• 2 duże pęczki bazylii
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 fenkuł
  • 3 małe cukinie
  • ok. 300 g świeżego zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę ostrej mielonej papryki
  • trochę suszonych ziół według uznania (tu: bio Khmeli Suneli - Hambleden)
  • 2 litry wody mineralnej

Fantastycznie aromatyczna, letnia zupa bazyliowa z zielonymi warzywami. Pyszna!

Zmiksowana bazylia nadaje zupie fajnego intensywnie zielonego koloru, niezwykłego smaku i aromatu.

Dla uzyskania jednolitej barwy wykorzystałem tu wyłącznie zielone i białe warzywa; z tego względu zrezygnowałem też m.in. z marchewki, choć generalnie w tego typu zupach bardzo ją lubię.

Zupa jest lekka, łagodna i oparta na naturalnym smaku warzyw. Warto spróbować, polecam!

PRZEPIS:

1. Posiekaj seler, czosnek, pędy bazylii (listki odłóż) i przekrojony wzdłuż na pół fenkuł (wcześniej usuń twardą końcówkę).

2. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oleju i wrzuć warzywa. Wymieszaj, tak by przykryły się tłuszczem i duś pod przykryciem – co jakiś czas mieszając – przez pięć minut.

3. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, posiekaj na grube półplasterki i dodaj do rondla.

4. Duś całość przez kolejne 8-10 minut.

5. Przełóż warzywa do garnka i zalej wodą (chyba że masz wystarczająco duży rondel do smażenia, wtedy po prostu dodaj wodę).

6. Zagotuj, zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i dodaj groszek. Gotuj przez ok. 5 minut.

7. W tym czasie w blenderze ręcznym zmiksuj listki bazylii wraz z taką ilością wody, aby powstała gęsta pasta o konsystencji przypominającej pesto.

8. Dodaj pastę bazyliową do zupy i wymieszaj. Dopraw papryką i pozostałymi przyprawami. Podawaj od razu.

Smacznego!

Zupa bazyliowa L_08