Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek.

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek to wariacja na temat marchewek Vichy. Marchewki duszą się w gęstym soku z jabłek o konsystencji musu/bobofruta, który w połączeniu z miodem i masłem nabiera niesamowicie pysznego smaku. Znacząca większość płynu odparowuje w trakcie duszenia marchewek, dzięki czemu na koniec mus jest bardzo gęsty i doskonale oblepia marchewki. Pod sam koniec warto jeszcze marchewki podsmażyć, by część z nich ładnie się skarmelizowała (szczególnie łatwo karmelizują się większe sztuki, przekrojone na pół – od strony przecięcia). Gotowe marchewki możesz przed podaniem oprószyć posiekanymi orzechami. Jak zwykle, używam ulubionych pistacji, nie ma jednak przeszkód, by zastąpić je innymi, np. nerkowcami, orzechami laskowymi czy włoskimi.

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

  • 10 jabłek na sok
  • 2 pęczki młodych marchewek (łącznie ok. 800 g)
  • 40 g ghee lub masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • garść listków kolendry
  • garść pistacji niesolonych i nieprażonych, posiekanych

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej Ronic Zyle wytłocz sok z jabłek, używając sitka o drobnych oczkach. Jabłka wystarczy umyć i pokroić na duże kawałki, pozostawiając skórki i gniazda nasienne. Uzyskany w ten sposób sok jest gęsty, o konsystencji przypominającej bobofrut.
  2. Wyszorowane marchewki umieść w szerokiej i głębokiej patelni (albo w płaskim rondlu). Młodych marchewek nie musisz obierać ze skórki. Dla fajniejszego efektu wizualnego warto pozostawić część natki. Jeżeli marchewki są różnej wielkości, największe sztuki przed gotowaniem przekrój wzdłuż na połówki.
  3. Wlej do patelni/rondla ok. 500 ml gęstego soku z jabłek i ok. 200 ml wody, zagotuj. Ilość płynu dostosuj do ilości i wielkości marchewek. Pamiętaj, że zawsze lepiej wlać na patelnię mniej wody aniżeli za dużo. Jeżeli płyn wygotuje się, nim marchewki zdążą zmięknąć, możesz dolać wody, natomiast dodanie płynu w nadmiarze już na początku może zaowocować rozgotowaniem marchewek. Marchewki nie muszą być w całości zanurzone w płynie, mogą częściowo wystawać. By dobrze się ugotowały, wystarczy tylko co jakiś czas przemieszać je i obrócić.
  4. Zmniejsz ogień i dodaj ghee/masło oraz miód.
  5. Gotuj do momentu, aż marchewki zmiękną, płyn odparuje, a na patelni pozostanie trochę zagęszczonego musu z jabłek, pysznie dosmaczonego masłem i miodem (ok. 50 minut).
  6. Na koniec podsmaż przez chwilę, tak by część marchewek ładnie się skarmelizowała. Gotowe marchewki przełóż na duży talerz lub półmisek, dodaj listki kolendry i grubo posiekane pistacje.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek

Marchewki duszone w maślanym musie z jabłek