Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę.

Farinata bez piekarnika? To naprawdę możliwe! Airfryer jest stworzony do pieczenia, a ten przepis jest kolejnym, który to udowadnia.

Farinata (socca) z airfryera jest tak samo łatwa jak klasyczna wersja, tylko znacznie szybsza. Mieszasz mąkę z ciecierzycy, oliwę, wodę i przyprawy, odstawiasz ciasto i zapominasz o nim na dwie godziny. Następnie, zamiast przez pół godziny rozgrzewać piekarnik do temperatury 240 stopni C, nastawiasz airfryer na max. czyli 200 stopni C, wstawiasz farinatę i gotowe – cały proces zajmuje nie więcej niż 25 minut.

Świeżo upieczony, gorący i chrupki sezamowy chlebowy placek z pyszną kremową bryndzą z owczego mleka, doprawioną oliwkami Kalamata, oliwą, sumakiem i za’atarem smakuje rewelacyjnie, spróbuj koniecznie!

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a także ciasto, chlebowy placek lub owsiankę – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera – SKŁADNIKI na patelnię o średnicy 21 cm:

Farinata

  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • 6 łyżek oliwy extra vergine + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
  • szklanka wody mineralnej
  • 2 łyżki sezamu
  • po pół łyżeczki czarnego i zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka soli, roztartej w moździerzu

Bryndza

  • 100 g bryndzy (bryndza to kremowy ser z bundza, używam słowackiej bryndzy sprzedawanej w 100 g kostkach, jest dostępna w supermarketach)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • kilka łyżek oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • sumak i za’atar w ilości wedle uznania

Farinata z airfryera – PRZEPIS:

  1. Przesiej mąkę z ciecierzycy do miski i stopniowo dodaj wodę, mieszając. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i sezam. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny lub dłużej. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowego.
  2. Pustą patelnię (średnica max. 21 cm) dostosowaną do użycia w piecu wstaw do koszyka airfryera i rozgrzej go – nastaw airfryer na 4 minuty w temperaturze 200 stopni C.
  3. Dodaj do ciasta 3 łyżki oliwy i wymieszaj.
  4. Wyjmij rozgrzaną patelnię z frytkownicy, ostrożnie natłuść ją odrobiną oliwy i wlej ciasto. Ponownie włącz airfryer i piecz ok. 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C.
  5. Przygotuj bryndzę: rozgnieć ser łyżką na talerzu, skrop hojnie oliwą, dodaj oliwki, dopraw sumakiem i za’atarem.
  6. Gotową farinatę wyjmij z frytkownicy i odstaw na 5 minut. Przełóż placek na deskę, odwracając patelnię do góry dnem (placek idealnie odchodzi od dna). Farinatę podaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie jest pyszna!

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę 

Farinata z airfryera i genialny patent na bryndzę