Chlebowy placek serowy.

Prosty placek z pyszną chrupiącą chlebową skórką i aromatycznym kremowym środkiem upieczesz w airfryerze w mniej niż pół godziny. Możesz użyć mąki z ciecierzycy, kukurydzianej lub jaglanej albo ich mieszanki. Jeżeli chodzi o mnie, najchętniej sięgam po mąkę ciecierzycową, ponieważ po pierwsze, smakuje najlepiej, a po drugie, zawiera relatywnie niewiele węglowodanów (tylko 58 g na 100 g produktu) w porównaniu z dwiema pozostałymi mąkami. Ser możesz dodać dowolny. Parmezan lub Pecorino starty na tarce, mozzarellę porwaną na kawałki, caciottę w plastrach lub startą, pokruszoną bryndzę lub fetę, etc. Każdy ser doda aromatu i nada bardziej kremową konsystencję.

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a także ciasto, chlebowy placek lub owsiankę – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Chlebowy placek serowy

Chlebowy placek serowy – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17 cm:

  • szklanka mąki (z ciecierzycy, kukurydzianej albo jaglanej)
  • 6 łyżek oliwy extra vergine + trochę oliwy do natłuszczenia formy
  • szklanka wody mineralnej
  • ser, który ładnie się zapieka (u mnie: około 120 g pikantnej caciotty z papryką i rukolą)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka soli, roztartej w moździerzu

Chlebowy placek serowy – PRZEPIS:

  1. Przesiej mąkę do miski i stopniowo dodaj wodę, mieszając. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowego.
  2. Pustą formę (u mnie: silikonowa o średnicy 17 cm wstawiona do patelni, by łatwiej było wyjąć gotowy placek z frytkownicy) dostosowaną do użycia w piecu wstaw do koszyka airfryera i rozgrzej go – nastaw airfryer na 5 minut w temperaturze 200 stopni C.
  3. Dodaj do ciasta 3 łyżki oliwy i wymieszaj.
  4. Wyjmij koszyk z rozgrzaną formą z frytkownicy, ostrożnie natłuść formę silikonową odrobiną oliwy i wlej ciasto. Na wierzchu ułóż plastry sera (lub rozsyp starty/pokruszony ser, jeżeli takiego używasz). Ponownie włącz airfryer i piecz placek ok. 23-25 minut w temperaturze 200 stopni C.
  5. Gotowy placek wyjmij z frytkownicy i odstaw na 5 minut. Przełóż placek na deskę, odwracając patelnię do góry dnem (placek idealnie odchodzi od dna). Podaj na gorąco lub na zimno – jak chcesz.

Chlebowy placek serowy

Chlebowy placek serowy

Chlebowy placek serowy

Chlebowy placek serowy

Chlebowy placek serowy

Chlebowy placek serowy