Placki z ricotty – trzy składniki, zero cukru.
Najprostsze puchate placki z ricotty na bezglutenowej pełnoziarnistej mące owsianej, podane z mango i miodem. Brzmi świetnie, smakuje jeszcze lepiej! Same placki nie są słodkie, ponieważ nie zawierają cukru ani żadnego innego słodzidła, dlatego zagra z nimi praktycznie każdy dodatek – zarówno słodki (najlepiej świeże owoce), jak i wytrawny. Placki z ricotty, mango i miód to znakomity zestaw, do którego możesz dorzucić na przykład garść siekanych orzechów.
Przepis jest ultra szybki (zajmie Ci dosłownie chwilę) i banalnie prosty, a placki zawsze się udają, ponieważ nie ma tu nic, co dałoby się zepsuć. Mieszasz składniki, smażysz placki, podajesz je z dodatkami i doskonałe zimowe śniadanie gotowe. Nie odkładaj na jutro pyszności, które możesz zrobić już dziś ;-)
Uwagi:
- Ciasto na placki możesz zmiksować w blenderze albo wymieszać ręcznie w misce – jak wolisz
- Zamiast mango możesz dodać dowolne inne owoce, np. pomarańcze lub jabłka; mrożone maliny czy jagody też będą bardzo OK
Placki z ricotty – SKŁADNIKI na ok. 9-10 placków (2 duże porcje):
Placki
- ok. 500 g ricotty (może być również zmielony twaróg)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- odrobina oleju do smażenia
Dodatki
- 1-2 dojrzałe mango (lub dowolne inne sezonowe owoce)
- 2-3 łyżeczki płynnego miodu (tu: wielokwiat aromatyzowany laską cynamonu)
- orzechy (opcjonalnie), w szczególności laskowe albo pekany
Placki z ricotty – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj ricottę z jajkami, po czym dodaj mąkę (bez przesiewania). Całość dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Ciasto możesz również przygotować w blenderze molekularnym, któremu niestraszne miksowanie gęstych mas. Używam blendera Ronic Zyle Led II*.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Przed smażeniem natłuszczam patelnię odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka).
- W czasie, gdy smażą się placki, obierz mango ze skórki, odetnij miąższ przy pestce i pokrój na cienkie plasterki.
- Gotowe placki przełóż na talerz, dodaj mango, a całość skrop miodem. Podawaj na ciepło albo na zimno.
*Ronic Zyle Led II to blender molekularny, w którym bez trudu zmiksujesz hummus, orzechy na masło orzechowe czy ciecierzycę na mąkę. Jakby tego było mało, teraz możesz zamówić go z super rabatem!
Oj takie placki są świetne, robiłam już w odrobinę innych proporcjach, ale one chyba mają sporą elastyczność w tej kwestii :) Polecam jeszcze do ciasta dodać jabłko pokrojona w drobną kostkę.
Placki twarogowe i z ricotty przyjmą wszystko, ilość możliwych wersji nie ma końca;-)
Może być mascarpone zamiar ricotty?
Niestety nie wiem, nie sprawdzałem.
Czym zastąpić ricotte? Mam dietę bez nabialu