• 2 małe dynie hokkaido (ok. 1 kg każda)
  • ok. 700 g śliwek
  • ok. 125 g gotowanych kasztanów
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 łyżeczki mielonej chilli
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (mielone lub rozgniecione w moździerzu)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (jw.)
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • garść orzeszków pinii
  • garść owoców suszonej miechunki
  • woda

Zupa krem z dyni i śliwek – pyszna, jesienna, z pieczonej bardzo aromatycznej dyni hokkaido, śliwek oraz kasztanów.

Dynia hokkaido wyróżnia się piękną, intensywnie pomarańczową barwą miąższu oraz cienką skórką, która całkowicie mięknie podczas pieczenia.

Z tego względu hokkaido doskonale nadaje się między innymi do tego typu zup. Wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki, upiec i zmiksować wraz ze skórką.

Dynie kojarzą mi się ze schyłkiem lata i zbliżającą się jesienią, stąd dodałem do zupy kilka innych nawiązujących do tej pory roku składników – kasztany, śliwki oraz rozgrzewające przyprawy.

Użyłem polskich żółtych i dużych śliwek, które nadały zupie wyraźnego kwaskowatego posmaku. Jeśli nie masz pod ręką kasztanów, zrezygnuj z nich. Zupa nic na tym nie straci i będzie równie smaczna.

Sprawdź też: INNE PRZEPISY NA ZUPY Z DYNI

Zupa z dyni i sliwek L_07

Zupa z dyni i sliwek L_09

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do dużej miski wlej porządny chlust oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  3. Umyte dynie pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Kawałki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  4. Przełóż dynię do dużej brytfanki, tak by utworzyła pojedynczą warstwę (ZOBACZ). Wstaw na środkowy poziom piekarnika na ok. 40 minut (w zależności od wielkości kawałków dyni). Upieczoną dynię odstaw do ostygnięcia.
  5. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć kasztany. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj umyte, pokrojone i wypestkowane śliwki. Podduś przez chwilę, mieszając, a następnie wlej wodę (mniej więcej do poziomu śliwek) i duś, aż śliwki idealnie zmiękną, a woda przybierze postać słodkiego syropu. Odstaw do ostygnięcia.
  6. W blenderze zmiksuj dynię i śliwki wraz z kasztanami dodając tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. W razie potrzeby miksuj partiami i przelewaj do większego garnka.
  7. Zupę możesz podać na ciepło lub na zimno. Świetnie pasuje tu dodatek orzeszków pinii oraz miechunka, ale do przybrania zupy możesz użyć również innych ulubionych składników.

Smacznego!

Zupa z dyni i sliwek L_11

Zupa z dyni i sliwek L_06