Lody porzeczkowe.

Domowe lody i sorbety mają wyłącznie zalety – idealnie czysty skład, w pełni kontrolowane jakość i pochodzenie składników oraz ich proporcje, żadnych zbędnych dodatków. A co najważniejsze, możesz eksperymentować do woli z kompozycjami smakowymi, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Zamiast dodawać rafinowany cukier słodzę lody czystą fruktozą. Fruktoza jest dwa razy słodsza od cukru, dzięki czemu do deserów można jej dodać dwa razy mniej, ograniczając tym samym ich kaloryczność.

Do lodów porzeczkowych celowo dodaję niewiele słodzidła. Zależy mi na tym, by zachować lekko kwaskowaty smak owoców. Gęsty jogurt dobrze neutralizuje naturalną kwasowość czerwonych porzeczek, jeśli jednak uznasz, że warto dodać do masy więcej fruktozy, nie krępuj się. Podaną przeze mnie ilość słodzidła możesz podwoić lub nawet potroić.

Jeżeli chcesz zrobić lody wegańskie, zastąp jogurt mlekiem kokosowym, tak jak w przepisie na lody morelowe.

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe – SKŁADNIKI na ok. 1 kilogram (czyli 1,5 litra) gotowych lodów:

  • ok. 700 g czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
  • ok. 700 g jogurtu z owczego mleka (lub innego, może być też jogurt grecki albo zwykły jogurt naturalny bez cukru)
  • 50 g fruktozy (lub więcej w razie potrzeby)
  • świeża mięta marokańska i pistacje do dekoracji, posiekane

Lody porzeczkowe – PRZEPIS:

  1. Porzeczki przepłucz, oderwij od szypułek i przetrzyj przez sito, oddzielając miąższ i sok od skórki i pestek. Możesz również użyć robota kuchennego z odpowiednią przystawką do przecierania, taką jak np. w Magimixie – w ten sposób szybko i wygodnie uzyskasz czysty miąższ i sok, bez skórek i pestek.
  2. Przygotuj masę na lody: wszystkie składniki (poza pistacjami) przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładką masę. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej słodzidła, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.
  3. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  4. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją – ok. 20-30 minut. Gotową masę przełóż do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładź. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Po takim czasie lody z porzeczek będą idealne do porcjowania przy pomocy gałkownicy. Jeżeli zamierzasz mrozić lody dłużej, na ok. 15-20 minut przed podaniem wyjmij je z zamrażarki. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 3 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  5. Lody podaj z pistacjami lub innymi orzechami, które lubisz.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 08/2018)

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

cdn.