Galette z brzoskwiniami i lawendą – rustykalna tarta bez glutenu.

Galette z brzoskwiniami i lawendą to placek tak prowansalski, że bardziej już się chyba nie da 🙂 Upieczony według francuskiej receptury, którą dostałem dawno temu (z moimi drobnymi zmianami w kierunku glutenfree), ze słodkimi brzoskwiniami aromatyzowanymi lawendą, masłem i odrobiną miodu. Rustykalny, pieczony bez formy, o nieregularnym kształcie, na pysznym kruchym cieście.

Tartę możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami. Teraz – we wrześniu – świetnie sprawdzą się choćby świeże figi, a także jabłka, gruszki, śliwki albo maliny.

Białe brzoskwinie możesz zastąpić klasycznymi o mocno żółtym miąższu, ale pamiętaj, że zwykle są bardziej miękkie i soczyste, przez co może być trudniej pokroić je w cienkie plasterki. Podczas pieczenia mogą też puścić więcej soku.

Nie dosładzam owoców, ponieważ moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ciasto, przed ułożeniem owoców, oprószam zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami i lawendą – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):

Ciasto:

Plus:

  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych / migdałów / wiórków kokosowych (do wyboru) do posypania ciasta przed ułożeniem na nim owoców

Owoce:

  • 2 duże (albo 4 małe) białe płaskie brzoskwinie (tzw. ufo)
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • 2-3 łyżeczki płynnego miodu (tu: wrzosowy)

Galette z brzoskwiniami i lawendą – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, cukier kokosowy, szczypta soli) włóż do misy robota kuchennego i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na kwadrans (maksymalnie).
  2. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.
  3. Ćwiartki brzoskwiń pokrój ostrym nożem na cieniutkie plasterki i przełóż do miski. Dodaj lawendę, wymieszaj i odstaw.
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej drewnianej desce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszcz, przykryj drugim płatem papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  5. Ciasto obsyp zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi, pozostawiając ok. 3 cm marginesu. Na tak przygotowanym cieście ułóż plasterki brzoskwiń z lawendą. Ja układam kilka warstw, od krawędzi placka ku środkowi. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
  6. Galette wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  8. Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło i sprawia, że galette nie ma szans nadmiernie spiec się od spodu.
  9. Piecz na środkowym poziomie przez około 30-35 minut. Po ok. 25 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym, niż mieć przypalony galette.
  10. Wystudź i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
  11. Przed podaniem wierzch galette polej 2-3 łyżeczkami płynnego miodu.

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami i lawendą

Galette z brzoskwiniami