Sałatka z czereśniami.
Ta prosta sezonowa sałatka bazuje na kontraście między słodkimi soczystymi czereśniami prosto z drzewa, a kwaskowatymi korzennymi mirabelkami, które zamarynowałem w zeszłym roku. Świeża mięta pasuje do owoców jak żadne inne zioła, dlatego warto o niej pamiętać także tutaj. Do tego garść pokruszonych orzechów dla podkreślenia smaku dressingu i Parmigiano Reggiano lub inny podobny ser. Nie potrzeba go wiele, wystarczy odrobina wiórków świeżo ściętych nożykiem do sera.
Sałatkę doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów pekan, który jest bogaty w witaminy A i E, zawiera ponad 90% tłuszczów nienasyconych i ma wyjątkowy, wyraźnie pekanowy smak. Wspaniały surowy olej doskonale się tu sprawdza. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu, to poziom nie do osiągnięcia. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z migdałów, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).
Aromatyczna, pełna smaku i bogata w tekstury sałatka z czereśniami powinna spodobać się każdemu, kto w kuchni lubi odejść od schematów.
Sałatka z czereśniami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Olej z orzechów pekan
- ok. 150 g orzechów pekan do wytłoczenia ok. 120 ml surowego oleju
Sałatka
- ok. 500 g czereśni
- kilka łyżek mirabelek marynowanych w occie
- olej z orzechów pekan wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju (zamiast oliwy extra vergine)
- garść orzechów pecan, pokruszonych (orzechy włoskie też będą OK)
- trochę Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera
- duża garść listków mięty
- pieprz roztarty w moździerzu (tu: nepalski Timur o cytrusowym smaku)
Sałatka z czereśniami – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z orzechów pekan: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 150 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 120 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.
- Czereśnie umyj, wypestkuj i przełóż do miski. Dodaj mirabelki w occie i grubo posiekane największe listki mięty. Wymieszaj.
- Przełóż na talerze i oprósz grubo posiekanymi lub rozkruszonymi w dłoniach orzechami.
- Całość hojnie skrop świeżo wytłoczonym olejem z pekanów.
- Na koniec dopełnij porcje sałatki Parmezanem, drobnymi listkami mięty i świeżo roztartym w moździerzu pieprzem.