Modena, Parma, Vignola, Bolonia, Castelvetro, Zocca – kilka dobrych adresów.

Przepiękna Emilia-Romagna, jeden z ciekawszych regionów Półwyspu Apenińskiego, zaskarbił sobie przychylność świata dwoma wspaniałymi produktami. Po pierwsze, Parmigiano Reggiano. I po drugie, Aceto Balsamico Tradizionale DOP (czytaj też: Jak powstaje prawdziwy Balsamico?). Wystarczy połączyć jedno z drugim, by zrozumieć wyjątkowość tej doskonałej kombinacji. Emilia Romagna to przede wszystkim ser i balsamico, ale na tym przecież nie koniec.

Region Emilia-Romagna, ze stolicą w ulokowanej centralnie Bolonii tworzą dwa odrębne subregiony. Na zachodzie leży Emilia, której bardziej znane miasta to m.in. Modena, Parma, Reggio, Fidenza i Fiorenzuola. Na wschód od Bolonii leży Romagna, obejmująca m.in. miasta Cesena, Faenza, Forli, Ferrara, Ravenna oraz Rimini.

Włochy, niezależnie od regionu, najprzyjemniej zwiedza się samochodem. W ten sposób najłatwiej dotrzesz do różnych ciekawych miejsc, takich jak winnica Vittorio Graziano w Castelvetro di Modena czy Caseificio Rosola w Zocca.

Modena

Modena

Modena

Modena

MODENA

Modena to bardzo urokliwe miasto pełne starych, często mniej lub bardziej zrujnowanych kamienic w ciepłych, słonecznych barwach. Choć całkiem spore, sprawia wrażenie kameralnego i spokojnego, dzięki czemu można w nim autentycznie odpocząć.

Menomoka Coffee & More

Gdzie: Corso Canalchiaro 136/a, Modena

Kawiarnia specialty jest w Modenie tylko jedna, ale za to taka, że nie chce się z niej wychodzić. Nie dość, że napoją tu świetnie zaparzoną kawą, to jeszcze nie będą osądzać, jeśli grubo przed południem do kawy zamówisz kieliszek wina. Albo dwa. Win mają tu na pewno więcej niż rodzajów ziaren.

Modena

ARCHER Enoteca – Ispirazioni deliziosamente abitudinarie

Gdzie: Via Cesare Battisti 54, Modena

Popularna, czynna do późnej nocy enoteca (wine bar) w Modenie to doskonała lokalizacja w samym sercu miasta, nietuzinkowe wnętrze i ładny ogródek, a przede wszystkim piękny wybór win (nie tylko lokalnych, znajdziesz tu sporo butelek m.in. z Friuli, ponieważ właścicielka baru jest jest w bliskich relacjach z Mateją Gravner) i fajne ultra proste przekąski (jakość zdjęć z niedoświetlonego wnętrza jest odwrotnie proporcjonalna do jakości jedzonek). Koniecznie spróbuj Parmigiano Reggiano z Aceto Balsamico Tradizionale, a jeżeli do Modeny na razie się nie wybierasz, zrób sobie to cudo w domu (zobacz).

Modena

Modena

Modena

Modena

Modena

Modena

Modena

Modena

Modena

Modena

Osteria Francescana

Gdzie: Via Stella 22, Modena

O restauracjach tej klasy krążą legendy, a legendy – jak wiadomo – niewiele mają wspólnego z realiami. Sukces i pozycja Osterii to wypadkowa nie tylko talentu, ale i charyzmatycznej osobowości Bottury. Massimo, jak na wytrawnego biznesmena przystało, doskonale wie, jak umiejętnie sprzedać swój wizerunek, historię, filozofię i koncept restauracyjny. Kto, po obejrzeniu poświęconego Botturze odcinka netflixowej serii Chef’s Table nie chciałby u niego zjeść? No właśnie. U Massimo Bottury zjeść rzecz jasna warto, ale nie jest to doświadczenie zmieniające życie, choć mogłoby być. Pełna recenzja: Massimo Bottura i Osteria Francescana.

Osteria Francescana

PARMA

CIACCO Lab è una gelateria artigianale

Gdzie: V. le Mentana 91, 43121 Parma

Gelato super fantastico! Najlepszy lodowy smak znaleziony w Parmie to, a jakże, ricotta plus Parmigiano Reggiano plus miód kasztanowy plus tonka. Coś wspaniałego! Wrzesień był tak upalny, że ratowaliśmy się tu mrożonymi deserami kilkukrotnie, tylko zdjęcia gdzieś diabli wzięli. Dodamy więcej, kiedy znajdziemy. Obowiązkowy punkt na mapie Modeny w ciepłe miesiące, sprzyjające zimnym deserom.

Parma

Parma

Caffè w Parco Ducale

Piękna Parma ma do zaoferowania co najmniej kilka zielonych parków, ale to Parco Ducale jest najpiękniejszy i najbardziej rozległy. Przeszło 200 metrów kwadratowych kojącej miejskiej zieleni jest popularnym kierunkiem spacerów i jednym z kluczowych miejsc rekreacyjnych miasta. Dotrzesz tu, przechodząc na drugą stronę rzeki, mijając po drodze Palazzo della Pilotta. W centralnej części parku, pod ogromnymi kasztanowcami działa mały punkt kawowy z bardzo smaczną kawą.

Parma

Parma

Parma

Modena

VIGNOLA

Pasticceria Gollini

Gdzie: Via Giuseppe Garibaldi 1/N, Vignola

Pasticceria Gollini w sercu uroczego miasteczka Vignola, nieopodal Modeny, to słynna na cały świat cukiernia, która swą niesłabnącą od lat popularność zawdzięcza jednemu czekoladowemu wypiekowi: Torta Barozzi. To niezwykłe ciasto czekoladowe o gęstej i zwartej strukturze, wytwarzane od 1886 roku, według pilnie strzeżonej receptury pod szyldem Gollini. Recepturę Torta Barozzi (którego pierwsza wersja nazywała się po prostu torta nera) opracował cukiernik Eugenio Gollini. W 1907 roku Gollini ochrzcił swoje ciasto mianem Torta Barozzi na cześć renesansowego architekta Jacopo Barozzi, który pochodził właśnie z Vignola. Jego cukiernia – Pasticceria Gollini – w zabytkowej części Vignola funkcjonuje do dziś, prowadzona przez kolejne pokolenia familii Gollini, a sława wymyślonego przez Eugenio ciasta dawno temu przekroczyła granice prowincji Emilia-Romania.

Cukienia Gollini ma tę przewagę nad innymi cukierniami, że każdy bezglut znajdzie tu coś dla siebie. Dwa flagowe desery to Torta Barozzi (ciemna) i Torta Muratori (jasna) – obydwie bezglutenowe.

Vignola

Vignola

Vignola

Vignola

Vignola

Vignola

CASTELVETRO DI MODENA

Vittorio Graziano i najlepsze lambrusco w regionie

Jeżeli Vittorio Graziano znajdzie dla Ciebie czas i umówisz się na spacer po winnicy z degustacją jego wybitnych win, z rozrzewnieniem będziesz wspominać to spotkanie jeszcze długo po powrocie. Tak jak my. Więcej tu: Vittorio Graziano w Castelvetro di Modena.

Vittorio Graziano

Vittorio Graziano

Vittorio Graziano

ZOCCA, Rosola

Caseificio Rosola

Chcesz wiedzieć, jak powstaje najlepszy na świecie Parmigiano Reggiano? My chcieliśmy bardzo, dlatego kilka lat temu w ciepłą wrześniową noc wstaliśmy radośnie przed 4:00 rano i pomknęliśmy w góry, ku wyjątkowej serowej manufakturze o nazwie Caseificio Rosola. Caseificio to po włosku tyle, co mleczarnia. Caseificio Rosola (Società Agricola Cooperativa z licencją Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano nr 1026) została założona w 1966 przez grupę rolników zamieszkujących wioskę o tej samej nazwie (Rosola) w gminie Zocca w prowincji Modena. Członkowie-założyciele są zarazem właścicielami kilku hektarów gruntów rolnych i pastwisk położonych w pobliżu Caseificio. Pasza, którą karmione są krowy, pochodzi tylko z tych terenów, a wytwarzane w Rosola sery warte są każdych pieniędzy. Więcej szczegółów znajdziesz w tym wpisie.

Caseificio Rosola Zocca

BOLONIA

Gdzie w Bolonii jeść, pić wino, pić kawę i pałaszować gelato – pięć dobrych adresów i dwa ostrzeżenia znajdziesz w tym wpisie.

Bolonia

Modena