Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą.
Jeszcze jeden przepis na pysznie kruche tartaletki, tym razem bardziej wytrawne: z serem pleśniowym i konfiturą z tamarillo (English tomato). Ser pleśniowy to Sola z Alta Langa (Piemont) – miękki, z krowiego mleka z niewielką domieszką owczego i koziego, dojrzewający 12 dni.
Mini tarty (na tym samym bezglutenowym kruchym cieście, co zwykle) możesz nadziać jak chcesz – pleśniowym serem z konfiturą z dowolnych owoców albo tylko konfiturą, dżemem, powidłami. Tartaletki to świetny błyskawiczny deser na każdą okazję, polecam!
Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą – SKŁADNIKI na 4 sztuki:
(na 4 mini formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 10 cm każda albo na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm)
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
Plus:
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- ok. 200 g sera pleśniowego (u mnie Sola, może być też camembert, brie, ser z zieloną/niebieską pleśnią)
- mały słoik (250 g) słodkiej konfitury, np. z tamarillo, o którym więcej przeczytasz tutaj; konfitura składa się w 57% z tamarillo, a poza tym zawiera cukier, pektyny i kwas cytrynowy
Nie dosładzam ciasta, ponieważ nadzienie z konfitury jest już wystarczająco słodkie.
Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie chwilę!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną połowę odłóż i wstaw do lodówki (by się nie ogrzało), a drugą połowę ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż rozwałkowane ciasto do czterech małych foremek (albo do jednej dużej), usuń nadmiar.
- Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij tartaletki z piekarnika i wypełnij je nadzieniem, czyli plastrem sera pleśniowego (jeden plaster na tartaletkę) i dowolną konfiturą (ok. 2-3 kopiaste łyżeczki na sztukę).
- Odłożoną wcześniej drugą połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przykryj ciastem konfiturę, tworząc wierzch tartaletek, lekko ugnieć i usuń nadmiar ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut.
- Gotowe mini tarty odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęły.
- Podawaj na gorąco albo na zimno. Tartaletka po 20-30 minutach od wyjęcia z piekarnika wciąż ma gorący słodko-konfiturowy środek i smakuje jak marzenie! Z kolei wystudzona jest doskonałą parą dla filiżanki gorącej czarnej kawy, smacznego!
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.