Sernik z airfryera w 30 minut – bezglutenowy.

Kremowy sernik gotowy w pół godziny? Z airfryerem to możliwe! Frajerski sernik z airfryera, czyli z beztłuszczowej frytkownicy, która przez ostatnie dwa lata dorównała popularnością czajnikowi elektrycznemu, to prawdopodobnie najszybszy sernik świata – by go upiec, nie potrzebujesz nawet piekarnika. Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej – wystarczy je wymieszać, przelać do tortownicy, wstawić do airfryera na 30 minut, i gotowe! Konstrukcja i sposób działania airfryera sprawiają, że sernik jest podpieczony od góry, natomiast jego boki pozostają jasne. Gotowy sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny.

Używam tortownicy o średnicy 20 cm, która idealnie mieści się w koszyku mojego airfryera marki Wartmann. „Frajer” to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placekowsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut – SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 200 g śmietany o zawartości 18% tłuszczu
  • 2 jajka (zielononóżka)
  • 100 g cukru pudru albo erytrytolu (jeżeli wolisz słodsze smaki, możesz dodać więcej)
  • 80 g mąki ryżowej
  • (opcjonalnie) miód i posiekane pistacje
  • trochę masła do natłuszczenia tortownicy

Sernik z airfryera w 30 minut – PRZEPIS:

  1. Przygotuj tortownicę: natłuść masłem wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera, masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Odstaw.
  2. Przygotuj masę na sernik: wszystkie składniki naraz umieść w misie miksera i wymieszaj, aż dobrze się połączą (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić wszystko ręcznie w misce. Gotowa masa na sernik powinna być idealnie gładka, bez grudek.
  3. Przelej masę do tortownicy, wstaw tortownicę do koszyka airfryera i piecz sernik 30 minut w temperaturze 150 ºC. Upieczony sernik odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na noc. 
  4. Przed podaniem możesz polać sernik miodem i posypać posiekanymi pistacjami.

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut

Sernik z airfryera w 30 minut