Tetilla z pieczonymi warzywami.

Queso Tetilla DOP to bez dwóch zdań najsłynniejszy cycek Półwyspu Iberyjskiego. Ten półmiękki, łagodny i bardzo maślany w smaku ser z lekką nutą orzechów wytwarzany jest w Galicji z pasteryzowanego mleka krowiego, a wywodzi się z prowincji A Coruña i Pontevedra. Nazwę zawdzięcza charakterystycznej formie, czyli gruszkowatemu kształtowi ze spiczastym zakończeniem. „Tetilla” po hiszpańsku znaczy „sutek”. Ser dojrzewa krótko, przez około 2-3 tygodnie. Jest bardzo smaczny i uniwersalny, dzięki czemu będzie smakować każdemu. Nie trzeba znać się na serach, by docenić maślaną kremowość i łagodność smaku, która przekona nawet marudną dziecinkę-niejadka. Świetny do wszystkiego – sauté, jako składnik deski serów czy sałatek (również owocowych) i do gotowania.

Pyszna Tetilla doskonale komponuje się także z pieczonymi warzywami. Ser dodany do gorących warzyw prosto z piekarnika lekko mięknie, rozpuszcza się na brzegach i jest jeszcze smaczniejszy. Używam bazowych warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki i selera. Możesz pokroić je w kawałki lub kostkę i upiec w takiej postaci, albo – jak ja – zapiec w formie warzywnego tagliatelle. Moim zdaniem, tak podane smakują najlepiej. Upieczony seler oraz pietruszka nabierają fajnego orzechowego smaku, który dodatkowo podkreślam tłoczonym na zimno olejem z orzechów włoskich.

Przeczytaj też:

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Domowy olej z orzechów włoskich

  • ok. 500 g orzechów do wytłoczenia oleju

Sałatka

  • ok. 200 g sera Tetilla DOP lub innego podobnego (po 3 kawałki na porcję); cały ser waży zwykle ok. 500-600 g
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • sól roztarta w moździerzu (różowa himalajska)
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu i nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • olej z orzechów włoskich wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju (zamiast oliwy extra vergine)

Tetilla z pieczonymi warzywami – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 500 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 250-300 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na skraju blachy ułóż opłukane i osuszone gałązki pomidorków koktajlowych.
  4. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój w paski marchewki, pietruszki i seler; wcześniej obierz warzywa ze skórki.
  5. Przełóż warzywa do miski, skrop oliwą, dodaj sól, pieprz i kolendrę, wymieszaj. Wyłóż na blachę obok pomidorków.
  6. Blachę wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. W połowie pieczenia przemieszaj warzywa. Jeżeli pomidorki upieką się szybciej, zdejmij je z blachy i przełóż na talerze, a warzywa rozłóż na całej powierzchni blachy.
  7. Do pomidorków dodaj upieczone warzywa oraz kawałki sera. Całość skrop cudnie aromatycznym domowym olejem z orzechów włoskich i posyp posiekanymi listkami mięty.

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami

Tetilla z pieczonymi warzywami