Boškarin 2017 Refošk Butul.

Ultra niszowe wina ze słoweńskiej Domačija Butul to przykład prawdziwych win od prawdziwych ludzi. Mała rodzinna farma nieopodal miasta Koper nad Adriatykiem, z działającą niejako przy okazji mikro winnicą produkuje zestaw bardzo dobrych, niskonakładowych win głównie z odmian Malvasia (wytrawne białe) i Refošk (wytrawne czerwone). Wszystkie wina wytwarzane w Domačija Butul fermentują na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury, przechodzą przedłużoną macerację, dojrzewają sur-lie (na osadzie) przez co najmniej dwa lata lub dłużej w drewnianych beczkach i nie są filtrowane przed butelkowaniem.

Kilka lat temu przywieźliśmy od Państwa Butul parę butelek, a dziś kilka słów o pierwszej z nich: Boškarin 2017 Refošk. Refošk (Refosco) jest jednym z popularniejszych czerwonych szczepów w Słowenii i w północnej części Włoch. Daje bardzo smaczne, soczyste czerwone wina o mocnej, taninowej strukturze. Nazwa Boškarin i obrazkowa etykieta z istryjskim byczkiem stanowią nawiązanie do ginącej rasy bydła mlecznego Boškarin, pochodzącej ze słoweńskiej Istrii, która za sprawą Federacji Istryjskich Hodowców Bydła została objęta ochroną i liczy obecnie ok. 350 krów i ok. 10 byków, a jednocześnie podkreślają niszowość i garażowy charakter wina wytwarzanego przez rodzinę Butul.

Winogrona, z których powstaje Boškarin 2017 pochodzą z działki o południowo-zachodniej ekspozycji położonej w pobliżu wsi Manžan. Owoce zebrano ręcznie na początku października 2017, gdy grona były już bardzo mocno dojrzałe, a w części nawet naturalnie podsuszone (pod wpływem pojawiającego się o tej porze roku w regionie zimnego północnego wiatru burja). Po spontanicznej fermentacji na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury, z mniej więcej dwutygodniową maceracją na skórkach, wino trafia do kadzi ze stali nierdzewnej, po czym dojrzewa w beczce. Po dwóch latach trafia do butelek, a w piwnicy może czekać na otwarcie kolejne dziesięć lat. Dodatek suszonych winogron w procesie wytwarzania Boškarin wzbogaca jego strukturę i smak, dając wino w stylu Ripasso.

Boškarin 2017 Refošk z Domačija Butul to pełne, treściwe wino w kolorze ciemnej nasyconej czerwieni, czarujące intensywnym aromatem czarnych owoców (jagody, jeżyny, suszone śliwki, wiśnie), ciemnej czekolady i wanilii z domieszką ziołowo-pieprznych nut. Na podniebieniu bogate, dobrze zbudowane, soczyste, z wyraźnie zaznaczoną miękką taniną. Lekko mineralna struktura, dobra kwasowość. Świetne do picia bez dodatków, ale też do dojrzewających serów (najlepiej z rzemieślniczej produkcji Tatjany i Mitji Butul – zjedliśmy ich sporo na międzynarodowym święcie sera Cheese Bra w Piemoncie) i dobrze doprawionej roślinnej kuchni. Butulowie powiedzieliby, że Boškarin pasuje do wszystkiego, i mieliby oczywiście rację. Świetne wino.

Nazwa: Boškarin 2017 Refošk Butul
Kraj: Słowenia
Region: Istria
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Refošk (Refosco)
Moc: 14%
Wino od producenta

Boškarin 2017 Refošk Domačija Butul

Boškarin 2017 Refošk Domačija Butul

Boškarin 2017 Refošk Domačija Butul

Boškarin 2017 Refošk Domačija Butul

Boškarin 2017 Refošk Domačija Butul

Boškarin 2017 Refošk Domačija Butul