Krucha tarta na cieście jogurtowym – z serem Luis Trenker i nibsami kakaowymi.

Pomysł na kruchą tartę na jogurcie bazuje na moim podstawowym przepisie na bezglutenowe kruche ciasto. Drobne różnice to między innymi nieco zmienione proporcje mąki owsianej do ziemniaczanej oraz zamiana ricotty na jogurt grecki. W rezultacie, upieczone ciasto jogurtowe trochę przypomina kruche ciasto na… smalcu. Takie czary ;-) Zmiana proporcji mąki owsianej i ziemniaczanej nie jest konieczna, można pozostać przy standardowych, czyli użyć 100 g bezglutenowej mąki owsianej i 50 g mąki ziemniaczanej.

Tarta jest wytrawna, a jej nadzienie – przepyszne, szczególnie na ciepło. Lekko rozpuszczony ser przenika spodnią warstwę tarty, a kakaowe nibsy (kruszone surowe ziarno kakao) pod wpływem pieczenia miękną, tracą charakterystyczną chrupkość i podbijają kakaowe nuty w serze. Smakują jak drobinki gorzkiej niesłodzonej czekolady o zawartości 100% kakao. W razie potrzeby najłatwiej zastąpić je właśnie gorzką czekoladą.

Twardy, długo dojrzewający ser Luis Trenker z Alto Adige (Południowego Tyrolu) ma niezwykły słodkawy aromat i smak z mocnymi nutami kakao. Produkowany jest od niedawna, na rynek trafił dopiero w 2017, ale historia samej marki Luis Trenker (odzieżowej, btw) liczy znacznie więcej lat. Trenker to przepyszny, nietuzinkowy ser, którego charakterystyczny złożony smak dodatkowo podbijają dodane do ciasta nibsy.

Inne twarde długo dojrzewające sery, które również świetnie sprawdzą się w tym przepisie, to m.in. Pecorino, Parmigiano Reggiano, Grana Padano czy nasz rodzimy Bursztyn.

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Na kruche ciasto

  • 80 g mąki owsianej bezglutenowej (albo płatków owsianych zmielonych na mąkę)
  • 70 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 130 g zimnego pełnotłustego jogurtu greckiego
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 szczypty białego pieprzu Penja (albo zwykłego czarnego pieprzu)

Plus

  • nierafinowany olej kokosowy lub ghee / masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • ok. 140 g twardego sera (np: Luis Trenker z Alto Adige)
  • 40 g nibsów kakaowych (kruszonego surowego ziarna kakao)

Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.

Krucha tarta na cieście jogurtowym – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z mąki, masła, jogurtu, pieprzu i soli wyrób ciasto w dużej misie robota kuchennego Magimix* albo ręcznie (jeżeli używasz Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie kilkanaście sekund).
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 25 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym lub masłem.
  5. Schłodzone ciasto podziel nożem na dwie części: 1/3 oraz 2/3. Mniejszą część odłóż. Większą część ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka, a ciasto w formie przytnij nożem jak na zdjęciu (zobacz). Powinno go być tylko tyle, by wystarczyło pokryć spód nadzieniem.
  7. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i wstaw do lodówki lub zamrażarki, za chwilę przygotujesz z niego wierzch placka.
  8. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  9. Przygotuj nadzienie do tarty: do miski zetrzyj ser na drobnej tarce (zobacz), dodaj nibsy kakaowe i wymieszaj.
  10. Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika. Na dno wyłóż nadzienie i rozprowadź po całej powierzchni.
  11. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj nim spód z nadzieniem. Lekko dociśnij na brzegach.
  12. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 30-33 minuty, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
  13. Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie jest rewelacyjna.
  14. Kiedy wystygnie, możesz oprószyć ją sproszkowanym kakao (nie jest to konieczne).
  15. Tarty nie wstawiam do lodówki, przechowuję ją w temperaturze pokojowej pod osłonką do owoców – do 5 dni.
  16. Upieczone ciasto po wystudzeniu jest zwarte i chrupkie, dlatego najlepiej kroić je na małe kawałki i jeść trzymając w palcach, bez sztućców.

*Teraz możesz zamówić Magimix aż o 26% taniej – szczegóły tutaj.

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym

Krucha tarta na cieście jogurtowym