Lody cytrynowo-limonkowe (lekki kremowy sorbet bez cukru).
Lody cytrynowo-limonkowe to lekki, kremowy i wspaniale orzeźwiający deser, doskonały na lato. Jeżeli przygotujesz je na bazie mleka kokosowego, będą w 100% wegańskie. Z drugiej strony, wariant z jogurtem jest równie smaczny. Wybór należy do Ciebie.
Największą wadą gotowych lodów o cytrusowym smaku jest ilość dodanego cukru (lub glukozy), która ma zrównoważyć naturalnie kwaśny smak owoców. Domowa wersja to zupełnie inna bajka. Tutaj soku z cytrusów jest sporo, cukru nie ma wcale, a efekt końcowy smakuje tak doskonale, że można się uzależnić.
Sorbet dosładzam erytrytolem, który jest naturalnym zamiennikiem cukru. Ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera kalorii, a jego konsumpcja nie wywołuje takich sensacji, jakie mogą wyniknąć z nadmiernego spożycia ksylitolu ;-) Erytrytol ma strukturę drobnoziarnistego cukru. Znakomicie sprawdza się jako składnik wszystkiego, co wymaga dosłodzenia. Można go dodawać do koktajli, wszelkich deserów na zimno oraz do wypieków.
Moc dosładzania erytrytolu w porównaniu z białym cukrem to ok. 75%. Dla porównania, czysta fruktoza jest dwa razy słodsza od cukru, dzięki czemu do deserów można jej dodać dwa razy mniej, ograniczając tym samym ich kaloryczność. Fruktoza nie jest jednak słodzidłem wolnym od kalorii. Erytrytol jest w tym zakresie bardziej efektywny – z uwagi na mniejszą od cukru moc słodzenia trzeba wprawdzie dodać go nieco więcej, ale jest to o tyle bezkarne, że pozostaje bez wpływu na wartość kaloryczną posiłku. Erytrytol = zero kalorii. Lubię kwaskowaty smak lodów cytrusowych, dlatego w wersji dla nas dodaję go niewiele – tylko 4 łyżeczki. Jeżeli chcesz, żeby sorbet był słodszy, możesz zwiększyć ilość słodzidła do 6-8 łyżeczek.
Organiczne i niewoskowane cytryny kupisz na przykład pod Halą Mirowską. Zarówno ich aromatu, jak i smaku nie sposób porównać ze zwykłymi przemysłowymi cytrynami, a w przepisach takich jak ten jakość cytryn ma szczególne znaczenie, dlatego polecam sięgnąć po te lepsze. Deser odwdzięczy się za ten drobiazg naprawdę wyjątkowym smakiem :-)
Sprawdź też przepis na lody z czerwonych pomarańczy.
Lody cytrynowo-limonkowe – SKŁADNIKI na ok. 8 gałek (2 porcje):
- 350 g mleka kokosowego (albo jogurtu naturalnego lub greckiego bez cukru)
- 2 cytryny, organiczne i niewoskowane (na skórkę z cytryny i sok)
- 1 limonka (na sok)
- 4-8 łyżeczek erytrytolu w zależności od pożądanego poziomu słodyczy (możesz użyć też fruktozy albo cukru, jeśli wolisz)
- świeża mięta do dekoracji
Lody cytrynowo-limonkowe – PRZEPIS:
- Cytryny i limonkę starannie wyszoruj. Zetrzyj skórkę z obydwu cytryn, po czym wyciśnij z nich sok. Wyciśnij sok z limonki.
- Mleko kokosowe (albo jogurt) przełóż do miski, dodaj erytrytol, cały sok z cytrusów i połowę skórki z cytryny. Wymieszaj (ZOBACZ).
- Przelej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wynosi ok. 2 godziny (mieszanie + mrożenie). Gotowe lody wyglądają tak: ZOBACZ.
- Lody podaj z plasterkiem limonki, pozostałą skórką z cytryny i listkami mięty.
Smacznego!
Po dosw. z erytrytolem stwierdzam, ze nie bardzo nadaje sie do lodow, sorbetow. Pod wplywem zimna zaczyna po prostu trzeszczec pod zebami. Staje sie wyraznie ziarnisty. Efekt ma miejsce takze po wlozeniu ciasta slodzonego erytrytolem do lodowki. Nie pomaga mielenie
???
Może to, co kupiłaś, nie było certyfikowanym erytrytolem? Może zawierało jakieś domieszki? To chyba jedyne wytłumaczenie, ponieważ moje doświadczenia z erytrytolem są zupełnie inne. To dość drogi produkt w porównaniu z białym cukrem (ok. 35 zł/kg), dostępny w sklepach z żywnością bio/eko. W przypadku takich produktów na rynku często pojawiają się podróbki, zawierające np. tańsze wypełniacze. Albo może dodajesz go zbyt dużo? My rafinowanego cukru nie używamy wcale, więc siłą rzeczy erytrytolu też dodajemy niewiele. Być może w innych proporcjach niż podane przeze mnie coś się zmienia, ale jeśli upieczesz sernik, w którym na 1 kg twarogu jest 150 g erytrytolu, rezultat będzie tak samo doskonały, jak zawsze:-)
Erytrytol rewelacyjnie sprawdza się w lodach, sorbetach i ciastach. Przebija nawet czystą fruktozę, która słabo nadaje się do pieczenia (za szybko się pali). Erytrytol dodaję też do serników, bakaliowych ciastek i tak dalej, i w żadnym z tych przypadków nie staje się ziarnisty. Wstawienie ciasta do lodówki niczego nie zmienia, sernik jest tak samo idealny, delikatny i kremowy jak tuż po upieczeniu. Erytrytol nie jest w żaden sposób wyczuwalny w strukturze deseru, a jednocześnie zapewnia fajną, umiarkowaną słodycz. Co więcej, przy okazji działa również jako zagęstnik, dzięki czemu dodatkowo poprawia strukturę potraw. Moim zdaniem, to – póki co – najlepszy istniejący zamiennik cukru, który – gdyby się upowszechnił – być może byłby w stanie powstrzymać plagę otyłości.
Cześć! Czy erytrol pozostawia jakiś posmak? Eksperymentuję ze stewią jednak ciężko mi znaleźć połączenia które zniwelują posmak który pozostawia, ksylitol za to goni ? wiadomo gdzie. Będę wdzięczna za odp ?. Trafiłam tu z przepisu na spalony sernik i bardzo przypomina on składem sernik nowojorski, chyba różni się tylko wyluzowanym podejściem do formy wypieku ? pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga!
Cześć! Jest całkowicie neutralny, nie pozostawia posmaku, generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, póki co fajnie sprawdza się we wszystkim, co czego go dodaję.
Dzięki:-)
Cześć poproszę o linka gdzie kupuje pan Erytol
Pod Halą Mirowską.
Cześć, Czy erytrytol w cenie ca 20 PLN za kg , to sprawa podejrzana? Pochodzenie z Chin, dystrybucja firma Radziowi, a ich sklep online cosdlazdrowia.
Może nie, online erytrytol (1 kg) można kupić w podobnych cenach. Nie znam tej marki, ale produkty innych producentów również jako kraj pochodzenia wskazują Chiny.
Przepraszam za podwójny wpis, ale moja komórka nie potwierdzała pomyślnej publikacji pierwszego posta, tylko pokazywała info z prośbą o brak spamu. Zrobisz porządek z moimi wpisami prawda? ?
To ja przepraszam za błędy bloga;-) Usuwam drugi wpis.
Gdzie kupuje Pan erytrytol?