- 4 średnie bataty
- ok. 1 kg zielonych szparagów
- sporo listków świeżego oregano
- sporo listków świeżego tymianku
- sporo listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- łyżeczka owoców fenkułu (koper włoski)
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka łagodnego pimentonu (wędzona papryka)
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Szparagi smażone z batatami.
To klasyczny przykład szybkiego warzywnego jednogarnkowca. Przyrządzam takie przez cały rok.
Zestawienie bazuje na kontraście: z jednej strony słodkie i miękkie bataty, z drugiej natomiast sprężyste, chrupkie i soczyste zielone szparagi, które pod wpływem smażenia również nabierają nieco słodyczy.
Smaki dodatkowo podkreślają świeże zioła, zwłaszcza moje ulubione, wyraziste oregano i tymianek oraz przyprawy, w tym niezastąpione kminek i pimenton.
PRZEPIS:
- Bataty obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę.
- W dużym głębokim rondlu rozgrzej trochę oleju i wrzuć bataty. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przykryj rondel i duś ok. 10-15 minut (lub dłużej w razie potrzeby), aż bataty zaczną mięknąć.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi posiekaj na kawałki i dodaj je do batatów.
- Wymieszaj i duś ok. 3 minut. Bataty powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać, s szparagi powinny zachować sprężystość i pozostać lekko twardawe (czytaj też: Jak gotować szparagi?).
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj świeże zioła. Wymieszaj i od razu podawaj. Porcje skrop oliwą.
Sprawdź też: INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI
świetny przepis ! szybkie, proste i aromatyczne.
Wspaniale jedzonko! Piekna kombinacja! Juz 2 razy robilam i wlasnie drukuje przepis :)
Miło mi:-)
Zrobiłam z ziołami suszonymi (dużo rozmarynu zamiast oregano). Dodałam trochę bobu i podałam z czarną komosą. Pycha! Dzięki za inspirację!