Galette z brzoskwiniami i lawendą – rustykalna tarta bez glutenu.
Galette z brzoskwiniami i lawendą to placek tak prowansalski, że bardziej już się chyba nie da :-) Upieczony według francuskiej receptury, którą dostałem dawno temu (z moimi drobnymi zmianami w kierunku glutenfree), ze słodkimi brzoskwiniami aromatyzowanymi lawendą, masłem i odrobiną miodu. Rustykalny, pieczony bez formy, o nieregularnym kształcie, na pysznym kruchym cieście.
Tartę możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami. Teraz – we wrześniu – świetnie sprawdzą się choćby świeże figi, a także jabłka, gruszki, śliwki albo maliny.
Białe brzoskwinie możesz zastąpić klasycznymi o mocno żółtym miąższu, ale pamiętaj, że zwykle są bardziej miękkie i soczyste, przez co może być trudniej pokroić je w cienkie plasterki. Podczas pieczenia mogą też puścić więcej soku.
Nie dosładzam owoców, ponieważ moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ciasto, przed ułożeniem owoców, oprószam zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Galette z brzoskwiniami i lawendą – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):
Ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 125 g zimnej ricotty (pół opakowania 250 g)
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
Plus:
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych / migdałów / wiórków kokosowych (do wyboru) do posypania ciasta przed ułożeniem na nim owoców
Owoce:
- 2 duże (albo 4 małe) białe płaskie brzoskwinie (tzw. ufo)
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
- 2-3 łyżeczki płynnego miodu (tu: wrzosowy)
Galette z brzoskwiniami i lawendą – PRZEPIS:
- Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, cukier kokosowy, szczypta soli) włóż do misy robota kuchennego i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na kwadrans (maksymalnie).
- Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.
- Ćwiartki brzoskwiń pokrój ostrym nożem na cieniutkie plasterki i przełóż do miski. Dodaj lawendę, wymieszaj i odstaw.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej drewnianej desce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszcz, przykryj drugim płatem papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Ciasto obsyp zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi, pozostawiając ok. 3 cm marginesu. Na tak przygotowanym cieście ułóż plasterki brzoskwiń z lawendą. Ja układam kilka warstw, od krawędzi placka ku środkowi. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
- Galette wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło i sprawia, że galette nie ma szans nadmiernie spiec się od spodu.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 30-35 minut. Po ok. 25 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym, niż mieć przypalony galette.
- Wystudź i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
- Przed podaniem wierzch galette polej 2-3 łyżeczkami płynnego miodu.
Pychotka!co zamiast masła mozna da?
Po co piec maślany galette bez masła? W takim układzie najlepiej chyba nie piec nic;-)
Uwielbiam ciasta o aromacie lawendy!!! Na 1000% upiekę, dzięki za pomysł:)
Lawenda w potrawach czyni cuda:-)
Uwielbiam Galette – sprawia, że nie trzeba być idealnym w kuchni a i tak wyjdzie ekstra!
To prawda, nie potrzeba nawet formy.
Hm, a czy wariacja z jakimis innymi niz brzoskiwnie owocami jest mozkiwe z wykorzystaniem tego przepisu ( uwielbiam wypieki z dodatkiem.lawendy ale.maz nie moze jesc brzoskilwin)
Tak, właściwie z każdymi – ze śliwkami, morelami, pomidorami, węgierkami (niby też śliwka, ale jednak wyjątkowa;-), jabłkami, jagodami, malinami, truskawkami, figami i tak dalej…
https://www.facetikuchnia.com.pl/galette-ze-sliwkami-latwa-tarta/
https://www.facetikuchnia.com.pl/galette-z-figami/
https://www.facetikuchnia.com.pl/tarta-z-pomidorami/
https://www.facetikuchnia.com.pl/tarta-rustykalna-ze-sliwkami/
Witam, czy mozna poprosic tez o ten stary/oryginalny przepis?
Pozdrawiam
Grzesiek
Cudne, właśnie chciałam piec a tu masz… nie mam mąki ziemniaczanej, może być z tapioki??
Tak