Spaghetti pangrattato z pistacjową kruszonką.

Uwielbiam pistacje. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, a do tego idealnie pasują do bardzo wielu dań – nie tylko deserów, choć to do nich najczęściej są dodawane. Spaghetti z pistacjową kruszonką to moja (bezglutenowa i wegańska) wariacja na temat wspaniałego włoskiego klasyka spaghetti pangrattato, w której zamiast dodawanego tradycyjnie chleba używam kruszonki z pistacji, zielonego pieprzu i ziół. Tego typu orzechową posypkę możesz przygotować również na przykład z orzechów laskowych, orzechów włoskich, nerkowców albo migdałów. Warto jednak wypróbować wersję pistacjową, której smak podkreśla dodatkowo przepyszna pasta pistacjowa, pełniąca tu rolę pesto, które nie pojawia się w klasycznym spaghetti pangrattato. Pasty nie potrzeba wiele, wystarczy, że delikatnie oblepi makaron, dzięki czemu pistacjowa kruszonka świetnie będzie się go trzymać. Całość prezentuje się bardzo apetycznie, jest banalnie prosta w wykonaniu, a co najważniejsze – smakuje wybornie!

Sprawdź też wiele innych przepisów z pistacjami.

Spaghetti pangrattato z pistacjową kruszonką

Spaghetti pangrattato z pistacjową kruszonką

Spaghetti pangrattato z pistacjową kruszonką – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g spaghetti (tu: bezglutenowe)
  • 80 g pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu (albo czarnego)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 1 łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji, tej samej używałem w niedawnym przepisie na ziemniaki z sezamem)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól

Spaghetti pangrattato z pistacjową kruszonką – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W tym czasie grubo zmiksuj pistacje, pozostawiając trochę większych kawałków. Do pistacji dodaj listki tymianku oraz rozgnieciony w moździerzu pieprz i rozmaryn. Wymieszaj.
  3. W małej misce wymieszaj pastę pistacjową z oliwą.
  4. Odlej odrobinę wody z gotowania makaronu i odcedź ugotowany makaron.
  5. Makaron przełóż do miski, dodaj pastę pistacjową, większość pistacjowej posypki oraz, w razie potrzeby, jeszcze trochę oliwy lub wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Posyp resztą pistacjowej posypki. Podawaj od razu.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 02/2019)