Tarta z kurkami w śmietanie.

Prosta tarta z kurkami ponad podziałami – na bezglutenowym vegan cieście, z kremowym wegańskim nadzieniem kurkowym. Jeżeli cierpisz na deficyt tolerancji, a ciasto bez glutenu i kurki bez masła wytrącają Cię z równowagi, czym prędzej poszukaj innego przepisu. Złość piękności szkodzi 😉

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie – SKŁADNIKI na 6 porcji:

Na kruche ciasto:

  • 40 g polenty
  • 80 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 100 g oleju kokosowego organicznego (w postaci stałej, czyli przechowywanego w temperaturze nie wyższej niż ok. 20-21 stopni C)
  • 130 g wegańskiej śmietany kokosowej
  • 1/2 – 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • 2 łyżeczki majeranku, świeżego lub suszonego
  • łyżeczka suszonego cząbru, roztartego w moździerzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka nasion białej gorczycy
  • łyżeczka soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)

Plus:

  • organiczny olej kokosowy do natłuszczenia formy

Na nadzienie:

  • ok. 250 g kurek
  • ok. 150-200 g wegańskiej śmietany kokosowej
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • łyżka açafroa albo szczypta szafranu
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu i ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • kopiasta łyżka świeżego tymianku, posiekanego

Tarta z kurkami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj wegańskie kruche ciasto. Z mąki, polenty, oleju kokosowego, wegańskiej śmietany kokosowej (i ewentualnych ziół lub przypraw) wyrób ciasto. Najwygodniej jest zagnieść je w robocie kuchennym. Jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak mój niezawodny Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 10-15 sekund. Krótko zmiksuj składniki, po czym przełóż je do miski i szybko zagnieć ręcznie, formując z ciasta kulę. Zdjęcia krok po kroku znajdziesz w przepisie na wegańskie kruche ciasto.
  2. Uformowaną kulę ciasta wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Natłuść formę do ciasta (używam oleju kokosowego).
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić. Ważne, by ciasto rozwałkować szybko. Jeśli nadmiernie się ogrzeje, będzie trudniejsze w obsłudze.
  5. Przełóż ciasto do formy. Wałkiem usuń nadwyżkę ciasta wychodzącą poza krawędź. Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy – wystarczy zagnieść resztkę ciasta w kulkę, rozwałkować, wyciąć ciastka, po czym wstawić je do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem – na ok. 60-65 minut (czyli tyle czasu, ile łącznie piecze się spód, a następnie tarta z nadzieniem).
  6. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  7. Przygotuj kurki: oczyść grzyby z zanieczyszczeń (czyszczę je na sucho przy pomocy kozika – małego nożyka). Większe sztuki przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i podsmaż kurki, aż zaczną się rumienić. Dodaj śmietanę, posiekany rozmaryn, açafroa z Azorów (albo szczyptę szafranu) i przyprawy. Duś całość przez chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany tymianek oraz szałwię, wymieszaj i odstaw.
  8. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika i przełóż kurki z patelni na spód tarty, wypełniając ją po brzegi.
  9. Ciasto wypełnione nadzieniem wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie ok. 40-45 minut.
  10. Gotową tartę odstaw na 10 minut, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco albo na zimno.

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie

Tarta z kurkami w śmietanie