Forsycja – kwiaty jadalne i lekarstwo z ogrodu.
Forsycja ma jadalne kwiatki
Forsycja to powszechnie znany, mrozoodporny i mało wymagający w uprawie krzew, bujnie kwitnący wczesną wiosną. Charakterystyczne dla forsycji jest kwitnienie przed rozwojem liści – w zależności od aury, wraz z końcem marca lub początkiem kwietnia gałązki forsycji obsypują się mnóstwem drobnych, intensywnie żółtych kwiatków. To właśnie ze względu na atrakcyjny wygląd i wczesne, liczne kwiaty uprawia się forsycję jako krzew ozdobny, warto mieć jednak na uwadze, że kwiaty forsycji to coś więcej niż tylko ozdoba ogrodu, który budzi się z zimowego snu. Kwitnące krzewy forsycji są nie tylko jednym z pierwszych barwnych zwiastunów wiosny, ale stanowią również naturalne źródło rutyny i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Ze względu na właściwości prozdrowotne, kwiaty forsycji warto zbierać i jeść na surowo, a także suszyć i dzięki temu korzystać z ich dobrodziejstw po sezonie.
Forsycja, w zależności od regionu kraju, albo już kwitnie albo za chwilę pokryje się bogactwem maleńkich złocistych kwiatków. Wykorzystaj jej moc!
Właściwości prozdrowotne kwiatów forsycji
Kwiatki forsycji są cennym surowcem leczniczym. Zawierają sporo korzystnych dla zdrowia substancji, w tym w szczególności flawonoidy (to m.in. rutyna), lignany czy saponiny. Napary ze świeżych lub suszonych kwiatostanów forsycji wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, rozkurczowe i uspokajające. Rutyna wzmacnia, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, wspomaga działanie witaminy C i działa antyoksydacyjnie, czyli neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Kwiaty forsycji uważa się za bogate źródło rutyny, ponieważ zawierają jej co najmniej 1%. Za ogólnie pozytywny wpływ forsycji na organizm odpowiadają też inne zawarte w niej substancje: kwercetyny, antocyjany, saponiny, kwasy fenolowe i witamina C. Kwercetyny działają przeciwalergicznie (spowalniają wydzielanie histaminy) i przeciwzapalnie.
Gdzie i kiedy zbierać kwiaty forsycji
Kwiaty forsycji w celach spożywczych zbieraj tylko z czystych krzewów, czyli takich, które rosną w miejscach niezanieczyszczonych. Własny ogród czy działka, w których nie używa się chemii, to najlepsze źródło. Krzewy rosnące przy drogach czy torach – wręcz przeciwnie.
Kwiaty forsycji staramy się zbierać wtedy, kiedy są w pełnym rozkwicie, czyli gdy wyglądają tak, jak na zdjęciach w tym wpisie. Najlepsze na zbiór kwiatów są słoneczne i suche dni. Warto także pamiętać, że rośliny najwięcej substancji aktywnych zawierają przed południem, dlatego właśnie wtedy należy je zbierać.
Jak przyspieszyć kwitnienie forsycji
Bardzo łatwo: wystarczy naciąć trochę gałązek, wstawić do wazonu i zaczekać 3-5 dni. Forsycja w cieple kwitnie błyskawicznie, a kwiatki są idealnie czyste, więc przed użyciem lub suszeniem nie trzeba ich nawet płukać.
Jak jeść świeże kwiaty forsycji
Świeżo zerwane kwiaty forsycji możesz jeść tak, jak każde inne kwiaty (np. samodzielnie uprawiane, niepryskane bratki czy nasturcje). Jeżeli masz dostęp do czystych kwiatów z ogrodu lub działki, dodawaj je do sałatek, omletów czy kanapek.
Jak suszyć kwiaty forsycji
By dłużej korzystać z dobroczynnych właściwości forsycji, jej kwiaty – podobnie jak zioła – warto suszyć. Warto robić to tym bardziej, że forsycja kwitnie względnie krótko, a jej kwiaty są bardzo delikatne i nie nadają się np. do kilkudniowego przechowywania po zerwaniu (bratki, nasturcje, kwiaty dyni czy cukinii – przy zachowaniu odpowiednich warunków – można przez kilka dni przechować, ale kwiaty forsycji niestety nie, a z kolei ususzone forsycje możesz przechowywać jak herbatę czy zioła).
Kwiaty forsycji najwygodniej jest ususzyć w dehydratorze*, czyli w suszarce do żywności. Dehydrator zapewnia optymalne warunki suszenia, tj. właściwą temperaturę (ok. 35-40 stopni C), ciemność i przewiew. Kwiaty forsycji susz w dehydratorze w temperaturze ok. 35-40 stopni C przez ok. 4-5 godzin, w zależności od ilości, wielkości i soczystości kwiatów. Gotowy susz przechowuj bez dostępu promieni słonecznych.
Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Przepisy
Napar z forsycji
Ze świeżych lub suszonych kwiatków forsycji możesz zrobić napar: zalej 2-3 łyżeczki suszonych kwiatków wodą o temperaturze ok. 80ºC, zaparzaj przez 10-15 minut, po czym odcedź i wypij. Tak przygotowany napar ma kwiatowy aromat i delikatny smak, a ze względu na właściwości warto go pić szczególnie przy przeziębieniu i na wzmocnienie ogólnej odporności.
Nalewka z forsycji
Około 100 g świeżych kwiatów forsycji umieść w słoiku i zalej 500 ml spirytusu lub wódki. Zakręć słoik, odstaw w ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząśnij miksturą. Po 2 tygodniach przecedź przez gazę, po czym przelej nalewkę do butelek.
Nalewkę pije się leczniczo, na wzmocnienie odporności, w niewielkich ilościach (10 ml dziennie). Uważa się, że wyciąg z forsycji obniża też poziom cukru we krwi.
O czym warto pamiętać
Substancje zawarte w kwiatach forsycji mogą obniżać krzepliwość krwi.