Cataplana z pora i ziemniaków.
Jeszcze jedno fajne danie w cataplanie, o której niedawno wspominałem w tym przepisie. Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie, przypominające muszlę. Działa jak tradycyjny antyczny szybkowar, w którym potrawy gotują się błyskawicznie. Dzięki naturalnie zawartej w warzywach wodzie i niewielkiej ilości dodanych płynów (wino czyni cuda) składniki w praktyce gotują się na parze. W rezultacie, z jednej strony idealnie miękną, a z drugiej zachowują zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. Cataplana to także nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera).
Pisałem o tym wiele razy i napiszę jeszcze raz: do cataplany pasują doskonale niemal wszystkie typy warzyw (sprawdź przepisy). Tym razem, gotując cataplanę celowo ograniczyłem standardową ilość składników, koncentrując uwagę na dwóch, tj. na ziemniakach i porach. Jak zawsze w przypadku cataplany, nie dodawaj żadnej wody, wystarczy trochę wytrawnego białego wina oraz naturalny sok z pomidorów i pozostałych warzyw. Ułożone pomiędzy warzywami plastry Prosciutto mogą sprawić (w zależności od tego, jak szczelnie je rozłożysz), że para wodna nie będzie w pełni swobodnie krążyć po wnętrzu naczynia, dlatego gotuję całość trochę dłużej niż zazwyczaj – ok. 25 minut (dodaję 5 minut extra do tradycyjnych 20 minut dla cataplany).
Pamiętaj, że przed podaniem cataplany zawsze możesz sprawdzić poziom miękkości ziemniaków i, w razie potrzeby, ponownie zamknąć cataplanę i gotować zawartość jeszcze przez chwilę. Szynka dodaje warzywom aromatu i smaku umami, ale z drugiej strony nie ma przeszkód, by ugotować wersję wegańską tej cataplany – w takim przypadku po prostu pomiń Prosciutto. Potrawa z samych warzyw będzie równie pyszna.
Cataplana z pora i ziemniaków – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 2 średnie pomidory malinowe
- kilka (ok. 5-6) niedużych ziemniaków
- 2 cienkie pory albo 1 do 1,5 większego
- ok. pół kilograma małych kolorowych papryk albo 2 większe
- 8-10 cienko skrojonych plasterków Prosciutto crudo (w wersji wegańskiej pomiń ten składnik)
- ok. 100-150 ml białego wytrawnego wina albo po prostu niezbyt duży chlust (u mnie: Colombo Branco od Justino’s)
- garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- czarny pieprz roztarty w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Cataplana z pora i ziemniaków – PRZEPIS:
- W robocie kuchennym Magimix, używając tarczy do krojenia warzyw w grubsze plastry (nr 4), skrój w Magimixie ziemniaki oraz pory.
- W cataplanie ułóż kolejno warstwami: pokrojone w plastry pomidory, pokrojone w plastry ziemniaki, posiekany por i paprykę oraz cienkie jak papier plastry Prosciutto. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, pora, papryki i szynki. Na wierzchu ułóż trzecią warstwę ziemniaków, pora oraz posiekanej natki kolendry. Każdą warstwę dopraw solą i pieprzem (uważając, by nie przesadzić z solą).
- Wlej wino i porządny chlust oliwy. Zamknij cataplanę i gotuj około 25 minut.
- Zdejmij cataplanę z ognia i odczekaj 3 minuty, zanim ją otworzysz. Sprawdź, czy ziemniaki w górnej warstwie są ugotowane (czyli wystarczająco miękkie). Przed podaniem skrop całość dodatkową porcją oliwy.