Cataplana z samych warzyw (roślinna).
Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie, przypominające muszlę. Działa jak tradycyjny szybkowar, w którym składniki gotują się naprawdę krótko. Dzięki niewielkiej ilości dodanych płynów warzywa w praktyce gotują się na parze. W rezultacie, choć idealnie miękną, zachowują jednocześnie zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. Cataplana to także nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera).
Roślinna wersja cataplany przyrządzonej z dowolnego, nawet najprostszego zestawu warzyw to wspaniała propozycja na letni obiad dla wszystkich roślinolubnych. Dla mnie największą zaletą cataplany jest niezwykła koncentracja wyrazistego smaku ugotowanych w ten sposób warzyw – nieporównanie większa aniżeli w przypadku tradycyjnej warzywnej zupy czy warzyw duszonych w zwykłym garnku lub rondlu. A wszystko to dzięki niewielkiej ilości płynu i szczelnemu zamknięciu, które sprawia, że cały proces gotowania przebiega błyskawicznie.
W przypadku duszenia dań w cataplanie obowiązują dwie podstawowe zasady:
(1) składniki układa się warstwowo, oraz
(2) używa się bardzo niewiele płynu – zwykle wystarcza tylko trochę wina albo wody. Składniki mają gotować się we własnych sokach. Podobnie jak w szybkowarze, nie otwieraj pokrywy w trakcie, by sprawdzić stan zawartości przed upływem przewidzianego czasu. Nie znaczy to oczywiście, że nie można przedłużyć gotowania, jeżeli któryś ze składników okaże się niegotowy – w takim przypadku po sprawdzeniu stanu potrawy wystarczy zamknąć cataplanę i gotować dalej.
Kolejność układania warzyw do pewnych granic może ulegać zmianom, ale pomidory zawsze powinny znajdować się na dnie naczynia. Są najbardziej soczyste, a zawarta w nich woda sprawia, że składniki cataplany gotują się szybko i idealnie. Ziemniaki z kolei najlepiej ułożyć na samej górze (pod papryką). One są w cataplanie najważniejszym warzywem, a dzięki takiemu umiejscowieniu pięknie ugotują się na parze.
Uwagi:
- Marchew, pietruszkę i seler kroję cieńszym ostrzem niż ziemniaki i paprykę
- W cataplanie świetnie sprawdzi się również cukinia
Sprawdź też inne przepisy na cataplanę.
Cataplana z samych warzyw – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1-2 pomidory malinowe (w zależności od wielkości); gruszkowe lub Bawole Serce też będą OK
- mała cebula (albo pół większej), u mnie: czerwona
- 1-2 marchewki, w zależności od wielkości – wyszorowane lub obrane ze skórki
- pół selera, obranego ze skóry
- 1-2 pietruszki, wyszorowane lub obrane ze skórki
- 3-4 młode ziemniaki (u mnie: odmiana Lord), oskrobane i wyszorowane albo obrane ze skórki
- 1-2 papryki, najlepiej w różnych kolorach
- garść posiekanej natki pietruszki
- (opcjonalnie) łyżeczka açafroa, czyli popularnego na Azorach „szafranu” z krokosza barwierskiego
- po 2 duże szczypty czarnego pieprzu i soli, roztartych w moździerzu
- (opcjonalnie) papryczka piri piri
- oliwa extra vergine
- odrobina białego wytrawnego wina albo wody
Cataplana z samych warzyw – PRZEPIS:
- W cataplanie (albo rondlu) ułóż warstwę pokrojonych w plastry pomidorów oraz pokrojonej w talarki cebuli.
- Oprósz açafroa i rozkruszoną papryczką piri piri.
- W robocie kuchennym Magimix, używając tarczy kreatywnej (do plasterków falistych) lub klasycznej, skrój w cienkie plasterki marchew, pietruszkę i pokrojony na kawałki seler. Ułóż warzywa w cataplanie, tworząc równomierną warstwę.
- Tarczą do krojenia warzyw w grubsze plastry (4) skrój w Magimixie ziemniaki. Ułóż warstwę ziemniaków w cataplanie.
- Tym samym ostrzem (użytym do ziemniaków) skrój oczyszczoną paprykę i ułóż ją na wierzchu.
- Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wlej odrobinę białego wytrawnego wina albo wody i porządnie skrop całość oliwą.
- Zamknij cataplanę i duś przez ok. 20-25 minut. Pamiętaj, by nie otwierać cataplany podczas gotowania, a po zdjęciu z ognia odczekać chwilę, by zawartość nieco się uspokoiła. Cataplana działa jak vintage’owy szybkowar.