Suszone pomidory w oliwie – przepis.

Suszone pomidory – w oliwie czy bez – to składnik, który lubi chyba każdy. Problem polega na tym, że kupić te naprawdę smaczne nie jest łatwo. Większość gotowców dostępnych w sklepach jest marnej jakości, ponieważ bazuje na kiepskich surowcach – niesmacznych i twardych pomidorach, tanim oleju i mdłych mieszankach przypraw, często na siłę „ratowanych” nadmiarem dodanej soli.

Jak żyć? Po prostu: nie kupować gotowych suszonych pomidorów i suszyć je samodzielnie w domu. Bardzo przydaje się wtedy dehydrator, w którym można ususzyć także szereg innych owoców, grzyby, warzywa, ale też przygotowywać pyszne i zdrowe desery (np. rewelacyjne batony daktylowe z bakaliami, suszone ciastka z 3 składników czy naleśniki z samych owoców). Dehydrator to suszarka do produktów spożywczych. Więcej o tym, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie.

Robiąc domowe suszone pomidory masz wpływ na cały proces i każdy składnik z osobna. Dobierasz odpowiednie pomidorki w najlepszym momencie sezonu (nieduże, świeże, dojrzałe, słodkie i soczyste), dodajesz wysokiej jakości oliwę i aromatyczne przyprawy, w których nie ma żadnych sztucznych i niepożądanych dodatków. Świetne składniki przekładają się na znakomity produkt.

Domowe suszone pomidory w oliwie smakują po prostu wspaniale. Są idealne pod każdym względem, a próby porównania ich z tymi ze sklepu nie mają najmniejszego sensu. Żeby w pełni zrozumieć różnicę, trzeba spróbować, co bardzo Wam polecam 🙂

Z uwagi na pojemność mojego dehydratora (6 tac) 1 kg pomidorków paprykowych suszyłem w dwóch turach, po 500 g każda. Taka ilość przekłada się łącznie na 6 niedużych słoików.

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie – SKŁADNIKI na 6 słoików po 275 ml:

  • 1 kg małych pomidorków paprykowych (albo koktajlowych lub daktylowych)
  • oliwa extra vergine dobrej jakości (ok. 1 litr – zapewne zużyjesz mniej, ale lepiej mieć więcej na zapas)
  • przyprawy, na przykład takie, jak u mnie:

I partia (500 g pomidorków, 3 słoiki) – pół łyżeczki białego pieprzu, pół łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki gorczycy (białej lub czarnej) oraz szczyptę soli morskiej gruboziarnistej rozgniatam w moździerzu i mieszam z 1 kopiastą łyżeczką ziół prowansalskich.

II partia (500 g pomidorków, 3 słoiki) – pół łyżeczki czarnego pieprzu rozgniatam w moździerzu i mieszam z 1 posiekaną papryczką piri piri, 1 kopiastą łyżeczką ziół prowansalskich i szczyptą soli.

Suszone pomidory w oliwie – PRZEPIS:

  1. Pomidory oczyść z szypułek, dokładnie umyj i osusz.
  2. Każdy pomidor nakłuj widelcem z obydwu stron, tak by po przekrojeniu nakłucie znajdowało się na każdej z połówek. Ten patent przyspiesza suszenie.
  3. Przekrój pomidory na pół.
  4. Ułóż połówki pomidorów na tacach dehydratora (używam Ronic Zyle) i susz przez ok. 18-24 godziny w temperaturze 65 stopni.
  5. Po ok. 18 godzinach sprawdź stan pomidorów. Mniejsze i mniej soczyste sztuki powinny być gotowe, większe będą wymagać kilku dodatkowych godzin suszenia. Pamiętaj, że czas suszenia każdorazowo będzie zależał m.in. od wielkości pomidorów, zawartości fruktozy oraz typu dehydratora. Mniej słodkie i mniejsze pomidory zawsze ususzą się szybciej.
  6. Gotowe ususzone pomidory przełóż do miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Możesz przygotować dwie (lub więcej) mieszanki przypraw i zrobić na ich bazie kilka wariantów suszonych pomidorów w oliwie. Możesz też przygotować suszone pomidory w samej oliwie (czyste, bez przypraw) albo tylko z dodatkiem oliwy i soli – jak wolisz.
  7. Słoiki wraz z pokrywkami umyj i wyparz w piekarniku – wstaw je wraz z odkręconymi pokrywkami na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni. Słoiki możesz wstawić do pieca mokre, w takiej temperaturze idealnie wyschną.
  8. Do wyparzonych słoików przełóż pomidory wymieszane wcześniej z przyprawami (ułóż je dość ciasno). Zalej oliwą do pełna. Pomidory nie powinny wystawać ponad powierzchnię (ZOBACZ). Starannie zakręć.
  9. Tak przygotowane słoiki są gotowe do pasteryzacji (polecam wariant w piekarniku, jest najwygodniejszy): wstaw gotowe zakręcone słoiki na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.
  10. Zapasteryzowane słoiki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  11. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Czytaj też: Zatrzymaj lato – co zamiast tradycyjnych przetworów?

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory

Update 2019

W tym roku ususzyłem również żółte pomidorki koktajlowe – dość duże, bardzo dojrzałe i soczyste. Suszyły się w 60 stopniach C przez 11 godzin. Największe sztuki potrzebowały 13 godzin. Czas suszenia każdorazowo trzeba dopasować m.in. do wielkości i soczystości pomidorów. Jeden słoik żółtych pomidorów zamarynowałem w oliwie tylko z solą, a drugi również w oliwie z suszonymi ziołami (tymianek, oregano, cząber). Przeczytaj też: Jak suszyć zioła?

***

Dodatkowa uwaga: jeżeli nie dopasujesz temperatury i czasu suszenia do typu pomidorków, zamiast suszonych pomidorów uzyskasz pomidorowe chipsy. Chrupkie i bardzo smaczne 🙂 ale jednak nieodpowiednie do zalania oliwą. Taki los spotkał drobne pomarańczowe pomidorki koktajlowe (maleńkie i trochę mniej soczyste od paprykowych), które włożyłem do dehydratora wraz z paprykowymi. Zamierzałem wyjąć je wcześniej, po około 8-10 godzinach, ale zapomniałem 😉

Efekty poniżej: