Boškarin 2017 Refošk Butul.
Ultra niszowe wina ze słoweńskiej Domačija Butul to przykład prawdziwych win od prawdziwych ludzi. Mała rodzinna farma nieopodal miasta Koper nad Adriatykiem, z działającą niejako przy okazji mikro winnicą produkuje zestaw bardzo dobrych, niskonakładowych win głównie z odmian Malvasia (wytrawne białe) i Refošk (wytrawne czerwone). Wszystkie wina wytwarzane w Domačija Butul fermentują na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury, przechodzą przedłużoną macerację, dojrzewają sur-lie (na osadzie) przez co najmniej dwa lata lub dłużej w drewnianych beczkach i nie są filtrowane przed butelkowaniem.
Kilka lat temu przywieźliśmy od Państwa Butul parę butelek, a dziś kilka słów o pierwszej z nich: Boškarin 2017 Refošk. Refošk (Refosco) jest jednym z popularniejszych czerwonych szczepów w Słowenii i w północnej części Włoch. Daje bardzo smaczne, soczyste czerwone wina o mocnej, taninowej strukturze. Nazwa Boškarin i obrazkowa etykieta z istryjskim byczkiem stanowią nawiązanie do ginącej rasy bydła mlecznego Boškarin, pochodzącej ze słoweńskiej Istrii, która za sprawą Federacji Istryjskich Hodowców Bydła została objęta ochroną i liczy obecnie ok. 350 krów i ok. 10 byków, a jednocześnie podkreślają niszowość i garażowy charakter wina wytwarzanego przez rodzinę Butul.
Winogrona, z których powstaje Boškarin 2017 pochodzą z działki o południowo-zachodniej ekspozycji położonej w pobliżu wsi Manžan. Owoce zebrano ręcznie na początku października 2017, gdy grona były już bardzo mocno dojrzałe, a w części nawet naturalnie podsuszone (pod wpływem pojawiającego się o tej porze roku w regionie zimnego północnego wiatru burja). Po spontanicznej fermentacji na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury, z mniej więcej dwutygodniową maceracją na skórkach, wino trafia do kadzi ze stali nierdzewnej, po czym dojrzewa w beczce. Po dwóch latach trafia do butelek, a w piwnicy może czekać na otwarcie kolejne dziesięć lat. Dodatek suszonych winogron w procesie wytwarzania Boškarin wzbogaca jego strukturę i smak, dając wino w stylu Ripasso.
Boškarin 2017 Refošk z Domačija Butul to pełne, treściwe wino w kolorze ciemnej nasyconej czerwieni, czarujące intensywnym aromatem czarnych owoców (jagody, jeżyny, suszone śliwki, wiśnie), ciemnej czekolady i wanilii z domieszką ziołowo-pieprznych nut. Na podniebieniu bogate, dobrze zbudowane, soczyste, z wyraźnie zaznaczoną miękką taniną. Lekko mineralna struktura, dobra kwasowość. Świetne do picia bez dodatków, ale też do dojrzewających serów (najlepiej z rzemieślniczej produkcji Tatjany i Mitji Butul – zjedliśmy ich sporo na międzynarodowym święcie sera Cheese Bra w Piemoncie) i dobrze doprawionej roślinnej kuchni. Butulowie powiedzieliby, że Boškarin pasuje do wszystkiego, i mieliby oczywiście rację. Świetne wino.
Nazwa: Boškarin 2017 Refošk Butul
Kraj: Słowenia
Region: Istria
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Refošk (Refosco)
Moc: 14%
Wino od producenta