Sałatka z karczochów i cukinii.
Piękne lato w pełni. Słońce i wysokie temperatury dopieszczają nas każdego dnia :-) W taką pogodę nie chce się ani gotować, ani nawet jakoś specjalnie jeść. Wystarczy porcja wspaniałych, pełnych smaku owoców albo letnich słonecznych warzyw, z których w kilka chwil można zrobić apetyczną, kolorową, lekką i orzeźwiającą sałatkę. Na przykład z karczochami w roli głównej.
W takiej sałatce świetnie sprawdzą się niewielkie młode cukinie – są pyszne na surowo, soczyste i prawie bez pestek, ponieważ ich gniazda nasienne nie są jeszcze tak rozwinięte jak u „dorosłych” cukiniowych okazów. To samo dotyczy fenkułu – mniejsze sztuki są delikatniejsze, bardziej soczyste i przyjemnie orzeźwiające. Karczochy polecam ugotować na parze. Można je również usmażyć na patelni grillowej, tak jak w tym przepisie.
Używam listków amarantusa, które prezentują się zjawiskowo, ponieważ mam do nich dostęp i nie mogę się powstrzymać, ale spokojnie możesz sięgnąć również po inne zioła, które będą tu dobrze pasować – choćby bazylię lub miętę.
Nie żałuj soku z cytryny, wszystkie zieleniny dodane do sałatki bardzo go lubią (a ja sok z cytryny po prostu uwielbiam i dlatego dodaję go wszędzie, gdzie to tylko możliwe). Karczochy skrapiam cytryną także od razu po ugotowaniu. W tym przypadku nie chodzi o ich ciemnienie, ale o to, że sok z cytryny wnika pomiędzy warstwy karczocha, który dzięki temu staje się jeszcze smaczniejszy i bardziej orzeźwiający.
Sałatka z karczochów i cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 małe (młode) zielone cukinie
- 2 małe (młode) żółte cukinie
- 2 małe (młode) fenkuły (albo 1 większy)
- 2 żółte pomidory
- trochę listków amarantusa (może być także bazylia lub inne ładne listki)
- 2 cytryny
- ocet z cydru (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
- do podania: prosciutto San Daniele (opcjonalnie)
Sałatka z karczochów i cukinii – PRZEPIS:
- Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać.
- Karczochy porządnie skrop sokiem z cytryny lub natrzyj je połówką cytryny, co zapobiegnie (lub przynajmniej ograniczy) ich ciemnienie.
- Ugotuj karczochy na parze (ok. 15 minut). Gotowe karczochy ponownie skrop obficie sokiem z cytryny.
- W tym czasie na mandolinie cienko pokrój fenkuły (koper włoski). Przełóż fenkuł do miski, dodaj trochę octu z cydru lub soku z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
- Cukinie pokrój w cienkie paski przy użyciu mandoliny.
- Paski cukinii wymieszaj z fenkułem i przełóż do naczynia, w którym podasz sałatkę.
- Dodaj pomidory pokrojone w cienkie plasterki, ugotowane wcześniej karczochy i listki amarantusa.
- Na koniec porządnie skrop sałatkę sokiem z cytryny i oliwą.
- Możesz ją podać z kilkoma plasterkami prosciutto, by posiłek był bardziej treściwy.
Wygląda naprawdę smakowicie! Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam karczochów, ale chyba czas nadrobić zaległości :)
Bardzo warto, to wspaniałe warzywa:-)