Tarta z bobem i mozzarellą.
Tarta z bobem i mozzarellą to przepis, który doskonale sprawdza się w końcówce sezonu na bób, kiedy jego fasolki nie są już tak młode, ładne i soczyście zielone jak na początku lata. Jako nadzienia możesz użyć zarówno bobu świeżego (uprzednio ugotowanego i obranego ze skórki), jak i mrożonego (Jak mrozić bób?). Jeżeli zamrozisz bób zgodnie z moimi wskazówkami, przed dodaniem do tarty wystarczy go rozmrozić, bez potrzeby dodatkowego gotowania.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.
Tarta z bobem i mozzarellą – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżka suszonego tymianku
- łyżka suszonego oregano
- pół łyżeczki soli
Plus
- masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- około 500-600 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- 250 g mozzarelli di bufala
- przyprawy: łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) roztartych w moździerzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, łyżeczka gorczycy roztartej w moździerzu
- listki tymianku
Tarta z bobem i mozzarellą – PRZEPIS:
- Ugotuj bób i obierz ze skórki (Jak gotować bób, żeby go nie przegotować).
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziół i przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty wypełnij bobem, a na wierzchu rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco przestygła. Przed podaniem posyp listkami tymianku.