego groszku.

Stir frying to chińska technika kulinarna, która polega na tym, że składniki potrawy (w stosunkowo niewielkiej ilości) krótko smaży się w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu, jednocześnie nieustannie je mieszając.

Późna wiosna, niespiesznie przechodząca w lato to doskonała pora na przyrządzanie szybkich i pełnych warzyw potraw z woka. Nie tylko dlatego, że właśnie teraz wszelkie zieleniny są łatwo dostępne i najsmaczniejsze, ale również ze względu na to, że świeże, najlepszej jakości składniki nie potrzebują długiej obróbki cieplnej i z łatwością zachowują chrupkość i pełny smak. Dotyczy to także tych składników, które wybrałem do poniższego przepisu, tj. młodej cukinii, zielonych szparagów i młodego groszku. Zarówno szparagów, jak i groszku nie trzeba wcześniej blanszować – krótko smażone w woku są znakomite.

Wszystkich głównych warzywnych składników powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo (dotyczy to zwłaszcza cukinii, nie należy przesadzać z jej ilością). Jeśli nie uda Ci się zdobyć kwiatów cukinii, po prostu z nich zrezygnuj – są opcjonalnym dodatkiem. Małe cukinie z kwiatów zastąp wówczas zwykłą cukinią dostępną na targu lub w sklepie; postaraj się tylko wybrać jak najmniejsze sztuki. W razie potrzeby możesz również dodać blanszowany groszek mrożony. O tej porze roku warto jednak podjąć wysiłek i rozejrzeć się za świeżym młodym groszkiem – jego wyjątkowy, słodko-świeży smak jest nie do zastąpienia.

Samo smażenie w woku przebiega bardzo szybko, dlatego w tego rodzaju przepisach niezwykle ważne jest, by wszystkie składniki mieć uprzednio przygotowane i pod ręką – to zdecydowanie ułatwia pracę i przekłada się na jakość oraz smak gotowego dania.

Sprawdź też inne przepisy na STIR-FRY

Krewetki z woka L_08

Krewetki z woka L_01

PRZEPIS:

  1. Przygotuj wszystkie składniki podane w przepisie, by podczas smażenia mieć je pod ręką (zgodnie z pkt 2-4).
  2. Wyłuskaj młody groszek. Pokrój szparagi na ukos na mniejsze kawałki (mniej więcej wielkości krewetek – ZOBACZ). Posiekaj chilli – jeśli chcesz ograniczyć ostrość, z jednej papryczki możesz usunąć pestki (ZOBACZ). Posiekaj kolendrę (łodygi dość drobno, listki bardzo grubo). Pokrój mini cukinie w plasterki lub w mniejsze kawałki (w zależności od wielkości cukinii, z większych sztuk usuń również gniazda nasienne).
  3. Odetnij cukinki od kwiatów cukinii i pokrój warzywa w plasterki (ZOBACZ). Dodaj do pokrojonych mini cukinii. Odetnij dolną część kwiatu, usuń słupek i delikatnie rozerwij każdy kwiat (ZOBACZ). Delikatnie opłucz kwiaty i dobrze osusz. Porwij kwiaty cukinii na 2-3 mniejsze części.
  4. Obierz i w razie potrzeby oczyść krewetki (natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu).
  5. Mocno rozgrzej wok, wlej trochę oleju i wrzuć cukinię. Smaż – mieszając – przez minutę. Dodaj szparagi, groszek, chilli i łodygi kolendry. Smaż – mieszając – przez ok. minutę.
  6. Dodaj krewetki, sumak i pieprz. Smaż – mieszając – przez ok. 3 minuty, aż krewetki będą gotowe (staną się różowe).
  7. Zdejmij wok z ognia, wlej sok z limonki, dodaj kolendrę i kwiaty cukinii. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą.

Krewetki z woka L_03

Krewetki z woka L_04

Krewetki z woka L_06