Torre d’Orti Valpolicella Ripasso Superiore 2020 DOC.

Torre d'Orti Valpolicella Ripasso Superiore

Torre d'Orti Valpolicella Ripasso Superiore

Dziś teleport do Veneto i godna uwagi butelka Torre d’Orti Valpolicella Ripasso Superiore 2020 DOC z Azienda Agricola Cavalchina di Giulietto Piona, położonej na wzgórzach nieopodal wioski Marcellise w gminie San Martino Buon Albergo. Region Cavalchina od dawna stanowi miejsce pochodzenia wysokiej jakości win. Cavalchina, nazwana prawdopodobnie ku czci i chwale hrabiego Cavalchini, który niegdyś zamieszkiwał te rejony, już w XIX wieku, w roku 1848, została zaliczona przez Habsburgów do dwóch pierwszych kategorii ich własnej klasyfikacji. W latach ‘60 ubiegłego stulecia familia Piona, do której wciąż należy Azienda Agricola Cavalchina, uznała, że klasyfikacja Soave, wówczas nie tak wysokiej jakości jak dziś, nie jest wystarczająca, zaczęto więc produkować Bianco di Custoza, przekraczając wraz z nim granice regionu i wkraczając na inne istotne rynki, jak Mediolan i Rzym. Do Azienda Agricola Cavalchina należy obecnie kilka marek, w tym właśnie Torre d’Orti, Azienda Agricola Prendina oraz ‘L Lac.

Torre d’Orti Valpolicella Ripasso Superiore (blend Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Oseleta) jest wytwarzane tradycyjnym systemem Ripasso w grudniu lub styczniu, kiedy młoda Valpolicella z początku października jest wzbogacana skórkami podsuszonych wytłoczyn winogron, użytych uprzednio do produkcji Amarone lub Recioto della Valpolicella. Krótko mówiąc, Amarone jest winem tak doskonałym, że nawet z wytłoków po nim może powstać świetne wino ;) Do wytwarzania Torre d’Orti Valpolicella Ripasso używane są podsuszone skórki po Amarone (ok. 40% gron Corvina, Corvinone i Rondinella) o niskiej zawartości cukru, a wino pozostaje w kontakcie ze skórkami przez 24-48 godzin, by uniknąć refermentacji. Valpolicella Ripasso dojrzewa 12 miesięcy w małych i średnich beczkach z francuskiego dębu. Złożoność i pikantność podsuszonych winogron harmonijnie równoważą wyrazistą owocowość i łagodny smak świeżych owoców.

W kieliszku rubin z fioletowymi refleksami. Aromatyczny i świeży kwiatowy bukiet z nutą owoców leśnych, śliwki i wiśni. Do tego nieco tytoniu i korzennych przypraw. Na podniebieniu bogate, pełne, z miękką taniną i dobrą kwasowością, dobrze zrównoważone. W tle śliwka i truskawka, szczypta pieprzu, anyż, suszony tymianek i wanilia. Kremowa konsystencja, długi finisz z pikantną końcówką. Torre d’Orti Valpolicella Ripasso Superiore jest wyrazem elegancji i charakteru regionu, z którego pochodzi. Wypiliśmy je z przyjemnością, bardzo dobre już dziś, ze sporym potencjałem na przyszłość. Świetne wino do degustacji sauté, które będzie również doskonale pasować do serów i wędlin w rodzaju Prosciutto San Daniele/Bresaola.

Nazwa: Torre d’Orti Valpolicella Ripasso Superiore DOC 2020
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Oseleta
Moc: 14,5%
Wino kupiliśmy w Turynie

Torre d'Orti Valpolicella Ripasso Superiore

Torre d'Orti Valpolicella Ripasso Superiore

Torre d'Orti Valpolicella Ripasso Superiore