Ziemniak – 15 rewelacyjnych przepisów.
Kto by pomyślał, że ziemniak – niepozorna bulwa rodem z Ameryki Południowej, przywieziona do Europy ledwie w XVI wieku – w kilkaset lat tak skutecznie podbije świat? Dziś to jeden z podstawowych składników kuchni większości krajów, często traktowany jak lokalne dobro narodowe, którego zasięg okazuje się zaskakująco globalny. Wiele nacji uważa ziemniak za „swój”, ponieważ obecnie ziemniaki je się niemal wszędzie. Od morza do Tatr. Od Bergen po Syrakuzy. Od Kanady po Japonię i Australię.
Ziemniak jest tani, powszechnie dostępny i łatwy w obsłudze, a źródło jego sukcesu to kulinarna elastyczność. Może służyć zarówno jako ukryta w tle baza potraw (a nawet deserów!), jak i grać w daniach główną rolę. Dokładnie tak, jak w proponowanych przeze mnie przepisach. Wszystkie pomysły są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wszystkie można przyrządzać przez okrągły rok, w razie potrzeby nieznacznie zmieniając ewentualne sezonowe dodatki.
Ziemniak – przepisy:
Wszystkie poniższe przepisy są bezglutenowe, większość jest wegańska. Nazwy potraw nad zdjęciami stanowią jednocześnie linki do poszczególnych przepisów.
Kocham moskole! A dowiedziałam się o nich z Waszego bloga, pyszne zdjęcia:)