- LODY:
- 200 g sera pleśniowego z miękką skórką (może być dobrej jakości camembert)
- 250 g ricotty
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 g orzechów pecan
- 100 ml mleka 2%
- 100 ml wódki
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- SOS OWOCOWY:
- 200 g czerwonych porzeczek
- 6-8 świeżych fig
- tonka
Lody z sera pleśniowego i orzechów pecan.
Sprawdź też: SORBET Z GORZKIEJ CZEKOLADY
To nie jest deser dla normalnych ludzi. Jeśli w temacie jedzenia nie poddajesz się schematom i lubisz próbować nowych rzeczy, spokojnie możesz czytać dalej:-)
Moda na lody i sorbety w nietypowych smakach od kilku lat rozwija się także w naszym kraju. Na szczęście, bo ile można próbować tych oklepanych śmietankowych, waniliowych, owocowych, kawowych (i tak dalej) gałek.
Lody z sera pleśniowego wpisują się w ten trend doskonale. W dobrych zagranicznych lodziarniach nietypowe smaki są na porządku dziennym, a zarówno ich wachlarz, jak i dostępność bije na głowę to, co oferują ich krajowe odpowiedniki. Nie traćmy jednak nadziei, może za rok-dwa dostaniecie podobne lody na którejś z promenad w jakimś popularnym polskim kurorcie? Zresztą, nawet gdyby, można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że skład takich lodów byłby zdecydowanie gorszy niż ten, który znajdziecie w przepisie poniżej. Zamiast czekać na cud, spróbujcie sami. Kreatywna kuchnia to odkrywanie nowych smaków – nie ma się czego bać:-)
Użyłem tu francuskiego sera pleśniowego (ZOBACZ), który pojawił się wcześniej m.in. w TYM PRZEPISIE. Ser ma bardzo miękką skórkę, a konsystencją przypomina dobrze schłodzony creme fraiche, czyli francuską tłustą śmietanę. A do tego jest niesamowicie smaczny!
Lody mają konsystencję przypominającą kulfi, czyli tradycyjne, gęste i kremowe indyjskie lody na bazie mleka.
PRZEPIS:
1. Ser pleśniowy, ricottę i jogurt grecki zmiksuj w blenderze na krem.
2. Dodaj mleko, wódkę, cukier, szczyptę pieprzu i soli, po czym ponownie zmiksuj (ok. 2 minuty).
3. Przelej masę do miski i wstaw do lodówki – na minimum 5 godzin albo na całą noc (ZOBACZ).
4. Po schłodzeniu w lodówce, przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj ok. 20-25 minut. Po 15 minutach dodaj do dzieży posiekane orzechy pecan. Gotowa masa powinna wyglądać tak: ZOBACZ.
5. Gotową masę na lody przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na min. 2 godziny.
6. Przygotuj sos: pokrój figi na kawałki (ósemki) i wrzuć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smaż, mieszając, przez chwilę, aż figi zaczną mięknąć. Dopraw figi świeżo startą tonką (w razie potrzeby możesz zastąpić tonkę gałką muszkatołową). Kiedy figi zmiękną, dodaj na patelnię porzeczki, zdejmij z ognia i wymieszaj.
7. Lody podawaj z sosem – wystudzonym albo na ciepło, jak wolisz.
Smacznego!
Brzmi i wygląda intrygująco!
Hardkor :-)
A jaki dobry!!!:-)
Nareszcie!!! Lecę rano do almy po składniki i działamy, nie mogę się doczekać aż zjem :D
Jadłem kiedyś we Włoszech zajebiste lody z gorgonzoli, więc bankowo skorzystam z tego przepisu. Niezły jesteś :D pozdro!
Gorgonzola ice cream – następny cel:-) smacznego!
;-) do dzieła zatem i smacznego!
mam pytanko czym zastąpić maszynę do lodów? niestety nie posiadam takowej
Postępuj tak, jak w przepisie na lody malinowe, pozdrawiam
Deser z pomysłem :D
Nie inaczej :-)
Jaki inny alkohol można dać zamiast wódki?
Może być tequilla, sherry, wzmacniane wino (porto, madera, etc.)
Bardzo ciekawy deser
Niesamowity przepis
to jest mega!
Szacun za pomysłowość, takie lody muszą być wybitne
Magiczne fotografie. A lody… trochę szokujące;)
Odważ się!;-)
Bardzo intrygujące. Tak bardzo, że wypróbuję.
Niesamowite :D dałem im szansę, zajebisty przepis :)
Niesamowity deser, trochę się obawiałam co z tego wyjdzie, ale totalnie podbił nasze serca :) dzięki :)
Bardzo się cieszę, że lody Wam smakowały:-) Są świetne, chociaż nie dla każdego:-) smacznego!
Dobre to jest
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy w tym przepisie wódka ma jakieś konkretne zastosowanie jeśli chodzi o efekt końcowy inny niż podkręcenie smaku? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Cześć, tak. Wódka (+ calvados, rum, etc.) nie zamarza, dzięki czemu gotowe lody łatwiej formować w kulki. Podobny efekt zapewnia dodatek miodu w odpowiedniej ilości.