Kruche ciasto bezglutenowe idealne – tylko 3 składniki!

Kruche ciasto bez glutenu – idealne do tart, ciast (np. szarlotek), ciasteczek, rogalików, krakersów oraz innych słodkich i wytrawnych wypieków – wcale nie wymaga używania gotowych mącznych mieszanek dopompowanych gumą guar, gumą ksantanową i innymi przedziwnymi dodatkami.

Wystarczą trzy proste składniki: czysta mąka bez dodatków, masło i ricotta, czyli świeży kremowy twarożek, który można kupić w niemal każdym supermarkecie jak kraj długi i szeroki (najczęściej w opakowaniach po 250 g, choć można trafić i na hurtowe wersje o wadze 1500 g). Bez jajek, bez skrobi, bez mleka w proszku, bez potrzeby mieszania 4 rodzajów mąki w tyleż magicznych, co niezrozumiałych proporcjach, bez siemienia lnianego, bez babki płesznik. Krótko mówiąc bez zawracania głowy i odprawiania czarów 😉 Trzy składniki i gotowe.

Do tego jeszcze tylko wolny kawałek blatu, najprostszy drewniany wałek po babci i dobre chęci 🙂 To bardzo łatwy przepis, który zawsze się udaje!

Gotowe ciasto łatwo się wałkuje, jest elastyczne, a po upieczeniu nie kruszy się przy wyjmowaniu z formy ani przy krojeniu, a przede wszystkim jest przepyszne. To zasługa mąki z czystego owsa, który jest bardzo smaczny sam w sobie, dzięki czemu ciasto nie wymaga dosładzania (z mąką pszenną takie eksperymenty nie dałyby równie dobrych rezultatów).

Najlepsze rzeczy powstają zupełnym przypadkiem. Pomysł na najwspanialsze pod słońcem (póki co) kruche ciasto bezglutenowe wpadł mi do głowy na zasadzie: a co by było, gdyby zrobić je z najłatwiejszej w obsłudze bezglutenowej mąki owsianej z domieszką mąki (nie skrobi!) ziemniaczanej dla lepszej konsystencji, a zamiast jajka – obok masła – dodać do niej trochę ricotty? Byłby cud! I tak oto cud się zdarzył 🙂 Mąka, masło, ricotta i jesteśmy w domu. Wrota do mącznego świata aromatycznych wypieków, wytrawnych lub słodkich, stoją przed nami otworem.

Dodatkowo, kilka uwag:

  • podany w przepisie zestaw mąk (100 g owsianej + 50 g ziemniaczanej) to zestaw optymalny, ale zdarzało mi się też piec to ciasto z nieco innego zestawu np. 50 g ziemniaczanej + 80 g owsianej + 20 g kasztanowej, kiedy zabrakło mi np. mąki owsianej. Tak przygotowane ciasto udaje się równie dobrze, ale jeżeli przepis ma pozostać łatwy i niezawodny, z eksperymentami nie należy przesadzać. Proporcje podane w przepisie dają najlepsze rezultaty,
  • ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować,
  • przyprawy można dodać do ciasta dowolne, na przykład fenkuł (koper włoski), pieprz, gorczyca, sól, kakao, karob, cukier, etc.
  • jeżeli chcesz upiec ciasto w większej formie niż używane przeze mnie (szczegółowe informacje są w każdym przepisie) odpowiednio zwiększ proporcje wszystkich składników, mnożąc je przez 2, 3 lub więcej w zależności od potrzeb; w razie pytań – pytaj 🙂
  • bezglutenową mąkę owsianą możesz kupić albo zrobić samodzielnie w domu – wystarczy drobno zmielić w robocie kuchennym czyste płatki owsiane na mąkę.

Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe – SKŁADNIKI na małą formę do tarty (20-23 cm):

Kruche ciasto bezglutenowe – PRZEPIS (+ poniżej zdjęcia krok po kroku):

  1. Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła (i ewentualnych przypraw) zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Natłuść formę do ciasta (zwykle używam oleju kokosowego nierafinowanego).
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić.
  6. Przełóż ciasto do formy. Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy albo dodatkowe paski do placka.
  7. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  8. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Tak przygotowane ciasto jest gotowe przyjąć dowolny farsz – słodki albo wytrawny.

Sprawdź też:

Kruche ciasto bez glutenu krok po kroku – w obrazkach:

1. Do misy robota kuchennego wsyp dwa rodzaje mąki.

Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki.

Kruche ciasto bezglutenowe

3. Dodaj zimną ricottę.

Kruche ciasto bezglutenowe

4. Dodaj ewentualne przyprawy.

Kruche ciasto bezglutenowe

5. Zmiksuj.

Kruche ciasto bezglutenowe

6. Przełóż ciasto do miski, krótko wyrób ręcznie i uformuj kulę. Wstaw miskę z ciastem do zamrażarki na kwadrans.

Kruche ciasto bezglutenowe

7. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Nigdy nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, możesz to zrobić.

Kruche ciasto bezglutenowe

8. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy, po czym przeturlaj po rantach wałek, usuwając w ten sposób nadmiar ciasta.

Kruche ciasto bezglutenowe

9. Nakłuj spód widelcem i wstaw ciasto do piekarnika.

Kruche ciasto bezglutenowe