Tenuta Foresto Favonio 2021 Vino Bianco.
„Bycie rolnikiem w dzisiejszych czasach opiera się bardziej na intuicji”.
Tenuta Foresto to młoda dynamiczna winiarnia położona w Nizza Monferrato, w sercu wzgórz Asti w Piemoncie, na obszarze wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Prowadzi ją para Francesco Pozzobon i Pauline Alfano-Giacometti. Tenuta Foresto powstała na przełomie 2016/2017, po przejęciu na wpół opuszczonego gospodarstwa, w którym winnice od kilkudziesięciu lat były pozostawione same sobie. Trudno o lepsze warunki do rozpoczęcia nowego winiarskiego projektu. Farma zajmuje 8 hektarów, z czego obsadzonych winoroślą jest 6 ha, a resztę pokrywają drzewa i stawy okalające winnicę. W uprawianej biodynamicznie winnicy Foresto jest wszystkiego po trochu, od białych odmian Cortese, Chardonnay i Moscato po czerwone Dolcetto i Barbera, która chyba najpełniej oddaje lokalny terroir. Piwnica powstała na gruzach dawnej stajni. Dziś w pełni odrestaurowana, półpodziemna, naturalnie „sterowana” przez sezonowe zmiany temperatury nie naraża wina na stres i wspiera jego naturalną ewolucję. Francesco, zainspirowany filozofią japońskiego rolnika Masanobu Fukuoka, dąży do tego, by winnica tworzyła zdrowy ekosystem o jak niższym wpływie na środowisko. W procesie produkcji ogranicza ingerencję do minimum, bazując na spontanicznej fermentacji, rodzimych drożdżach, maceracji ze skórkami, butelkowaniu bez filtracji i siarczynów.
Grona pochodzą z 1,5 hektarowej parceli o ekspozycji południowo-zachodniej. Winorośle w wieku około 50 lat rosną na mieszance gliny i tufu. Winifikacja w skrócie: Moscato Bianco z ręcznego zbioru po odszypułkowaniu trafia do 50 hl cementowych zbiorników, gdzie pozostaje przez około 20 dni. W tym czasie następuje spontaniczna fermentacja w kontakcie ze skórkami bez kontroli temperatury. Wino dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności 20 hl przez około 8 miesięcy plus dwa miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Butelkowane bez filtracji, bez klarowania i bez dodatku siarczynów.
Rezultat? Genialna pomarańcza! Favonio smakuje jak czysty, wyrazisty, aromatyczny wytrawny sok z różowego grejpfruta i wygrzanych w słońcu dojrzałych owoców o pomarańczowym miąższu, niezwykle rześko i świeżo. Wspaniały aromat moreli, brzoskwini, limonki, kandyzowanych cytrusów, skórki pomarańczowej, pieczonego jabłka, pikantnego miodu z nutą migdałów i jogurtu. Na podniebieniu ponownie soczysta owocowa fiesta. Jest morela, biała brzoskwinia, skórka cytrynowa i różowy grejpfrut, a w tle trochę migdałów i suszone zioła. Oleista tekstura, delikatne taniny, świetnie wyważona kwasowość i długi posmak. Doskonale zrównoważone, piękne wino o wspaniałej świeżości i złożonym smaku. Koncentrat elegancji i soczystości, rewelacja.
Nazwa: Tenuta Foresto Favonio 2021
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Asti
Rodzaj: wytrawne, białe (pomarańczowe)
Szczep: Moscato Bianco
Moc: 13%
Wyprodukowano 4500 butelek
Wino z wineyou.it