Zapiekanka z dyni i ryżu.
W niedawnej recenzji wyciskarki wolnoobrotowej Wartmann wspomniałem, że nie wiedzieć czemu przyjęło się opisywać wyciskarki pod kątem zużywania odpadów po tłoczeniu soków, a przecież nie o odpady w tym urządzeniu chodzi. Wyciskamy przede wszystkim domowy sok, często (ba, przeważnie!) taki, którego nie da się kupić w sklepie. Taki sok to samo dobro i bogactwo witamin. A zarazem, doskonała baza pod całą paletę potraw, takich jak zupy, warzywne gulasze, zapiekanki, owsianki, Buddha bowls i tak dalej. W związku z tym zadeklarowałem, że w przepisach na potrawy z wyciskarką w tle będę koncentrować się głównie na świeżo tłoczonych sokach oraz tym, co można z nich przyrządzić, a nie na tym, co po sokach zostało, choć tego ostatniego elementu też nie ignoruję.
Jak obiecałem, tak czynię i podaję przepis na prostą zapiekankę z ryżu i dyni, a właściwie z tego, co zostało z dyni Butternut po wyciśnięciu z niej soku. Jeżeli szkoda Ci podyniowych odpadów, zapiekanka zero waste jest świetnym rozwiązaniem. Smakuje zaskakująco dobrze i jest bardzo sycąca.
Jedna mała uwaga: jeżeli planujesz zjeść dyniowe wytłoki po tłoczeniu soku, przed użyciem dyni obierz ją ze skórki.
Sprawdź też:
- Przepis na nietypowe risotto gotowane na soku z dyni
- Wyciskarka wolnoobrotowa Wartmann – teraz tańsza o całe 200 złotych!
Zapiekanka z dyni i ryżu – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 600 g wytłoków po tłoczeniu soku z dyni
- 150 g ryżu basmati lub innego
- 2 puszki pomidorów (używam pomidorów w całości)
- ok. 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano (lub innego podobnego sera)
- garść natki pietruszki, posiekanej
- kopiasta łyżeczka łagodnego Pimentonu (Pimenton dulce)
- po pół łyżeczki ostrego Pimentonu (Pimenton picante), czarnego pieprzu (roztartego w moździerzu), nasion fenkułu (roztartych w moździerzu)
- łyżeczka suszonego rozmarynu, rozgniecionego w moździerzu
sól roztarta w moździerzu - oliwa extra vergine
Zapiekanka z dyni i ryżu – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W tym czasie w głebokiej patelni podsmaż na oliwie wytłoki z dyni, po czym dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj, rozgniatając pomidory drewnianą łyżką. Dodaj przyprawy i gotuj około 10 minut.
- Dodaj ugotowany i odcedzony ryż oraz posiekaną natkę. Wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania natłuszczonego oliwą.
- Wierzch zapiekanki posyp świeżo startym Parmigiano Reggiano.
- Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Podawaj gorące.