Lody cytrynowo-limonkowe (lekki kremowy sorbet bez cukru).

Lody cytrynowo-limonkowe to lekki, kremowy i wspaniale orzeźwiający deser, doskonały na lato. Jeżeli przygotujesz je na bazie mleka kokosowego, będą w 100% wegańskie. Z drugiej strony, wariant z jogurtem jest równie smaczny. Wybór należy do Ciebie.

Największą wadą gotowych lodów o cytrusowym smaku jest ilość dodanego cukru (lub glukozy), która ma zrównoważyć naturalnie kwaśny smak owoców. Domowa wersja to zupełnie inna bajka. Tutaj soku z cytrusów jest sporo, cukru nie ma wcale, a efekt końcowy smakuje tak doskonale, że można się uzależnić.

Sorbet dosładzam erytrytolem, który jest naturalnym zamiennikiem cukru. Ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera kalorii, a jego konsumpcja nie wywołuje takich sensacji, jakie mogą wyniknąć z nadmiernego spożycia ksylitolu ;-) Erytrytol ma strukturę drobnoziarnistego cukru. Znakomicie sprawdza się jako składnik wszystkiego, co wymaga dosłodzenia. Można go dodawać do koktajli, wszelkich deserów na zimno oraz do wypieków.

Moc dosładzania erytrytolu w porównaniu z białym cukrem to ok. 75%. Dla porównania, czysta fruktoza jest dwa razy słodsza od cukru, dzięki czemu do deserów można jej dodać dwa razy mniej, ograniczając tym samym ich kaloryczność. Fruktoza nie jest jednak słodzidłem wolnym od kalorii. Erytrytol jest w tym zakresie bardziej efektywny – z uwagi na mniejszą od cukru moc słodzenia trzeba wprawdzie dodać go nieco więcej, ale jest to o tyle bezkarne, że pozostaje bez wpływu na wartość kaloryczną posiłku. Erytrytol = zero kalorii. Lubię kwaskowaty smak lodów cytrusowych, dlatego w wersji dla nas dodaję go niewiele – tylko 4 łyżeczki. Jeżeli chcesz, żeby sorbet był słodszy, możesz zwiększyć ilość słodzidła do 6-8 łyżeczek.

Organiczne i niewoskowane cytryny kupisz na przykład pod Halą Mirowską. Zarówno ich aromatu, jak i smaku nie sposób porównać ze zwykłymi przemysłowymi cytrynami, a w przepisach takich jak ten jakość cytryn ma szczególne znaczenie, dlatego polecam sięgnąć po te lepsze. Deser odwdzięczy się za ten drobiazg naprawdę wyjątkowym smakiem :-)

Sprawdź też przepis na lody z czerwonych pomarańczy.

Lody cytrynowo-limonkowe

Lody cytrynowo-limonkowe

Lody cytrynowo-limonkowe – SKŁADNIKI na ok. 8 gałek (2 porcje):

  • 350 g mleka kokosowego (albo jogurtu naturalnego lub greckiego bez cukru)
  • 2 cytryny, organiczne i niewoskowane (na skórkę z cytryny i sok)
  • 1 limonka (na sok)
  • 4-8 łyżeczek erytrytolu w zależności od pożądanego poziomu słodyczy (możesz użyć też fruktozy albo cukru, jeśli wolisz)
  • świeża mięta do dekoracji

Lody cytrynowo-limonkowe – PRZEPIS:

  1. Cytryny i limonkę starannie wyszoruj. Zetrzyj skórkę z obydwu cytryn, po czym wyciśnij z nich sok. Wyciśnij sok z limonki.
  2. Mleko kokosowe (albo jogurt) przełóż do miski, dodaj erytrytol, cały sok z cytrusów i połowę skórki z cytryny. Wymieszaj (ZOBACZ).
  3. Przelej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wynosi ok. 2 godziny (mieszanie + mrożenie). Gotowe lody wyglądają tak: ZOBACZ.
  4. Lody podaj z plasterkiem limonki, pozostałą skórką z cytryny i listkami mięty.

Smacznego!

Lody cytrynowo-limonkowe

Lody cytrynowo-limonkowe