Sałatka z portulaki, karczochów i suszonych pomidorów.
To milionowy pomysł ;-) na pyszną sałatkę. Prostą, ale za to z jakich składników! Dodałem do niej marynowane karczochy i suszone pomidory z mojej domowej manufaktury (linki do obydwu przepisów znajdziesz w liście składników). Jedne i drugie smakują tak dobrze, że naprawdę warto poświęcić chwilę i przygotować je samodzielnie. Nie zajmuje to wiele czasu, a efekt przebija oczekiwania. Zwłaszcza w przypadku suszonych pomidorów w oliwie efekt jest niesamowity. Są po prostu wspaniałe! Aromatyczne, słodkie i mięciutkie. Znakomicie chłoną smak dodanych przypraw. Oliwy z zalewy po pomidorkach domowej roboty używam jako bazy dressingu. Nie polecam tej praktyki w przypadku marynowanych pomidorów ze sklepu. Olej po nich (nie oliwa – w gotowcach najczęściej znajduje się olej), choć aromatyczny, jest jednak marnej jakości i smakuje słabo. Tym bardziej warto pokusić się o zrobienie takich pomidorów w domu.
Sałatkę uzupełniają maciupkie pomidorki koktajlowe (pomarańczowe – dla kontrastu) oraz trochę zielonych listków, czyli rukola i portulaka.
Portulaka (zwana pospolitą lub warzywną) to bardzo smaczne i wartościowe warzywo liściowe, które uprawia się latem. To właściwie chwast, rosnący niemal na całym świecie, który jest na przykład jednym z popularniejszych warzyw używanych w kuchni greckiej (i generalnie w kuchni krajów śródziemnomorskich). W Polsce portulaka wciąż tkwi w niszy i jest mało popularna, a szkoda, ponieważ to zielenina nie tylko pyszna, ale też bogata w składniki odżywcze. Zawiera sporo antyoksydantów, witaminy A i C, wapń, potas, magnez i żelazo. Wyglądem przypomina roszponkę, choć listki portulaki są nieco grubsze i bardziej mięsiste. Portulaka jest idealnym dodatkiem do sałatek, twarogu i innych serów, past warzywnych lub rybnych i tak dalej. Na ciepło można przyrządzać ją tak jak szpinak (gotować, dusić, smażyć).
Nie ma przeszkód, by użyć tu innej zieleniny, na przykład ulubionej sałaty.
Sałatka z portulaki – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 100 g rukoli
- 100 g portulaki (może być też na przykład roszponka lub inne jadalne listki)
- 2 duże garście małych pomarańczowych pomidorków koktajlowych
- trochę listków świeżej mięty
- ok. 6-8 domowych marynowanych karczochów w oliwie (w połówkach)
- 1 mały słoik (ok. 300 ml) domowych suszonych pomidorów oliwie
- kawałek dobrego dojrzewającego sera (tu: hiszpański Castrocastillo), może być również Pecorino, Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Tronchon, Gamoneu i tak dalej)
- oliwa extra vergine (najlepiej z zalewy po domowych pomidorach)
- świeżo mielony pieprz i sól (opcjonalnie)
Sałatka z portulaki – PRZEPIS:
- Przepłucz i osusz rukolę oraz listki portulaki. Przełóż do dużej miski. Dodaj listki świeżej mięty i wlej trochę oliwy z zalewy po pomidorach. Dodaj pieprz i sól, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba. Wymieszaj (najlepiej dłońmi) i przełóż do głębszych talerzy lub misek.
- Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, marynowane karczochy i suszone pomidory w oliwie.
- Całość posyp świeżo zestruganymi płatkami sera.
Portulaka to dla mnie zupełna nowość. Nigdy o niej nawet nie słyszałam, o jedzeniu nie wspominając. Gdzie to kupujesz?
W gospodarstwie Majlertów (www.majlert.pl)