Lody z czarnej porzeczki – wegańskie, trzy składniki.

Domowe lody z czarnej porzeczki są naprawdę niezwykłe, ten smak nie ma sobie równych. To kwintesencja letniego orzeźwienia! Kwaskowate, pękające od soku małe czarne owocki są świetnym materiałem na lodowe desery; czerwone zresztą też. Spróbuj koniecznie.

Technicznie rzecz biorąc, lody porzeczkowe z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki. Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast wegańskich, użyj zwykłej śmietany lub jogurtu.

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Nowa maszynka do lodów Zyle

Od kilku tygodni używam nowej maszynki do lodów Zyle, która od poprzedniego modelu różni się większą pojemnością (1000 ml zamiast dotychczasowych 700 ml) i nowym designem obudowy w stylu vintage. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz aż o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki – SKŁADNIKI na ok. 8-10 gałek:

  • 500 g czarnej porzeczki (poza sezonem może być mrożona)
  • 300 g jogurtu kokosowego (wegańskiego) lub innego, może być też jogurt grecki albo zwykły jogurt naturalny bez cukru
  • 50 g erytrytolu (lub więcej w razie potrzeby) – to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie; zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • ok. 100 ml wody (porzeczki są bogate w pektyny, dlatego mus ze zmiksowanych owoców jest bardzo gęsty, a woda ułatwia pracę blendera)
  • świeża mięta do dekoracji

Lody z czarnej porzeczki – PRZEPIS:

  1. Porzeczki przepłucz, oderwij od szypułek, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z pozostałymi składnikami (jogurt, erytrytol, woda) na idealnie gładki mus. Używam blendera Ronic Zyle Led II. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej słodzidła (erytrytolu, fruktozy lub cukru), jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba.
  2. Przełóż masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie soft (jak tutaj) albo hard.
  3. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów, deser mrożony w trybie soft jest gotowy do spożycia, choć nie ma tak zwartej konsystencji jak lody mrożone w trybie hard. Jeżeli chcesz uformować lody w kulki przy pomocy gałkownicy, przełóż masę do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny.
  4. Lody podaj z miętą.

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki

Lody z czarnej porzeczki