Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG.
Klasyka to moda, która nie przemija nigdy. Podobnie, jak zamiłowanie do Nebbiolo w (prawie) każdym wydaniu. Kalendarzowy koniec zimy zamykamy Nebbiolo Travaglini z apelacji DOCG Gattinara w północnej części Piemontu. Piemont to magiczna kraina warta nieskończonej liczby podróży i powrotów, gdzie wytwarza się jedne z najlepszych win na Półwyspie Apenińskim, a Gattinara – choć nieporównanie mniej popularna niż najbardziej znane piemonckie siedliska, takie jak Langhe, Asti czy Alba – również potrafi dać naprawdę wyjątkowe wina, które bez kompleksów mogą z nimi konkurować.
Gattinara (w piemonckim dialekcie Gatinera) to malownicze miasto w sercu regionu winiarskiego o tej samej nazwie (prowincja Vercelli, Piemont), położone u stóp masywu Monte Rosato, około 80 km na północny wschód od Turynu. Dzieje tutejszego winiarstwa sięgają czasów rzymskich, a wina produkowane na tym obszarze uważano w szczytowym okresie za jedne z najlepszych czerwonych win Piemontu, które pod względem jakości i trwałości w niczym nie ustępowały Barolo. Po okresie chwały nastał czas kryzysu, po którym Gattinara ponownie wróciła do gry. Apelacja uzyskała status DOCG w 1990 roku, a od tego czasu włożono mnóstwo wysiłku w odbudowę lokalnych winnic i przywrócenie im dawnej świetności. Przykładowo, dozwolony poziom zbiorów jest tu obecnie niższy niż w Barolo i Barbaresco, krótszy czas maceracji i dojrzewania w beczkach wywarł pozytywny wpływ na jakość, a fermentacja malolaktyczna pozwoliła skutecznej okiełznać dziką kwasowość charakterystyczną dla win z regionu. Różnica między Gattinara a Barolo i Barbaresco polega m.in. na tym, że główny szczep – Nebbiolo (lokalnie zwany Spanna) – musi stanowić co najmniej 90% wina, a dopuszczalne domieszki to odmiany Vespolina (do 4%) i Bonarda di Gattinara (wraz z Vespoliną, do 10%). Wina Gattinara DOCG zawierają nie mniej niż 12,5% alkoholu (wina Riserva – nie mniej niż 13%). Obowiązkowy okres dojrzewania to co najmniej 3 lata, z czego nie mniej niż 1 rok w beczce. Dla win Gattinara Riserva obowiązkowy próg to 4 lata, z czego minimum 2 lata w beczce. Topowe etykiety w tej apelacji to złożone, eleganckie, długowieczne wina zbudowane na mocnym tanicznym rusztowaniu. Dla nas: zachwycające. Mamy słabość i do Piemontu, i do Nebbiolo, i do czerwieni solidnej budowy. Obok takich win trudno przejść obojętnie. I wspaniale się do nich wraca.
Jeżeli Gattinara, to Travaglini – wielokrotnie nagradzana ikona miejscowego winiarstwa. Familia Travaglini, obecna na tym obszarze od XIX wieku, produkuje wina od lat dwudziestych ubiegłego stulecia, obecnie już w piątym pokoleniu. Clemente Travaglini był pierwszym, który dostrzegł winiarski potencjał regionu i w 1920 roku uruchomił winiarnię w sercu miasteczka Gattinara. Jego wnuk, Giancarlo Travaglini, który przejął rodzinną firmę w 1958, okazał się spiritus movens szeregu zmian i innowacji, które wdrożył zarówno w winnicach, jak i w winiarni. W tym samym roku Giancarlo opatentował również butelkę o charakterystycznym kształcie, która do dziś pozostaje znakiem rozpoznawczym marki Travaglini. Producent posiada 55 ha winnic w apelacji Gattinara (obsadzonych w większości Nebbiolo), co stanowi około 50% całkowitej powierzchni winnic tej apelacji. Więcej o historii winnicy i rodziny Travaglini możesz przeczytać tutaj.
Travaglini Gattinara Riserva to historyczna etykieta i jedno z najważniejszych win tego producenta, które reprezentuje tradycję Gattinary w interpretacji Travagliniego. Powstaje tylko w najlepszych rocznikach. Winifikacja w skrócie: ręczny zbiór, staranna selekcja, fermentacja z maceracją w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez około 15 dni, dojrzewanie przez 36 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego. Wino ma rubinowo-czerwoną barwę z jaśniejszymi refleksami. W aromacie duża złożoność i koncentracja. Jest tu lukrecja, są przyprawy korzenne, jagody jałowca, drzewo sandałowe, nuty tostowe i ciemna czekolada. Na drugim planie wchodzą akcenty kwiatowe i owocowe, dojrzała wiśnia, jeżyna, porzeczka, truskawkowa konfitura, a wszystko to wykończone nutą fiołków. W smaku pełne, przestrzenne i szlachetne, z wyrazistą, intensywną, ale pięknie ułożoną taniną i trwałym harmonijnym finiszem. Jedwabista konsystencja wsparta świetnie wyważoną kwasowością zapewnia doskonałą świeżość i niezwykłą pijalność. Znakomite, znika z kieliszka niepostrzeżenie. Otworzyliśmy tę butelkę w idealnym momencie. Można czekać dłużej, tylko po co.
Nazwa: Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Gattinara DOCG
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Nebbiolo
Moc: 13,5%
Wino kupiliśmy tutaj