Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG.

Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG

Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG

Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG

Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG

Klasyka to moda, która nie przemija nigdy. Podobnie, jak zamiłowanie do Nebbiolo w (prawie) każdym wydaniu. Kalendarzowy koniec zimy zamykamy Nebbiolo Travaglini z apelacji DOCG Gattinara w północnej części Piemontu. Piemont to magiczna kraina warta nieskończonej liczby podróży i powrotów, gdzie wytwarza się jedne z najlepszych win na Półwyspie Apenińskim, a Gattinara – choć nieporównanie mniej popularna niż najbardziej znane piemonckie siedliska, takie jak Langhe, Asti czy Alba – również potrafi dać naprawdę wyjątkowe wina, które bez kompleksów mogą z nimi konkurować.

Gattinara (w piemonckim dialekcie Gatinera) to malownicze miasto w sercu regionu winiarskiego o tej samej nazwie (prowincja Vercelli, Piemont), położone u stóp masywu Monte Rosato, około 80 km na północny wschód od TurynuDzieje tutejszego winiarstwa sięgają czasów rzymskich, a wina produkowane na tym obszarze uważano w szczytowym okresie za jedne z najlepszych czerwonych win Piemontu, które pod względem jakości i trwałości w niczym nie ustępowały Barolo. Po okresie chwały nastał czas kryzysu, po którym Gattinara ponownie wróciła do gry. Apelacja uzyskała status DOCG w 1990 roku, a od tego czasu włożono mnóstwo wysiłku w odbudowę lokalnych winnic i przywrócenie im dawnej świetności. Przykładowo, dozwolony poziom zbiorów jest tu obecnie niższy niż w Barolo i Barbaresco, krótszy czas maceracji i dojrzewania w beczkach wywarł pozytywny wpływ na jakość, a fermentacja malolaktyczna pozwoliła skutecznej okiełznać dziką kwasowość charakterystyczną dla win z regionu. Różnica między Gattinara a Barolo i Barbaresco polega m.in. na tym, że główny szczep – Nebbiolo (lokalnie zwany Spanna) – musi stanowić co najmniej 90% wina, a dopuszczalne domieszki to odmiany Vespolina (do 4%) i Bonarda di Gattinara (wraz z Vespoliną, do 10%). Wina Gattinara DOCG zawierają nie mniej niż 12,5% alkoholu (wina Riserva – nie mniej niż 13%). Obowiązkowy okres dojrzewania to co najmniej 3 lata, z czego nie mniej niż 1 rok w beczce. Dla win Gattinara Riserva obowiązkowy próg to 4 lata, z czego minimum 2 lata w beczce. Topowe etykiety w tej apelacji to złożone, eleganckie, długowieczne wina zbudowane na mocnym tanicznym rusztowaniu. Dla nas: zachwycające. Mamy słabość i do Piemontu, i do Nebbiolo, i do czerwieni solidnej budowy. Obok takich win trudno przejść obojętnie. I wspaniale się do nich wraca.

Jeżeli Gattinara, to Travaglini – wielokrotnie nagradzana ikona miejscowego winiarstwa. Familia Travaglini, obecna na tym obszarze od XIX wieku, produkuje wina od lat dwudziestych ubiegłego stulecia, obecnie już w piątym pokoleniu. Clemente Travaglini był pierwszym, który dostrzegł winiarski potencjał regionu i w 1920 roku uruchomił winiarnię w sercu miasteczka Gattinara. Jego wnuk, Giancarlo Travaglini, który przejął rodzinną firmę w 1958, okazał się spiritus movens szeregu zmian i innowacji, które wdrożył zarówno w winnicach, jak i w winiarni. W tym samym roku Giancarlo opatentował również butelkę o charakterystycznym kształcie, która do dziś pozostaje znakiem rozpoznawczym marki Travaglini. Producent posiada 55 ha winnic w apelacji Gattinara (obsadzonych w większości Nebbiolo), co stanowi około 50% całkowitej powierzchni winnic tej apelacji. Więcej o historii winnicy i rodziny Travaglini możesz przeczytać tutaj.

Travaglini Gattinara Riserva to historyczna etykieta i jedno z najważniejszych win tego producenta, które reprezentuje tradycję Gattinary w interpretacji Travagliniego. Powstaje tylko w najlepszych rocznikach. Winifikacja w skrócie: ręczny zbiór, staranna selekcja, fermentacja z maceracją w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez około 15 dni, dojrzewanie przez 36 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego. Wino ma rubinowo-czerwoną barwę z jaśniejszymi refleksami. W aromacie duża złożoność i koncentracja. Jest tu lukrecja, są przyprawy korzenne, jagody jałowca, drzewo sandałowe, nuty tostowe i ciemna czekolada. Na drugim planie wchodzą akcenty kwiatowe i owocowe, dojrzała wiśnia, jeżyna, porzeczka, truskawkowa konfitura, a wszystko to wykończone nutą fiołków. W smaku pełne, przestrzenne i szlachetne, z wyrazistą, intensywną, ale pięknie ułożoną taniną i trwałym harmonijnym finiszem. Jedwabista konsystencja wsparta świetnie wyważoną kwasowością zapewnia doskonałą świeżość i niezwykłą pijalność. Znakomite, znika z kieliszka niepostrzeżenie. Otworzyliśmy tę butelkę w idealnym momencie. Można czekać dłużej, tylko po co.

Nazwa: Travaglini Gattinara Riserva 2013 DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Gattinara DOCG
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Nebbiolo
Moc: 13,5%
Wino kupiliśmy tutaj

Travaglini Gattinara Riserva

Travaglini Gattinara Riserva