Airfryer Wartmann – mobilny piekarnik.

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Airfryer Wartmann – co to jest

Airfryer (ZOBACZ) pojawia się w sklepach między innymi pod nazwą „frytkownica beztłuszczowa”, ale to lekko krzywdzące uproszczenie, które nijak ma się do faktycznych funkcjonalności tego urządzenia. Airfryer ma tyle wspólnego z frytkownicą, co prehistoryczna tradycyjna drukarka z urządzeniem wielofunkcyjnym, które obok drukowania skanuje, kopiuje, bezprzewodowo przesyła dane na komputery i smartfony czy wysyła emaile… słowem: airfryer to także beztłuszczowa (działająca w oparciu o gorące powietrze) frytkownica, która jednak może więcej. I to sporo więcej!

Airfryer zdecydowanie nie służy wyłącznie do pieczenia dietetycznych frytek. To kompaktowy, a zarazem pojemny (prawie 6 litrów) i bardzo lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie upieczesz dowolne warzywa, owoce, rybę, mięso, a nawet owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika.

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Ceramiczna powłoka i silikonowa kratka

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) przyrządzane w airfryerze potrawy są gotowe w kilka lub kilkanaście minut. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

Pojemność

Wyjmowalne naczynie (basket) w airfryerze, w którym umieszcza się składniki / potrawy do pieczenia, ma 5,7 litra pojemności. Takie parametry spokojnie wystarczają do przyrządzenia posiłku dla 2 osób, a moc i szybkość działania airfryera sprawiają, że w razie potrzeby błyskawicznie można nastawić kolejne porcje. Airfryera, który zakończył pieczenie danej potrawy, przed kolejnym użyciem nie trzeba studzić – od razu można wypełnić go składnikami i nastawić ponownie. 

Wbudowana waga

Airfryer ma wbudowaną wagę z funkcją tary (zerowania), która ma tę przewagę nad kuchenną wagą na baterie, że licznik nie resetuje się po kilkunastu sekundach od użycia, ale „pamięta” wynik tak długo, jak urządzenie jest podłączone do zasilania.

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Przyjazny panel sterowania

Bardzo łatwy w obsłudze dotykowy panel sterowania z presetowym menu pozwala szybko wybrać i uruchomić jeden z 8 zdefiniowanych programów (m.in. frytki, ryba, stek, krewetki, kurczak, warzywa, ciasto) albo zaprogramować airfryer według własnego uznania, ustawiając czas i temperaturę pieczenia (w przedziale od 60 do 200 stopni C). Każdy program pieczenia można przerwać i dokończyć w dowolnym momencie.

Ultra cicha praca

Cicha praca airfryera zaskoczyła mnie najbardziej. Urządzenie jest praktycznie bezszelestne, a koniec pieczenia sygnalizuje krótkim miękkim „bip”.

Łatwe czyszczenie

Jedynym elementem, który trzeba umyć po użyciu airfryera jest wyjmowany pojemnik (basket), w którym umieszcza się składniki do pieczenia. Ceramiczna nieprzywierająca powłoka czyści się idealnie i błyskawicznie, wystarczy użyć miękkiej gąbki i łagodnego detergentu. Pojemnik i silikonową kratkę można również myć w zmywarce.

Dla kogo?

Airfryer to sprzęt stworzony przede wszystkim dla:

  • singli i par, które cenią gorące domowe posiłki w tempie fast food, ale przyrządzane z naturalnych składników,
  • wszystkich tych, którzy z różnych powodów nie mają piekarnika albo brak im czasu na używanie go, zwłaszcza od poniedziałku do piątku, kiedy znaczącą część dnia zajmuje praca,

ale

  • przy dzieciach żądających natychmiastowych frytek i rodzicach świadomych przewagi frytek beztłuszczowych nad tradycyjnymi też przyda się bardziej niż bardzo.

Lud pracujący doskonale wie, że po pracy często bywa tak, że naprawdę nie ma czasu na gotowanie/pieczenie pełnowartościowego obiadu. My jemy wtedy najczęściej ser/omlet/jajecznicę z sałatką albo risotto z warzywami typu groszek czy bób z zamrażarki, którego przygotowanie nawet po pracy zajmuje mi nie więcej niż pół godziny, a airfryer pozwala znacząco wzbogacić to codzienne „fast menu”. Pieczone warzywa z rybą (albo bez) gotowe w mniej niż pół godziny i bez potrzeby rozgrzewania piekarnika są więcej niż kuszącą opcją.

Ważne

Wyjmując z airfryera koszyk z upieczonym daniem lub sprawdzając stan i poziom upieczenia zawartości trzeba pamiętać o kuchennych rękawicach. Airfryer to nie piekarnik, ale nagrzewa się jak piekarnik, stąd ostrożności nigdy za wiele.

Po zakończeniu używania airfryera, a przed jego czyszczeniem, należy go wystudzić. Producent zaleca 20 minut, ja mam wrażenie, że urządzenie stygnie szybciej (maksymalnie kwadrans), tak czy owak, lepiej chwilę odczekać niż się poparzyć.

Pieczone owoce

Wkrótce podrzucę więcej przepisów na jedzonka z airfryera, przede wszystkim z warzyw, a póki co upiekłem w nim (temperaturę i czas pieczenia dobierając na oko):

  • kilka kiści winogron do prostego śniadania złożonego z labneh, pieczonych owoców doprawionych gałką muszkatołową i orzechów pekan, oraz
  • jabłka w połówkach do prostego deseru, które po upieczeniu podałem z miodem pomarańczowym i posiekanymi pistacjami.

Jabłka piekłem 10 minut w temperaturze 140 stopni C, a winogrona – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Jabłka po 10 minutach w airfryerze miały puszysto-piankową konsystencję jak marshmallows, miąższ upiekł się na mus. Winogrona z kolei były gorące, w części popękane i słodsze niż surowe, jak na pieczone owoce przystało.

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości

Airfryer nagrzewa się błyskawicznie, dzięki czemu podany czas pieczenia to czas całkowity, jaki upływa od włączenia urządzenia do wyjęcia z niego koszyka z gotowymi upieczonymi produktami.

Używam airfryera krótko, bo dopiero od dwóch tygodni, a już widzę, że to doskonała alternatywa dla tradycyjnego piekarnika. Airfryer jest mały, lekki, zgrabny i mobilny, można go podłączyć w dowolnym miejscu, a nawet zabrać na samochodowy urlop, rozgrzewa się w mig (z chwilą wyboru i włączenia danej funkcji), a pieczone w nim produkty są gotowe w tempie, z jakim tradycyjny domowy piekarnik nie może się równać. Mój piekarnik nie upiecze jabłek ani niczego innego w 10 minut, a Twój? 🙂

Airfryer Wartmann - mobilny piekarnik i demon szybkości