Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą.

Jeszcze jeden przepis na pysznie kruche tartaletki, tym razem bardziej wytrawne: z serem pleśniowym i konfiturą z tamarillo (English tomato). Ser pleśniowy to Sola z Alta Langa (Piemont) – miękki, z krowiego mleka z niewielką domieszką owczego i koziego, dojrzewający 12 dni.

Mini tarty (na tym samym bezglutenowym kruchym cieście, co zwykle) możesz nadziać jak chcesz – pleśniowym serem z konfiturą z dowolnych owoców albo tylko konfiturą, dżemem, powidłami. Tartaletki to świetny błyskawiczny deser na każdą okazję, polecam!

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą – SKŁADNIKI na 4 sztuki:

(na 4 mini formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 10 cm każda albo na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm)

Na kruche ciasto:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 100 g zimnego niesolonego masła

Plus:

  • ghee lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie:

  • ok. 200 g sera pleśniowego (u mnie Sola, może być też camembert, brie, ser z zieloną/niebieską pleśnią)
  • mały słoik (250 g) słodkiej konfitury, np. z tamarillo, o którym więcej przeczytasz tutaj; konfitura składa się w 57% z tamarillo, a poza tym zawiera cukier, pektyny i kwas cytrynowy

Nie dosładzam ciasta, ponieważ nadzienie z konfitury jest już wystarczająco słodkie.

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie chwilę!).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
  4. Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną połowę odłóż i wstaw do lodówki (by się nie ogrzało), a drugą połowę ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  5. Przełóż rozwałkowane ciasto do czterech małych foremek (albo do jednej dużej), usuń nadmiar. 
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
  7. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij tartaletki z piekarnika i wypełnij je nadzieniem, czyli plastrem sera pleśniowego (jeden plaster na tartaletkę) i dowolną konfiturą (ok. 2-3 kopiaste łyżeczki na sztukę).
  8. Odłożoną wcześniej drugą połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. 
  9. Przykryj ciastem konfiturę, tworząc wierzch tartaletek, lekko ugnieć i usuń nadmiar ciasta.
  10. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut.
  11. Gotowe mini tarty odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęły.
  12. Podawaj na gorąco albo na zimno. Tartaletka po 20-30 minutach od wyjęcia z piekarnika wciąż ma gorący słodko-konfiturowy środek i smakuje jak marzenie! Z kolei wystudzona jest doskonałą parą dla filiżanki gorącej czarnej kawy, smacznego!

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą

Tartaletki z serem pleśniowym i konfiturą