Perskie ciasto daktylowe.

Poddając się wielkanocnej atmosferze pozostajemy w klimatach bliskowschodnich 😉 Wczoraj było o tabbouleh innym niż wszystkie, a dziś na tapecie perskie ciasto daktylowe, czyli ranginak. To znakomity deser bez pieczenia. Z daktyli i orzechów, doprawiony kardamonem i cynamonem. Jeżeli znajdzie się na wielkanocnym stole, tradycyjne mazurki z miejsca pójdą w odstawkę. Po prostu 🙂

Ponoć recepturę na ten popularny w perskiej kuchni deser ma w swym repertuarze prawie każdy irański kucharz. Trudno się temu dziwić. Przepis jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga nawet pieczenia. Jedyną trudność może ewentualnie sprawić zdobycie wysokiej jakości składników. Im lepszych daktyli i orzechów użyjesz, tym wspanialszy będzie smak gotowego deseru. Daktyle powinny być świeże, miękkie i ciągnące jak toffi. Najlepiej sprawdzą się izraelskie albo irańskie. Pistacje powinny być naturalne, czyli niesolone i nieprażone. Postaraj się nie zmieniać proporcji przypraw. Kardamonu powinno być wyraźnie więcej niż cynamonu, a ranginak należy obficie przyprawić. Bazę ciasta stanowią wypestkowane daktyle nadziewane zmielonymi orzechami włoskimi, a dopełnia je migdałowa zasmażka i gruba warstwa posypki z mielonych pistacji.

Perskie ciasto daktylowe

Perskie ciasto daktylowe

Ranginak (perskie ciasto daktylowe) – SKŁADNIKI na formę o średnicy ok. 18-20 cm:

  • 3/4 szklanki orzechów włoskich, wyłuskanych
  • ok. 600 g świeżych daktyli izraelskich (waga bez pestek)
  • 3/4 szklanki migdałów ze skórką
  • 2/3 szklanki pistacji niesolonych i nieprażonych, wyłuskanych
  • 80 g nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki czarnego kardamonu, rozgniecionego w moździerzu

Ranginak (perskie ciasto daktylowe) – PRZEPIS:

  1. W robocie kuchennym zmiksuj – kolejno – orzechy włoskie, pistacje oraz migdały.
  2. Przygotuj formę do ciasta: wyłóż ją papierem do pieczenia albo natłuść olejem kokosowym (ja stosuję wariant drugi). Daktyle starannie nadziewaj rozdrobnionymi orzechami włoskimi i układaj ciasno w formie, lekko je dociskając i rozpłaszczając. W zależności od formy i techniki możesz wypełnić ją jedną lub dwiema warstwami daktyli.
  3. W małej misce wymieszaj cynamon i kardamon.
  4. Przygotuj orzechową zasmażkę: na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie stopniowo – po łyżce – dodawaj mielone migdały, nieustannie mieszając. Dodawanie migdałów i mieszanie zasmażki powinno zająć ok. 8-10 minut. W tym czasie migdałowa zasmażka nabiera mocnego, orzechowego aromatu, ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji. Uważaj, by jej nie przypalić.
  5. Gotową zasmażką polej zawartość formy, rozprowadzając zasmażkę łopatką po całej powierzchni ciasta.
  6. Wierzch ciasta polany zasmażką posyp od razu przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu i kardamonu, a następnie obficie obsyp zmielonymi pistacjami.
  7. Odstaw na co najmniej 2-3 godziny. Podawaj w maleńkich porcjach.
  8. Przechowuj w lodówce (do 14 dni).

Perskie ciasto daktylowe

Perskie ciasto daktylowe

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 02/2019)