TAMARILLO co to jest i jak to jeść. Pomidor i marakuja w jednym.

Kiedy Portugalczyk postanowi wyjaśnić Ci, czym jest pyszne tamarillo, powie, że to English tomato, zerwie z najbliższego krzaka i wręczy Ci do spróbowania 😉 Wtedy w parę sekund dowiesz się, jak smakuje i jak to zjeść, a to w gruncie rzeczy w zupełności wystarcza, by cieszyć się smakiem tego małego niepozornego owocu.

Na Maderze kupisz go na Mercado dos Lavradores i w dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Albo komuś ukradniesz z ogródka 😉

Tamarillo

Tamarillo co to jest

Tamarillo jest nieduże (jak nespera, czyli nieśplik), podłużne, z gładką skórką. Wygląda trochę jak pomidor, stąd pewnie przyjęły się w obiegu określenia nawiązujące wprost do tego faktu. 

Tamarillo smak ma wspaniały, bo niejednoznaczny. Niektórzy mówią, że smakuje jak miks pomidora z mango, co samo w sobie dla wielu będzie już wystarczającą rekomendacją. Nie wiem, czy w smaku tamarillo przebija się akurat mango, pewne jest w każdym razie, że owoc ten smakuje jak pomidor skrzyżowany z czymś słodszym. Znajomy Portugalczyk twierdzi z kolei, że tamarillo smakuje jak blend pomidora z marakują i to jest chyba trafniejsze porównanie, choćby mając na uwadze wygląd marakui i strukturę jej skórki. A może przekonało nas bardziej, bo tamarillo najwięcej jedliśmy na Maderze, a wyspa – jak wiadomo – między innymi marakują stoi. Tak czy owak, właśnie te słodko-kwaśne nuty tworzące idealnie zgrane smakowe combo sprawiają, że (po pierwsze) tamarillo smakuje tak dobrze i (po drugie) tak znakomicie nadaje się do celów kulinarnych, a nie tylko do pałaszowania sauté. Prosto z krzaka albo z targu.

Jak jeść tamarillo

Tamarillo ma dość twardą skórkę, dlatego najlepiej jest przekroić lub rozerwać go na pół i zjeść sam miąższ. Nie jest go dużo, ale smakuje wybornie. Tak samo jemy nieśpliki – środek tak, skórka nie, choć jak ktoś się uprze, można zjeść i cały owoc. Więcej o nieśplikach przeczytasz w tym wpisie.

Na surowo i do gotowania

Tamarillo jest znakomity na surowo, a jednocześnie świetnie sprawdza się jako składnik doprawiający potrawy. Możesz go gotować, dusić i smażyć, jak każde inne owoce. Możesz dodawać tamarillo do sosów i dressingów, sałatek, deserów, wyciskać z niego soki, robić lodowe desery o nieoczywistych smakach, konfitury (na słodko) lub chutney (na ostro). Słowem: możesz kombinować.

Mam plan przywieźć niebawem trochę tamarillo z urlopu, a jeśli się uda (ostatnim razem zapomniałem), podrzucę jakiś przepis, a może nawet przepisy.

Poniżej: tamarillo w przekroju

Tamarillo