- 2 duże pęczki bazylii
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 fenkuł
- 3 małe cukinie
- ok. 300 g świeżego zielonego groszku (może być mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- trochę ostrej mielonej papryki
- trochę suszonych ziół według uznania (tu: bio Khmeli Suneli - Hambleden)
- 2 litry wody mineralnej
Fantastycznie aromatyczna, letnia zupa bazyliowa z zielonymi warzywami. Pyszna!
Zmiksowana bazylia nadaje zupie fajnego intensywnie zielonego koloru, niezwykłego smaku i aromatu.
Dla uzyskania jednolitej barwy wykorzystałem tu wyłącznie zielone i białe warzywa; z tego względu zrezygnowałem też m.in. z marchewki, choć generalnie w tego typu zupach bardzo ją lubię.
Zupa jest lekka, łagodna i oparta na naturalnym smaku warzyw. Warto spróbować, polecam!
PRZEPIS:
1. Posiekaj seler, czosnek, pędy bazylii (listki odłóż) i przekrojony wzdłuż na pół fenkuł (wcześniej usuń twardą końcówkę).
2. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oleju i wrzuć warzywa. Wymieszaj, tak by przykryły się tłuszczem i duś pod przykryciem – co jakiś czas mieszając – przez pięć minut.
3. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, posiekaj na grube półplasterki i dodaj do rondla.
4. Duś całość przez kolejne 8-10 minut.
5. Przełóż warzywa do garnka i zalej wodą (chyba że masz wystarczająco duży rondel do smażenia, wtedy po prostu dodaj wodę).
6. Zagotuj, zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i dodaj groszek. Gotuj przez ok. 5 minut.
7. W tym czasie w blenderze ręcznym zmiksuj listki bazylii wraz z taką ilością wody, aby powstała gęsta pasta o konsystencji przypominającej pesto.
8. Dodaj pastę bazyliową do zupy i wymieszaj. Dopraw papryką i pozostałymi przyprawami. Podawaj od razu.
Smacznego!
Super zupa – kwintesencja lata, które niestety chyba już nas opuściło. Dobrze wiec, ze można chociaż przywołać je ponownie przepisem takim jak ten :)
Już sobie wyobrażam ten smak… Muszę koniecznie zrobić.
O, kolejny inspirujący wpis
Ciekawy przepis
Pycha
Takie zupy lubię najbardziej – lekkie, bez mąki, a jednocześnie pełne pysznych składników. Samo zdrowie
Świetna waza, gdzie można taka upolować?
Świetna!
Doskonała!
Takiej zupy jeszcze nie próbowałam. Piękny, zachęcający kolor :)
Urocza waza. Od razu widać ze nie dzisiejsza, a z epoki.
Ciekawe. Taka zupa to dla mnie nowość… Bardzo ładna waza :)
Doskonale skomponowane warzywa. Pozdrowienia z Neapolu :)
Obłędna, dzięki za mega inspiracje!
Wegan zupa z bazylii! Jesteś wielki :P
O, i to też coś dla mnie!:)
Pyszny lekki obiadek, mniam mniam
Plan na jutro: kupić dużo bazylii i zrobić :)
WOW!
Hm…oryginalny pomysł.
Dla mnie bomba, mam nadzieje, ze moje dzieci bedą tego samego zdania;)
Szukałam przepisu na inna zupę. Nie wiedziałam dokładnie jaka, ale Twoja propozycja bardzo mi odpowiada, a przede wszystkim spełnia kryterium „inności”. Uwielbiam bazylię, wiec czuje, ze pokocham ten przepis :D
Bardzo apetyczna zupa. I idealnie dobrane skladniki :-)
Kusi mnie ta zupa od dobrych paru dni, już się nie mogę czekać, kiedy ją zjem;)
Ooo, to mi się podoba :) Zapisuję przepis :)
Pycha, jużsobie wyobrażam ten cudny ziołowy smak…
Ach, obłędny przepis, zapisany do zrobienia
Przepis brzmi bardzo dobrze, szkoda że troche przespałam sezon ;)
Świetna zupa, pełna aromatu, ale drogawa o tej porze roku ;)
Klasa!