Chipsy kukurydziane z dehydratora – domowe chrupki bez chemii.

Chipsy kukurydziane z dehydratora (surowe, niepoddane obróbce cieplnej) to bardzo łatwy przepis na lekką i zdrową domową przekąskę z trzech bazowych składników (kukurydza, len, woda) oraz kilku przypraw. Blendujesz, suszysz i gotowe! Tak przygotowane chipsy są czyste, naturalne i w 100% roślinne. Nie zawierają żadnych niechcianych dodatków. Możesz je doprawiać na wiele sposobów i łączyć z różnymi fajnymi salsami lub kremowymi dipami w rodzaju guacamole. Mój zestaw przypraw sprawia, że gotowe chipsy są pikantne, jednak w zestawieniu z salsami ostrość zanika, a chipsy i dodatki idealnie się równoważą.

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Dlaczego warto robić domowe chipsy?

  • Są nieporównanie zdrowsze od tych kupowanych w sklepie – możesz w pełni kontrolować ich skład, jakość użytych surowców i proces obróbki (chipsy są suszone w niskiej temperaturze, czyli surowe, a nie smażone)
  • Zrobisz je w 10 minut – miksowanie masy na chipsy zajmuje tylko chwilę, a resztę pracy wykona za Ciebie dehydrator, Ty w tym czasie możesz zająć się czymkolwiek innym
  • Naturalny skład, czyste surowce i brak niechcianych dodatków sprawiają, że chipsy są wartościową przekąską bogatą w składniki odżywcze. Przepis jest roślinny, surowy, bezglutenowy i bezmleczny. Nie zawiera soi, olejów, orzechów ani jajek, dzięki czemu nadaje się również dla alergików.

Z czym podać chipsy z kukurydzy?

Salsa z pomidorków i pomarańczy

Do salsy nie dodaję przypraw, ponieważ chipsy są wystarczająco pikantne. W razie potrzeby dodaj trochę aromatycznego pieprzu.

  • 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
  • 2 czerwone sycylijskie pomarańcze (albo zwykłe)
  • czerwona cebula
  • 2 limonki
  • duża garść listków kolendry
  • domowy surowy olej z orzechów pekan
  1. Posiekaj cebulę i przełóż do miseczki. Zalej sokiem z limonek, przemieszaj i odstaw, najlepiej na 1-2 godziny.
  2. Do miski przełóż pomidorki, pokrojone w niewielkie kawałki. 
  3. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skóry i albedo. Miąższ pokrój w niewielkie kawałki i dodaj do pomidorków.
  4. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę, posiekaną kolendrę i olej z pekanów. Wymieszaj i podawaj.

Guacamole

Do guacamole dodaję trochę oliwy, co nie jest typowym dodatkiem, ale po prostu uwielbiam jej smak w połączeniu z awokado. Czerwony pieprz nie jest składnikiem niezbędnym, ale świetnie tu pasuje.

  • 2-3 dojrzałe awokado (odmiana Hass zawsze sprawdza się tu najlepiej)
  • trochę soku z limonki (możesz użyć soku, w którym marynowała się cebula do salsy opisanej powyżej)
  • czerwony pieprz
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • trochę soli
  1. Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj sól, trochę soku z limonki oraz oliwy. Rozgnieć całość widelcem na pastę. Do pasty możesz wmieszać czerwony pieprz.
  2. Przełóż guacamole do miseczki, wierzch oprósz czerwonym pieprzem i skrop oliwą.

Chipsy kukurydziane z dehydratora – SKŁADNIKI na 2 tace dehydratora (ok. 4 porcje)

  • 600 g kukurydzy (może być z puszki lub mrożona)
  • ⅓ szklanki siemienia lnianego (mielonego lnu); możesz również zmielić w blenderze nasiona lnu – len powinien być świeży, w przeciwnym razie może mieć gorzki smak
  • pół szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej)
  • sok z jednej soczystej limonki
  • opcjonalnie, wg uznania: przyprawy (u mnie: łyżeczka mielonego imbiru, pół łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka chipotle, 1 suszona papryczka piri piri)

Chipsy kukurydziane z dehydratora – PRZEPIS:

  1. Wszystkie składniki umieść w super blenderze Magimix* i zmiksuj na gęstą i gładką pastę.
  2. Gotową pastę wyłóż na tackę lub kratkę dehydratora, wyłożoną pergaminem lub matą silikonową. 
  3. Rozprowadź równomiernie, starając się, by warstwa pasty nie była ani zbyt cienka, ani zbyt gruba (powinna być nieco cieńsza niż warstwa masy na pieczywo chrupkie).
  4. Jeżeli lubisz wyraźnie słone smaki, przed umieszczeniem tac w dehydratorze możesz lekko posypać wierzch mikstury solą.
  5. Susz w dehydratorze w temperaturze 50 stopni C przez około 6 godzin (używam dehydratora Zyle Express II), do uzyskania chrupiącej konsystencji. Po tym czasie ostrym nożem (nóż do pizzy też sprawdzi się świetnie) możesz pokroić masę na chipsy np. w trójkąty albo po prostu połamać ją na nieregularne kawałki.
  6. Jeżeli chipsy będą wymagać dosuszenia od spodniej strony, przewróć je na drugą stronę i susz jeszcze przez ok. 2-3 godziny w temperaturze 40 stopni C.
  7. Przechowuj w szczelnym pojemniku bez BPA – wystawienie chipsów na działanie wilgoci z powietrza może sprawić, że zmiękną i stracą chrupkość.

*Magimix to blender, który – choć wysokoobrotowy – jest jednocześnie najcichszym blenderem świata, wyposażonym dodatkowo w przystawkę do mielenia ze szkła boro-krzemowego, która świetnie sprawdza się m.in. jako młynek do kawy (mieli jak złoto nawet twarde jak kamień jasno palone ziarna), orzechów, pestek i nasion. Jakby tego było mało, w skład zestawu wchodzą jeszcze dwa kielichy-bidony (400 ml i 700 ml), w których zblendowany koktajl można zabrać ze sobą np. w podróż samochodową lub do pracy.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – cokolwiek kupisz, zapłacisz mniej!

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy ususzyłem w dehydratorze Zyle Express II. 

Najważniejsze cechy tego modelu to:

  • Timer działający do 99 godzin, dzięki czemu można programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza (poprzedni model trzeba było wyłączać ręcznie, co istotnie utrudniało korzystanie z maszyny od poniedziałku do piątku, kiedy jesteśmy w pracy),
  • Większa pojemność (6 dużych metalowych tac, które mieszczą do 5 kg surowca),
  • Tace z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce (poprzedni model miał tace z plastiku),
  • Podtrzymywanie ciepła – to bardzo fajna funkcja, która przydaje się szczególnie wtedy, gdy proces suszenia kończy się kiedy nie ma nas w domu,
  • Program dwustopniowy, który pozwala programować suszarkę na wyższą temperaturę na początku procesu suszenia, po czym automatycznie przejść w tryb pracy na niższej temperaturze, by dokończyć proces suszenia w sposób dokładny i nie wpływając negatywnie na jakość finalnego produktu (w poprzednim modelu trzeba było kontrolować czas suszenia w wyższej temperaturze, po czym w odpowiednim momencie ręcznie przestawić ją na niższy poziom),
  • Lepszej jakości materiały, z których wykonane są elementy ruchome – stalowe tacki, szklane drzwiczki (w poprzednim modelu były plastikowe i bez zawiasów, czyli wsuwne),
  • Idealnie przezroczyste drzwiczki, co pozwala monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia,
  • Tryb szybki i wolny, który pozwala włączyć suszenie szybkie, po czym automatyczne przełączyć się w tryb wolny,
  • Dwa wentylatory i elementy grzewcze, dzięki czemu suszenie żywności przebiega jeszcze szybciej, a temperatura rozkłada się bardziej równomiernie,
  • Cicha praca, dzięki sprężynowym tłumikom drgań rozciągniętym wokół osi wentylatora,
  • Możliwość programowania zarówno w stopniach Celsjusza, jak i Fahrenheita – to, wbrew pozorom, bardzo przydatne dla tych, którzy korzystają z amerykańskich przepisów na użycie dehydratora (a jest ich w necie najwięcej).

Chipsy z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora

Chipsy kukurydziane z dehydratora