Tarta z bobem i mozzarellą.

Tarta z bobem i mozzarellą to przepis, który doskonale sprawdza się w końcówce sezonu na bób, kiedy jego fasolki nie są już tak młode, ładne i soczyście zielone jak na początku lata. Jako nadzienia możesz użyć zarówno bobu świeżego (uprzednio ugotowanego i obranego ze skórki), jak i mrożonego (Jak mrozić bób?). Jeżeli zamrozisz bób zgodnie z moimi wskazówkami, przed dodaniem do tarty wystarczy go rozmrozić, bez potrzeby dodatkowego gotowania. 

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:

Na kruche ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu
  • kopiasta łyżka suszonego tymianku
  • łyżka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli

Plus

  • masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • około 500-600 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • 250 g mozzarelli di bufala
  • przyprawy: łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) roztartych w moździerzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, łyżeczka gorczycy roztartej w moździerzu
  • listki tymianku

Tarta z bobem i mozzarellą – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób i obierz ze skórki (Jak gotować bób, żeby go nie przegotować).
  2. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziół i przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść masłem.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  7. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty wypełnij bobem, a na wierzchu rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut.
  9. Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco przestygła. Przed podaniem posyp listkami tymianku.

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu

Tarta z bobem i mozzarellą na kruchym cieście bez glutenu