Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano.
Dojrzałe śliwki i dobry ser – uwielbiam to połączenie i polecam z całego serca! Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano smakuje jak marzenie i jest tak łatwa w przygotowaniu, że aż żal nie upiec.
Bezglutenowe kruche ciasto – bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle; jeżeli chcesz użyć mąki pszennej, najlepiej skorzystaj z innego przepisu na ciasto. Mój przepis służy łatwemu i szybkiemu przygotowaniu ciasta bez glutenu.
Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g ricotty lub półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy do ciasta: łyżka suszonego tymianku, pół łyżeczki różowego pieprzu, pół łyżeczki soli Maldon
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 9-10 dużych śliwek, wypestkowanych (albo więcej, w zależności od wielkości formy)
- 150 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
- listki tymianku do dekoracji
- 1-2 sztuki długiego pieprzu roztartego w moździerzu (opcjonalnie)
Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziół i przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie Ci dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na tarce i wypestkuj śliwki.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wysyp około ⅗ świeżo startego Parmigiano Reggiano, na nim ułóż połówki śliwek, śliwki oprósz odrobiną pieprzu (opcjonalnie) oraz posyp pozostałym Parmezanem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco przestygła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest przepyszna.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.