Grillowane warzywa z olejem z pistacji.

Zielone szparagi prosto z pola, pak choi, tatsoi, młoda kolendra, czyli wszystko, co najlepsze od Majlertów o tej porze roku. Podane na jednym talerzu, najprościej jak się da.

Wspaniałe, zielone, sezonowe warzywa możesz przyrządzić zarówno w ogrodzie (na grillu), jak i w domu, korzystając z patelni grillowej. Są przepysznym samodzielnym daniem w sam raz na lato albo idealnym dodatkiem do owoców morza lub ryby. U nas króluje wariant pierwszy. Jest sezon na zieleninę, trzeba z niego korzystać :-)

Nie przetrzymuj warzyw (w szczególności szparagów) na patelni zbyt długo, ponieważ powinny pozostać chrupkie. Podobnie postępuj z pak choi – wystarczy, że kapusta nieco zmięknie. Użyłem żółtych i lekko zielonych pomidorków koktajlowych, ponieważ dobrze komponowały się z pozostałymi warzywami, ale równie dobrze możesz sięgnąć po czerwone. Składnikiem spajającym całość jest znakomity olej z pistacji, tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju. Świeżo wyciśnięty i nieklarowany jest gęsty i intensywnie zielony, dzięki czemu doskonale współgra z warzywami.

Parmigiano Reggiano oraz ghee to opcjonalne dodatki, które podbijają smak całości. Jeżeli pominiesz ser i masło, grillowane warzywa będą daniem w 100% wegańskim.

Olej pistacjowy

Zamiast oliwy do warzyw dodałem olej tłoczony na zimno z orzechów pistacjowych. Ma mocno zieloną barwę i niepowtarzalny delikatny smak. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (w szczególności oleinowy), znaczne ilości aminokwasów, witaminy A, B, C i E oraz pierwiastki śladowe (m.in. wapń, potas, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, magnez). Świetnie komponuje się z serami, rybami, warzywami, owocami. Pistacje, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, są wspaniałym i wydajnym surowcem do tłoczenia oleju w domowych warunkach.

Czytaj też:

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Domowy olej tłoczony na zimno:

  • ok. 150 g pistacji, niesolonych i nieprażonych

Warzywa:

  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych
  • ok. 15-20 zielonych szparagów
  • 2-3 kapusty pak choi (w zależności od wielkości)
  • ok. 300 g tatsoi
  • trochę listków kolendry
  • trochę Parmigiano Reggiano jak najlepszej jakości (opcjonalnie)
  • domowy olej z pistacji (albo oliwa extra vergine dobrej jakości)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki białego lub zielonego pieprzu
  • trochę oleju do grillowania (tu: z pestek winogron)
  • 1/2 łyżki ghee/masła klarowanego do grillowania

Grillowane warzywa z olejem z pistacji – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z pistacji: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp 150 g wyłuskanych pistacji (niesolonych i nieprażonych – tylko z takich da się wycisnąć olej!) i włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Otrzymasz olej o pięknej, mocno nasyconej zielonej barwie, który możesz użyć od razu.
  2. Rozsmaruj na patelni grillowej trochę oleju (do smażenia) i porządnie ją rozgrzej. Dodaj na patelnię zielone szparagi i smaż aż nieco zmiękną, ale pozostaną chrupkie.
  3. Gotowe szparagi przełóż z patelni na talerz, a na patelnię dodaj kapusty pak choi (w razie potrzeby duże sztuki przekrój wzdłuż na połówki). Smaż aż zmiękną, po czym przełóż na talerz ze szparagami.
  4. W tym czasie w drugiej, głębokiej patelni blanszuj tatsoi na ghee (maśle klarowanym) wraz z rozgniecionymi w moździerzu przyprawami – gorczycą i czarnym pieprzem. Gdy liście tatsoi wyraźnie stracą na objętości, przełóż je na talerz z pozostałymi warzywami.
  5. W razie potrzeby dodaj na patelnię trochę ghee, a następnie wrzuć gałązkę pomidorków. Podsmaż je z dwóch stron, po czym przełóż do pozostałych warzyw.
  6. Grillowane warzywa posyp listkami kolendry i porządnie skrop świeżym olejem z pistacji. Na koniec skrusz na warzywa trochę Parmezanu i posyp wszystko rozgniecionym w moździerzu białym pieprzem.

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji

Grillowane warzywa z olejem z pistacji