Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano.

Dojrzałe śliwki i dobry ser – uwielbiam to połączenie i polecam z całego serca! Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano smakuje jak marzenie i jest tak łatwa w przygotowaniu, że aż żal nie upiec.

Bezglutenowe kruche ciasto – bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle; jeżeli chcesz użyć mąki pszennej, najlepiej skorzystaj z innego przepisu na ciasto. Mój przepis służy łatwemu i szybkiemu przygotowaniu ciasta bez glutenu.

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 6 porcji:

(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm)

Na kruche ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g ricotty lub półtłustego twarogu
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • przyprawy do ciasta: łyżka suszonego tymianku, pół łyżeczki różowego pieprzu, pół łyżeczki soli Maldon

Plus

  • ghee lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • 9-10 dużych śliwek, wypestkowanych (albo więcej, w zależności od wielkości formy)
  • 150 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
  • listki tymianku do dekoracji
  • 1-2 sztuki długiego pieprzu roztartego w moździerzu (opcjonalnie)

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziół i przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie Ci dosłownie 20 sekund).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
  5. W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na tarce i wypestkuj śliwki.
  6. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wysyp około ⅗ świeżo startego Parmigiano Reggiano, na nim ułóż połówki śliwek, śliwki oprósz odrobiną pieprzu (opcjonalnie) oraz posyp pozostałym Parmezanem.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco przestygła.
  8. Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest przepyszna.

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano

Wytrawna tarta ze śliwkami i Parmigiano Reggiano