Forsycja – kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu.

Forsycja ma jadalne kwiatki

Forsycja to powszechnie znany, mrozoodporny i mało wymagający w uprawie krzew, bujnie kwitnący wczesną wiosną. Charakterystyczne dla forsycji jest kwitnienie przed rozwojem liści – w zależności od aury, wraz z końcem marca lub początkiem kwietnia gałązki forsycji obsypują się mnóstwem drobnych, intensywnie żółtych kwiatków. To właśnie ze względu na atrakcyjny wygląd i wczesne, liczne kwiaty uprawia się forsycję jako krzew ozdobny, warto mieć jednak na uwadze, że kwiaty forsycji to coś więcej niż tylko ozdoba ogrodu, który budzi się z zimowego snu. Kwitnące krzewy forsycji są nie tylko jednym z pierwszych barwnych zwiastunów wiosny, ale stanowią również naturalne źródło rutyny i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Ze względu na właściwości prozdrowotne, kwiaty forsycji warto zbierać i jeść na surowo, a także suszyć i dzięki temu korzystać z ich dobrodziejstw po sezonie.

Forsycja, w zależności od regionu kraju, albo już kwitnie albo za chwilę pokryje się bogactwem maleńkich złocistych kwiatków. Wykorzystaj jej moc!

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Właściwości prozdrowotne kwiatów forsycji

Kwiatki forsycji są cennym surowcem leczniczym. Zawierają sporo korzystnych dla zdrowia substancji, w tym w szczególności flawonoidy (to m.in. rutyna), lignany czy saponiny. Napary ze świeżych lub suszonych kwiatostanów forsycji wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, rozkurczowe i uspokajające. Rutyna wzmacnia, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, wspomaga działanie witaminy C i działa antyoksydacyjnie, czyli neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Kwiaty forsycji uważa się za bogate źródło rutyny, ponieważ zawierają jej co najmniej 1%. Za ogólnie pozytywny wpływ forsycji na organizm odpowiadają też inne zawarte w niej substancje: kwercetyny, antocyjany, saponiny, kwasy fenolowe i witamina C. Kwercetyny działają przeciwalergicznie (spowalniają wydzielanie histaminy) i przeciwzapalnie. 

Gdzie i kiedy zbierać kwiaty forsycji

Kwiaty forsycji w celach spożywczych zbieraj tylko z czystych krzewów, czyli takich, które rosną w miejscach niezanieczyszczonych. Własny ogród czy działka, w których nie używa się chemii, to najlepsze źródło. Krzewy rosnące przy drogach czy torach – wręcz przeciwnie.

Kwiaty forsycji staramy się zbierać wtedy, kiedy są w pełnym rozkwicie, czyli gdy wyglądają tak, jak na zdjęciach w tym wpisie. Najlepsze na zbiór kwiatów są słoneczne i suche dni. Warto także pamiętać, że rośliny najwięcej substancji aktywnych zawierają przed południem, dlatego właśnie wtedy należy je zbierać.

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Jak przyspieszyć kwitnienie forsycji

Bardzo łatwo: wystarczy naciąć trochę gałązek, wstawić do wazonu i zaczekać 3-5 dni. Forsycja w cieple kwitnie błyskawicznie, a kwiatki są idealnie czyste, więc przed użyciem lub suszeniem nie trzeba ich nawet płukać.

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Jak jeść świeże kwiaty forsycji

Świeżo zerwane kwiaty forsycji możesz jeść tak, jak każde inne kwiaty (np. samodzielnie uprawiane, niepryskane bratki czy nasturcje). Jeżeli masz dostęp do czystych kwiatów z ogrodu lub działki, dodawaj je do sałatek, omletów czy kanapek.

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Jak suszyć kwiaty forsycji

By dłużej korzystać z dobroczynnych właściwości forsycji, jej kwiaty – podobnie jak zioła – warto suszyć. Warto robić to tym bardziej, że forsycja kwitnie względnie krótko, a jej kwiaty są bardzo delikatne i nie nadają się np. do kilkudniowego przechowywania po zerwaniu (bratki, nasturcje, kwiaty dyni czy cukinii – przy zachowaniu odpowiednich warunków – można przez kilka dni przechować, ale kwiaty forsycji niestety nie, a z kolei ususzone forsycje możesz przechowywać jak herbatę czy zioła).

Kwiaty forsycji najwygodniej jest ususzyć w dehydratorze*, czyli w suszarce do żywności. Dehydrator zapewnia optymalne warunki suszenia, tj. właściwą temperaturę (ok. 35-40 stopni C), ciemność i przewiew. Kwiaty forsycji susz w dehydratorze w temperaturze ok. 35-40 stopni C przez ok. 4-5 godzin, w zależności od ilości, wielkości i soczystości kwiatów. Gotowy susz przechowuj bez dostępu promieni słonecznych.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Przepisy

Napar z forsycji

Ze świeżych lub suszonych kwiatków forsycji możesz zrobić napar: zalej 2-3 łyżeczki suszonych kwiatków wodą o temperaturze ok. 80ºC, zaparzaj przez 10-15 minut, po czym odcedź i wypij. Tak przygotowany napar ma kwiatowy aromat i delikatny smak, a ze względu na właściwości warto go pić szczególnie przy przeziębieniu i na wzmocnienie ogólnej odporności.

Nalewka z forsycji

Około 100 g świeżych kwiatów forsycji umieść w słoiku i zalej 500 ml spirytusu lub wódki. Zakręć słoik, odstaw w ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząśnij miksturą. Po 2 tygodniach przecedź przez gazę, po czym przelej nalewkę do butelek.

Nalewkę pije się leczniczo, na wzmocnienie odporności, w niewielkich ilościach (10 ml dziennie). Uważa się, że wyciąg z forsycji obniża też poziom cukru we krwi.

O czym warto pamiętać

Substancje zawarte w kwiatach forsycji mogą obniżać krzepliwość krwi.

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu

Forsycja kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu