• 3 średnie żółte cukinie
  • ok. 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 15 zielonych szparagów
  • ok. 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki owoców fenkułu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • trochę świeżego tymianki i mięty
  • 100 g sezonowanej koziej ricotty
  • olej do smażenia

Zielone szparagi duszone z fasolką szparagową, cukinią i prażonym serem.

Zielony, czerwony i żółty. Soczyste, typowo letnie kolory na talerzu, czyli szparagi duszone z fasolką szparagową, cukinią i pomidorkami.

Wiele już razy wspominałem o moim zamiłowaniu do dań opartych na duszonych/smażonych warzywach w różnych konfiguracjach. Tym razem kolejna porcja fantastycznych kolorów i pełnych smaku składników.

Jako urozmaicenie posłużył tu portugalski sezonowany kozi ser, który w piekarniku nie roztapia się, a tylko pięknie spieka, dzięki czemu nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju dopełniania potraw.

Oczywiście, jeśli zależy Ci na wegetariańskim (czy wegańskim) charakterze potrawy, po prostu zrezygnuj z sera.

Fasolka i szparagi L_01

Fasolka i szparagi L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Rozkrusz ser na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na kilka minut do piekarnika, aż okruchy się zrumienią. Wyciągnij blachę z piekarnika i przełóż uprażony ser do miseczki (ZOBACZ).
  3. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów i zblanszuj szparagi przez ok. 3 minuty. Przełóż je do zimnej wody (najlepiej do wody z lodem).
  4. Ugotuj fasolkę szparagową do momentu, aż zmięknie, ale zachowa chrupkość (ok. 12 minut). Przełóż do zimnej wody (najlepiej do wody z lodem).
  5. Cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki po skosie na plastry (ZOBACZ).
  6. W głębokim, szerokim rondlu przez chwilę podsmaż posiekany czosnek, chilli (bez pestek), owoce fenkułu, kolendrę i gorczycę.
  7. Zwiększ ogień i dodaj cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, co jakiś czas mieszając, a gdy cukinia zmięknie, dodaj fasolkę i przekrojone na połowy szparagi.
  8. Duś całość, co jakiś czas mieszając, a na sam koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  9. Warzywa podawaj posypane listkami tymianku i mięty oraz prażoną ricottą.

Smacznego!

Fasolka i szparagi L_05

Fasolka i szparagi L_02

Fasolka i szparagi L_04