Kruche ciasto bezglutenowe idealne – tylko 3 składniki!
Kruche ciasto bez glutenu – idealne do tart, ciast (np. szarlotek), ciasteczek, rogalików, krakersów oraz innych słodkich i wytrawnych wypieków – wcale nie wymaga używania gotowych mącznych mieszanek dopompowanych gumą guar, gumą ksantanową i innymi przedziwnymi dodatkami.
Wystarczą trzy proste składniki: czysta mąka bez dodatków, masło i ricotta, czyli świeży kremowy twarożek, który można kupić w niemal każdym supermarkecie jak kraj długi i szeroki (najczęściej w opakowaniach po 250 g, choć można trafić i na hurtowe wersje o wadze 1500 g). Bez jajek, bez skrobi, bez mleka w proszku, bez potrzeby mieszania 4 rodzajów mąki w tyleż magicznych, co niezrozumiałych proporcjach, bez siemienia lnianego, bez babki płesznik. Krótko mówiąc bez zawracania głowy i odprawiania czarów ;-) Trzy składniki i gotowe.
Do tego jeszcze tylko wolny kawałek blatu, najprostszy drewniany wałek po babci i dobre chęci :-) To bardzo łatwy przepis, który zawsze się udaje!
Gotowe ciasto łatwo się wałkuje, jest elastyczne, a po upieczeniu nie kruszy się przy wyjmowaniu z formy ani przy krojeniu, a przede wszystkim jest przepyszne. To zasługa mąki z czystego owsa, który jest bardzo smaczny sam w sobie, dzięki czemu ciasto nie wymaga dosładzania (z mąką pszenną takie eksperymenty nie dałyby równie dobrych rezultatów).
Najlepsze rzeczy powstają zupełnym przypadkiem. Pomysł na najwspanialsze pod słońcem (póki co) kruche ciasto bezglutenowe wpadł mi do głowy na zasadzie: a co by było, gdyby zrobić je z najłatwiejszej w obsłudze bezglutenowej mąki owsianej z domieszką mąki (nie skrobi!) ziemniaczanej dla lepszej konsystencji, a zamiast jajka – obok masła – dodać do niej trochę ricotty? Byłby cud! I tak oto cud się zdarzył Mąka, masło, ricotta i jesteśmy w domu. Wrota do mącznego świata aromatycznych wypieków, wytrawnych lub słodkich, stoją przed nami otworem.
Dodatkowo, kilka uwag:
- podany w przepisie zestaw mąk (100 g owsianej + 50 g ziemniaczanej) to zestaw optymalny, ale zdarzało mi się też piec to ciasto z nieco innego zestawu np. 50 g ziemniaczanej + 80 g owsianej + 20 g kasztanowej, kiedy zabrakło mi np. mąki owsianej. Tak przygotowane ciasto udaje się równie dobrze, ale jeżeli przepis ma pozostać łatwy i niezawodny, z eksperymentami nie należy przesadzać. Proporcje podane w przepisie dają najlepsze rezultaty,
- ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować,
- przyprawy można dodać do ciasta dowolne, na przykład fenkuł (koper włoski), pieprz, gorczyca, sól, kakao, karob, cukier, etc.
- jeżeli chcesz upiec ciasto w większej formie niż używane przeze mnie (szczegółowe informacje są w każdym przepisie) odpowiednio zwiększ proporcje wszystkich składników, mnożąc je przez 2, 3 lub więcej w zależności od potrzeb; w razie pytań – pytaj :-)
- bezglutenową mąkę owsianą możesz kupić albo zrobić samodzielnie w domu – wystarczy drobno zmielić w robocie kuchennym czyste płatki owsiane na mąkę.
Kruche ciasto bezglutenowe – SKŁADNIKI na małą formę do tarty (20-23 cm):
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g zimnego masła
- 125 g zimnej ricotty
Kruche ciasto bezglutenowe – PRZEPIS (+ poniżej zdjęcia krok po kroku):
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła (i ewentualnych przypraw) zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do ciasta (zwykle używam oleju kokosowego nierafinowanego).
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić.
- Przełóż ciasto do formy. Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy albo dodatkowe paski do placka.
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 12-15 minut.
- Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Tak przygotowane ciasto jest gotowe przyjąć dowolny farsz – słodki albo wytrawny.
Sprawdź też:
- Szarlotka wspaniała (FIT)
- Szarlotka z gruszkami
- Tarta z borówkami (bez cukru)
- Quiche z oliwkami i serem Montebore
- Quiche z dynią i serem Idiazabal
- Tarta rustykalna z brzoskwiniami i lawendą
- Tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem
- Galette z figami
- Tarta z jabłkami
- Tarta czekoladowa z persymoną (bez cukru)
Mój ulubiony, odkąd go opublikowałeś z żadnych innych nie korzystam. Najłatwiejszy i totalnie niezawodny.
:-) bardzo mnie to cieszy!
A czy można mąkę ziemniaczaną zastąpić inną lub pominąć? bo w sklepach tylko skrobia ziemniaczana :-(
Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać kukurydzianą.
Cześć! :) Myślisz, że wyjdzie z olejem kokosowym w wersji wegańskiej, a zamiast ricotty może tofu?
Możliwe, nie sprawdzałem. Warto spróbować.
Gdzie Warszawie mogę kupić mąkę ziemniaczaną? Nigdy na nią nie trafiłam ? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam Kasia
Mąka, której używam (bauckhof) jest do kupienia tu: singluten.pl, pozdrawiam
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Chciałabym przygotować to ciasto w wersji bez laktozy i zamiast ricotty jednak użyć jajka. Wyjdzie? Czy na taką porcję wystarczy jedno jajko?
Niestety nie wiem, co wyjdzie, jeśli ricotta zostanie zastàpiona jajkiem.
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać kokosową? :)
Nie można, pozdrawiam
Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić kokosową? ;)
Niestety nie.
Witam
Mam pytanie czym zastąpić ricotte ponieważ mam nietolerancję na kazeinę? Bardzo proszę o inf.
Pozdrawiam
Anna
Przepis jest naprawdę świetny również do słodkich wypieków.
Upiekłam ciasteczka orzechowe oraz mocno czekoladowe na bazie tego przepisu. Wyszły przepyszne wilgotne mimo że bezglutenowe
Dzięki Szymon :)
Bardzo proszę:-)
Witam.Czym zastapic make ziemniaczana (alergia)?
Czy zamiast ricotty mogę użyć serka twarożku kanapkowego?
Tak
Świetny przepis! Używam mąki gryczanej i tarty wychodzą wtedy chyba jeszcze smaczniejsze niż z owsianą.
Świetny przepis – trochę podobny do przepisu Neli Rubinstein (u niej serek homogenizowany). Robiłam już wielokrotnie Twoją wersję, również z mąką gryczaną. Wychodzi za każdym razem :-)
Czesc wszystkim, chcialabym zrobic tarte, czy moge przygotowac ciasto z wyprzedzeniem lub wypiec spod do tarty z wyprzedzeniem?
Dziei za odpowiedz.
Tak, można.
A czy może być SKROBIA kukurydziana zamiast mąki ziemniaczanej?
Nie sprawdzałem w praktyce, ale raczej tak.