• CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • ok. 125 g świeżego szpinaku
  • 10 filecików anchois
  • 20 krewetek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • trochę świeżego tymianku

To bardzo lekka wersja pizzy – bez sera, za to z sosem wzbogaconym o szpinak.

Być może ci, którzy są szczególnie wyczuleni na czystość gatunkową pizzy, nie uznaliby tego dania za pizzę, ale co tam. Tym razem zrezygnowałem z sera, a bazylię zastąpiłem szpinakiem, stanowiącym tu część sosu – dzięki temu nie więdnie on pod wpływem temperatury. Do tego krewetki i świetne ciepłe pomidorki koktajlowe. Pizza w wersji light, jaką bardzo lubię.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotujcie sos. W głębokiej patelni podsmażcie pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli z pestkami. Dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem oraz sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką. Dodajcie szpinak, wymieszajcie i duście przez chwilę, aż się zredukuje, ale zachowa postać liści.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

6. Każdy placek posmarujcie połową sosu, porozkładajcie krewetki, fileciki anchois oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skropcie każdą pizzę oliwą extra vergine.

7. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki, a dolną włączam na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

8. Gotowe pizze posypcie listkami świeżego tymianku.

Przed:

Pizza z krewetkami L_02

W piecu:

Pizza z krewetkami L_03

Po:

Pizza z krewetkami L_17

Pizza z krewetkami L_04