• 4 garście groszku cukrowego
  • 1/2 kalarepy
  • 2 mini cukinie (albo pół zwykłej)
  • 3 papryczki chilli
  • 200 g makaronu ryżowego
  • sok z 1/2 limonki
  • trochę sosu sojowego

Najbardziej lubię wegetariańskie wersje stir-fry, a groszek cukrowy nadaje się do tego dania idealnie.

Pojęcie stir-fry odnosi się do sposobu przygotowania dania, który generalnie polega na smażeniu w dobrze rozgrzanym woku i ciągłym mieszaniu. Składniki mogą więc być całkiem dowolne, nie powinno być ich jednak zbyt wiele. Nadmiar warzyw w woku spowoduje, że aktywne mieszanie będzie dość trudne i warzywa nie podsmażą się równomiernie. Jeśli chcecie przygotować w ten sposób porcje dla większej ilości osób, lepiej smażyć je na raty. Podane ilości składników można, a nawet trzeba, modyfikować na przykład w zależności od wielkości woka (ewentualnie głębokiej patelni).

1. Posiekajcie groszek cukrowy wzdłuż, w paski, oraz pokrójcie obraną kalarepkę w plasterki, a następnie w słupki.

2. Młode cukinie pokrójcie w plastry, a następnie w słupki. Jeśli używacie zwykłej cukinii, odkrójcie plastry miąższu, pozostawiając gniazda nasienne, i pokrójcie miąższ w słupki.

3. Przekrójcie chilli, usuńcie gniazda nasienne i posiekajcie wzdłuż.

4. W woku mocno rozgrzejcie łyżkę oleju kokosowego (lub innego oleju) i smażcie warzywa wraz z chilli na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając.

5. W tym czasie zalejcie makaron ryżowy wrzątkiem i odstawcie na trzy minuty (albo przygotujcie wg przepisu na opakowaniu).

6. Do podsmażonych warzyw wlejcie sok z cytryny i trochę sosu sojowego (nie róbcie tego wcześniej, bo inaczej warzywa zaczną się gotować, zamiast smażyć), a następnie dodajcie odcedzony makaron, zamieszajcie i podawajcie.

7. Porcje posypcie posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Vege stir fry L_03

Vege stir fry L_04

Vege stir fry L_02