Placki z ricotty – trzy składniki, zero cukru.

Najprostsze puchate placki z ricotty na bezglutenowej pełnoziarnistej mące owsianej, podane z mango i miodem. Brzmi świetnie, smakuje jeszcze lepiej! Same placki nie są słodkie, ponieważ nie zawierają cukru ani żadnego innego słodzidła, dlatego zagra z nimi praktycznie każdy dodatek – zarówno słodki (najlepiej świeże owoce), jak i wytrawny. Placki z ricotty, mango i miód to znakomity zestaw, do którego możesz dorzucić na przykład garść siekanych orzechów.

Przepis jest ultra szybki (zajmie Ci dosłownie chwilę) i banalnie prosty, a placki zawsze się udają, ponieważ nie ma tu nic, co dałoby się zepsuć. Mieszasz składniki, smażysz placki, podajesz je z dodatkami i doskonałe zimowe śniadanie gotowe. Nie odkładaj na jutro pyszności, które możesz zrobić już dziś 😉

Uwagi:

  • Ciasto na placki możesz zmiksować w blenderze albo wymieszać ręcznie w misce – jak wolisz
  • Zamiast mango możesz dodać dowolne inne owoce, np. pomarańcze lub jabłka; mrożone maliny czy jagody też będą bardzo OK

Placki z ricotty

Placki z ricotty

Placki z ricotty

Placki z ricotty

Placki z ricotty

Placki z ricotty – SKŁADNIKI na ok. 9-10 placków (2 duże porcje):

Placki

  • ok. 500 g ricotty (może być również zmielony twaróg)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatki

  • 1-2 dojrzałe mango (lub dowolne inne sezonowe owoce)
  • 2-3 łyżeczki płynnego miodu (tu: wielokwiat aromatyzowany laską cynamonu)
  • orzechy (opcjonalnie), w szczególności laskowe albo pekany

Placki z ricotty – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj ricottę z jajkami, po czym dodaj mąkę (bez przesiewania). Całość dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Ciasto możesz również przygotować w blenderze molekularnym, któremu niestraszne miksowanie gęstych mas. Używam blendera Ronic Zyle Led II*.
  2. Smaż placki na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Przed smażeniem natłuszczam patelnię odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka).
  3. W czasie, gdy smażą się placki, obierz mango ze skórki, odetnij miąższ przy pestce i pokrój na cienkie plasterki.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz, dodaj mango, a całość skrop miodem. Podawaj na ciepło albo na zimno.

*Ronic Zyle Led II to blender molekularny, w którym bez trudu zmiksujesz hummus, orzechy na masło orzechowe czy ciecierzycę na mąkę. Jakby tego było mało, teraz możesz zamówić go z super rabatem!

Placki z ricotty

Placki z ricotty

Placki z ricotty

Placki z ricotty