Jabłka w kruchym cieście.

Czy istnieje bardziej zimowy deser niż pieczone jabłka w kruchym cieście? Chyba nie. Jabłko to oczywiście szara reneta, konfitura jabłkowa z miętą przyjechała z nami z Madery, a najłatwiejsze na świecie i niezawodne kruche ciasto jest bezglutenowe (według tego samego przepisu, co zwykle – zobacz).

Jabłka najpierw piekę sauté, żeby zmiękły, a następnie zawijam w kruche ciasto i zapiekam całość, aż ładnie się zrumienią.

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą – SKŁADNIKI na około 6-7 jabłek:

Na kruche ciasto

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 250 g ricotty lub półtłustego twarogu
  • 100 g erytrytolu (albo cukru)
  • 200 g zimnego niesolonego masła
  • szczypta soli Maldon

Plus

  • 6-7 jabłek (szara reneta)
  • mały słoik konfitury (u mnie: jabłkowa z miętą)
  • jajko do posmarowania ciasta

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Wytnij z renet gniazda nasienne, obierz jabłka ze skórki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut (w zależności od wielkości, grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  3. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, zimną ricottę, zimne masło i erytrytol (albo cukier) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczna masa. Przygotowanie ciasta w Magimixie zajmuje dosłownie 20 sekund.
  4. Uformowane w kulę ciasto przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 15-20 minut (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Wycinaj z ciasta koła o średnicy talerzyka śniadaniowego, na porcji ciasta układaj kolejno jabłka, miejsce po gnieździe nasiennym wypełniaj konfiturą jabłkową (lub dowolną inną) i owijaj owoce ciastem. Wierzch każdego jabłka w cieście możesz dodatkowo skleić porcją wyciętego foremką ciasta.
  7. Obniż temperaturę piekarnika do 180°C.
  8. Jabłka owinięte ciastem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Piecz, aż się zezłocą. 
  9. Mięta w konfiturze jabłkowej czyni cuda, jabłka po przekrojeniu mają niesamowicie miętowy, intensywny, orzeźwiający aromat. Pycha, polecam.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą

Jabłka w kruchym cieście z konfiturą jabłkową i miętą