Chleb z airfryera – pyszny, o chrupiącej skórce.

To mój pierwszy chleb z airfryera, ale na pewno nie ostatni. Bazuje na tłustym twarogu, jajkach, płatkach owsianych i ziarnach. Nie zawiera mąki, więc jest naturalnie bezglutenowy, a dodatkowo tak szybki i łatwy, że na pewno będę do niego wracać. Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i mnóstwo składników odżywczych. Kromki chleba z airfryera możesz również podpiec w tosterze. Do odmierzenia składników użyj tej samej szklanki. Używam szklanki o pojemności 200 ml.

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placekowsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera – SKŁADNIKI na średni bochenek, który mieści się w airfryerze:

  • 4 jajka
  • 500 g tłustego twarogu (u mnie: 250 g śmietankowego + 250 g półtłustego = efekt jest ten sam)
  • szklanka płatków owsianych bezglutenowych (używam płatków Elovena)
  • siemię lniane (mielony len) – pół szklanki
  • pestki dyni – pół szklanki
  • pestki słonecznika – pół szklanki
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżka sezamu
  • (opcjonalnie) 2 łyżeczki sycylijskiej mieszanki przypraw Trito & Saporito, która zawiera suszone pomidory (50%), prażone migdały, suszoną bazylię, suszony czosnek i odrobinę soli morskiej (za mało, by pominąć łyżeczkę soli w tym przepisie)
  • kopiasta łyżeczka soli Maldon

Chleb z airfryera – PRZEPIS:

  1. W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg, wbij jajka, dodaj szklankę płatków owsianych bg, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, czarnuszkę, sezam, przyprawy i sól.
  2. Wymieszaj do połączenia składników, po czym uformuj bochenek i ułóż go w koszyku airfryera wyłożonym pergaminem.
  3. Włącz airfryer i piecz w temperaturze 170ºC przez 50 minut.
  4. Po 50 minutach odwróć bochenek spodem ku górze i piecz kolejne 5-7 minut, by podsuszyć spodnią stronę.
  5. Gotowy bochenek przełóż na drewnianą deskę i odstaw do ostygnięcia.

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera

Chleb z airfryera