Kopke 10 Years Old White Porto.

Kopke 10 Years Old White Porto

Kopke 10 Years Old White Porto

W dolinie Douro dominuje górska uprawa winorośli. Bliskość rzeki Douro, mocno pagórkowaty krajobraz, działki na różnych wysokościach i o różnym nasłonecznieniu, gleby granitowe i łupkowe, strome zbocza i kilka płaskowyżów, dominujące uprawy tarasowe z krzewami wrośniętymi w skały nawet na głębokość 10 metrów – to wszystko czyni z regionu Douro doskonałe terroir do produkcji wspaniałych porto i win wytrawnych DOC z około 115 rodzimych odmian winorośli o imponującym potencjale.

Porto, tradycyjnie produkowane w regionie Douro z mieszanki rdzennych czerwonych szczepów, jest bez wątpienia najsłynniejszym portugalskim (wzmacnianym) winem na świecie, o którym słyszał każdy, nawet początkujący winopijca. Nowym, dynamicznie rozwijającym się trendem w Douro jest produkcja starzonych porto wytwarzanych z białych odmian winorośli.

Proces produkcji białych starzonych porto jest dokładnie taki sam, jak w przypadku klasycznego Tawny: mieszanka lokalnych odmian, przerywanie fermentacji i wzmacnianie wina wysokoprocentowym destylatem, leżakowanie w używanych beczkach z dębu francuskiego, blendowanie i butelkowanie różnych roczników o średnim wieku porto nie niższym niż – odpowiednio – 10, 20, 30, 40 lat lub więcej albo produkcja szlachetnych i stworzonych do dłuższego przechowywania w butelce Colheita White Porto (z jednego zbioru – single harvest). Starzone porto z białych odmian ma miodowo-bursztynowy kolor, który wraz z biegiem lat i wiekiem porto staje się ciemniejszy i bardziej intensywny (w przeciwieństwie do klasycznego Tawny, które jaśnieje z wiekiem). 

Marka Kopke, przejęta w 2006 roku przez hiszpański Sogevinus, to 400 lat pięknej tradycji i niczym niezagrożony symbol winnego prestiżu. Kunszt, dbałość o szczegół, wierność klasyce i wynikająca z nich niezmiennie wysoka jakość nie tylko starzonych porto, stanowiących flagowy produkt Kopke, ale też klasycznych win wytrawnych to cechy, które gwarantują marce wierną klientelę i przesądzają o jej mocnej pozycji na rynku. Szyld Kopke rozpoznaje każdy, kto choć trochę interesuje się winem.

Białe 10-letnie porto od Kopke powstaje z mieszanki rdzennych szczepów zarówno z upraw tarasowych (rzędy winorośli tradycyjnie sadzone w poprzek zbocza na poziomych tarasach), jak i z nowych nasadzeń pionowych wzdłuż zbocza (vinha ao alto), na wysokości do 600 m npm. Kopke 10 Years Old White Porto ma ciemnobursztynowy kolor ze złotymi refleksami. Częstuje intensywnymi aromatami suszonych owoców, kandyzowanej skórki pomarańczy, drewna, miodu i przypraw. Eleganckie i złożone, na podniebieniu gładkie i okrągłe, nasycone bogatym smakiem suszonych owoców. Doskonały finisz.

Stworzone do delektowania się sauté, bez dodatków, dobrze połączy się też ze średnio lub mocno wyrazistymi serami, bakaliami lub deserami na bazie bakalii (na przykład z takimi jak przepyszny ranginak).

Nazwa: Kopke 10 Years Old White Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro, Cima Corgo
Rodzaj: porto, słodkie
Szczepy: mieszanka rdzennych odmian z Douro
Moc: 20%
Wino kupiliśmy w Quinta São Luiz

Sprawdź też:

Kopke 10 years old White Porto

Kopke 10 Years Old White Porto

Kopke 10 Years Old White Porto